A Serisi’nin mimarisini temel alan Mercedes-Benz CLA, hiç kuşkusuz ki ilk bakışta ağabeyi CLS’ye benziyor. Burada en önemli etmen, otomobili coupe formuna bürüyen, arkaya doğru alçalan tavan çizgisi oluyor. CLA’nın yüzünde yenilenen ön tamponu, zaten şık görünen tasarımına modern bir hava katıyor. Güncellenen far grubundaki gündüz LED’leri ise ilk açıldığında mavi renkte yanıyor. Bu da geceleri birkaç saniyeliğine fütüristik şölen yaşatıyor. Bal peteği formundaki ön ızgara, üzerindeki marka logosu ve yanlara açılan krom çıta şık bir kombinasyona sahip. Arkada ise yenilenen far grafik düzeni kesinlikle daha kaliteli ve agresif bir görüntü oluşturuyor. Kapıları açıldığında ise çıtasız camlar bu modelin özel bir havaya bürünmesini sağlıyor. Genel hatlarıyla güçlü bir coupe çizgisine sahip CLA, aerodinamik yapısıyla rüzgarı çok iyi kullanıyor. Bu da performans ve ekonomiye direk etki ediyor.

470 litrelik yükleme hacmi gayet yeterli ancak bagaj kapağı tasarımı bu alanın verimli kullanımına biraz engel olabiliyor. Gelelim otomobilin iç mekânına… Arka kısımda iyi bir diz alanı sunulurken, coupe formlu alçak tavan çizgisi nedeniyle sınırlı bir baş mesafesi bulunuyor. 3 kişinin biraz rahat yolculuk edebileceği bu bölümde bir de kol dayama ve bardaklık yer alıyor.

CLA’nın ön konsoluna baktığımızda yine ağabeyi CLS’den birçok iz görmek mümkün. Özellikle multimedya ekranı, altında bulunan dairesel kumandalar ve tuş konumlandırmaları ile tasarımları kompakt bir CLA havası yaşatmaya yetiyor. Bunun yanında yeni materyallere yer verilen konsolda daha modern bir karakter bizleri karşılıyor. Orta kısımdaki dekoratif şerit de bu materyallerden en çok pay alan bölüm oluyor. Ergonomik bir yapı sergileyen modelde oldukça yeterli eşya gözleri bulunuyor. Standartta birçok otomobilde vites kolu ve el freni butonu bulanan yerde küçük eşya gözleri yer alıyor. Deri direksiyon ele iyi oturuyor ve arkasında bulunan koldan vites seçilebiliyor. F1 şanzıman kulakçıkları da burada yer alıyor ve vites değişimleri kullanıcı kontrolüne verilebiliyor.

Hareket halindeyken de direksiyonun yol hissiyatı oldukça keyif veriyor. Arağın gaz tepkileri oldukça çabuk geliyor. DRİVE SELECT tuşundan ekonomik kullanım modundan spor kullanım moduna kadar 4 faklı dürüş seçeneği ayarlanabiliyor. Ekonomik kullanımda gaz tepkileri biraz yavaşlıyor ancak CLA 180 d’nin kaputunun altında yer alan 1.5 litrelik dizel motor şehir içi kullanımda 6 lt/100 km ortalama yakıt tüketiminden ödün vermiyor. 7 ileri çift kavramalı otomatik şanzıman ile uyumlu çalışan bu motor 109 HP güç ve 260 Nm tork değerinin tamamını hissettiriyor. Diğer yandan başta belirttiğimiz aerodinamik yapı gereğini yapıyor ve gazdan ayağımızı çeksek dahi sürüklenme modunda hızını uzun süre tutarak üstün bir tutum sağlıyor. Süspansiyon sistemi ise şehir kullanımına oldukça müsait... Darbeleri emen karakteriyle konfor odaklı bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor. Viraj performansı ise oldukça iyi ancak sınırları zorlandığında önden çekişli otomobillerin birçoğunda meydana gelen önden kopmalar kendini gösteriyor. Tabii ESP sistemi devrede iken bu otomobilin kontrolünden ödün vermesi çok da kolay olmuyor. CLA, otoyollardaki üst sınır limitlerinde dâhi tutunmadan ve konfordan ödün vermiyor.

155.042 TL’lik fiyat etiketi ile yenilenen CLA, prestijli sportif görünümü, üstün yakıt ekonomisi, konforu ve sürüş keyfiyle kullanıcı beklentilerini karşılıyor. Buna 1.5 litrelik motor hacmine ödenen düşük vergi avantajı da eklenince, ortaya uzun yıllar severek kullanılacak bir otomobil tablosu çıkıyor.

Buğra Özkan

 

TEKNİK VERİLER:

 

Motor:  1461 cc, 4 silindirli, turbo dizel

 

Beygir gücü: 109 HP @ 4000 d/d

 

Tork: 260 Nm @ 1752-2500 d/d

 

Şanzıman: 7 ileri otomatik

 

Maksimum hız: 205 km/s

 

0-100 km/s hızlanma: 11.6 sn

 

Ortalama tüketim: 4.2 lt/100 km

 

Bagaj hacmi: 470 lt

 

Ağırlık: 1465 kg

 

Fiyat: 155.042 TL