Bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri Yarışması"  "Yeşil Nokta” üyelerinin geri kazanım konusunda yasal sorumluluklarının ötesinde gerçekleştirdikleri örnek çalışmaları kamuoyuna duyurup, başarılı çalışmalar yürüten firmaları da özendirerek teşvik etmeyi hedefliyor.

Çevko Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri, İstanbul’da gerçekleştirilen törenle sahiplerine teslim edildi. Türkiye ve dünyanın önde gelen şirketlerinin yarıştığı “Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri” töreninde Tofaş, “Atık Yönetim Sistemi ve Uygulamaları” kategorisinde “Sürdürülebilir Atık Yönetimi ve 5R” projesiyle ödüle layık görüldü. 

Tofaş’ın ödülünü, Tofaş Dış İlişkiler Direktörü Güray Karacar teslim aldı. Karacar “Toplumsal gelişim ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla sürdürülebilir bir geri kazanım sistemi sürdürülebilir sanayi açısından büyük önem taşımaktadır.    Sürdürülebilirlik kavramının temel taşlarından birisi olan sıfır atık ve geri kazanım uygulamalarının yaygınlaştırılabilmesi için yalın ve proaktif bir metodoloji olan 5R metodolojisi uygulamaya başlayacak diğer şirketler için de bir fark yaratacağına inanıyoruz. Çevko Vakfı’nın, işletmelerin sürdürülebilir bir hayat için daha fazla sorumluluk üstlenmelerini teşvik etmek amacıyla düzenlemekte olduğu Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri’nde sürdürülebilir geri kazanım çalışmalarımızın ödüle layık görülmesinden ötürü mutluyuz” diye konuştu.

Ödülü, Çevko Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Muhteşem Edis’ten teslim alan Güray Karacar, Tofaş’ın aynı proje ile geçen ay da yine değerli bir kurum olan Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından da ödüle layık görüldüğünü hatırlatan Karacar “Tofaş olarak tüm iş süreçlerimizi “sürdürülebilirlik” yaklaşımımız çerçevesinde şekillendirmek üzere çalışıyoruz. İnsana ve çevreye duyarlı ve daha verimli bir sistemi hayata geçirmek için çaba gösteriyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

 

 

 

Sürdürülebilir Atık Yönetimi için 5R Projesi Hakkında:

Tofaş’ın çevre vizyonu; proaktif ve yalın yönetim araçları kullanarak, “Dünya Klasında Çevre Yönetim Sistemi” yaklaşımı ve 0 atık / 0 kayıp hedefine ulaşmak üzere geliştirdiği “arıtmak değil hiç kirletmemektir” temel prensibi üzerinde şekilleniyor. Tofaş çevre politikasında belirttiği üzere “her türlü atık bertaraf işlemini bir doğal kaynak kaybı olarak görme ve kirliliği kaynağında önleyecek yöntemleri geliştirme” ilkesine uygun şekilde 2020 yılı için toplam atık ve tehlikeli atık azaltım hedeflerini belirliyor. Tofaş, bu kapsamda ‘atık yönetimini’ entegre bir sistem olarak değerlendiriyor ve her malzemenin kullanımından başlayarak toplanma, taşınma, depolanma ve geri kazanım faaliyetlerini sistematik olarak yönetiyor ve sürekli iyileştirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor. 5R metodolojisinin temelinde Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Recover adımları yer alıyor.

 İlk aşama olan Refuse’de, öncelikle atık oluşumu engellenmeye çalışıyor ve bu amaçla hammadde değişiklikleri gibi yöntemler kullanılıyor. İkinci aşama olan Reduce’da ise atık oluşumu engellenemiyorsa, atık azaltımına yönelik faaliyetlerin planlanması sağlanıyor. Bu aşamada hammadde değişiklikleri ve operasyonel kontrollere yönelik çalışmalar gerçekleştirilebiliyor. Reuse ismi verilen üçüncü aşamada atık azaltımı sonrası uygulanan adım atık malzemelerin fabrika içi yeniden kullanımlarına yönelik faaliyetler planlanıyor. Dördüncü bölüm olan Recycle’da atık oluşumu ilk üç adımda azaltıldıktan sonra, atıkların geri dönüşümünün sağlanabilmesi için gerekli planlamalar yapılıyor. Son aşama olan Recover’da ise tüm adımlara rağmen halen kalen atık söz konusu ise öncelikli olarak geri kazanım (malzeme/enerji) faaliyetleri planlanıyor.