Tofaş Ceo’su Cengiz Eroldu ilk 6 ayı değerlendirirken şu açıklamaları yaptı:“Türkiye otomotiv sektörü ilk 6 ayda başarılı bir dönem geçirdi. Toplam otomobil üretimindeki artış yılın ilk yarısında yüzde 9 oldu. Tofaş ise aynı dönemde sektörün üzerine bir performans kaydetti. İlk altı ayda Tofaş’ta geçen yıl aynı döneme oranla yüzde 33’lük bir artışla toplam 182 bin adet aracın üretimini gerçekleştirdik. Tofaş hariç tutulduğunda, Türkiye otomotiv sanayisindeki büyüme yüzde 3 olarak gerçekleşti. Bu dönemde hem Tofaş hem de Türkiye otomotiv tarihinde gerçekleşen en yüksek üretim sayısına erişmiş olduk.  Tofaş’ın 2015’te toplam otomobil üretiminden aldığı pay yüzde 20 iken, 2016’nın ilk 6 ayında bu oran yüzde 25’e yükseldi. Başka bir deyişle Türkiye’de üretilen her 4 otomobilden birini biz üretir duruma geldik. Bu rakamlarla sektörü yukarı çeken en önemli oyuncunun Tofaş olduğunu görüyoruz.  Türkiye otomotiv sektörü ilk altı ayda 554 bin otomobil ihracatı gerçekleştirdi. Bu da geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 14’lük bir artışa denk geliyor. Tofaş olarak aynı dönemde ihracatımızı yüzde 54 artırarak 134 bin adetlik ihracat gerçekleştirdik. Böylece geçen yıl yüzde 18 olan ihracattaki payımız, 2016’nın ilk 6 ayında yüzde 24’e çıktı. Üretime paralel olarak Türkiye’den ihraç edilen her 4 otomobilden 1 tanesi Tofaş Türk Otomobil Fabrikası bantlarından çıkmış oldu. Ayrıca 134 bin adetlik ihracat rakamı da, tıpkı üretimde olduğu gibi, bizim için ayrı bir rekor oldu. Tofaş olarak yoğun bir altı ayı geride bıraktık. Üç vardiyalı dönemi başlattık. Üç bine yakın yeni istihdam gerçekleştirdik. 10 bin kişilik istihdama ulaştık. Öte yandan, şirketin ilk altı aydaki cirosu geçen seneye göre yüzde 36’lık artışla 6.4 milyar liraya ulaştı. “

“Egea yurtdışında büyük ilgi ve talep görüyor” diyen Eroldu sözlerini şöyle sürdürdü;  “Egea Ailesi ihraç pazarlarında çok ciddi taleplerle karşılaşıyor. Araç lanse edildiği her pazarda beklenenin üzerinde bir talep gördü. Avrupa’daki Sedan satışlarında öngörülerimizin önüne geçtik.  Station Wagon modelinin ihracatına başladık. Sedan’ın Avrupa pazarlarındaki başarılı performansını SW’da da bekliyoruz. Ayrıca Türkiye’de kendi segmentini de büyütebilir” .

Yılsonu Pazar beklentisi

Bu yıl için beklentim pazarın seneyi 900 - 950 bin bandında kapatacağı yönünde. Temmuz ayında ağırlıklı olarak filodan kaynaklanan bir daralma görüyoruz. Ancak gündemde olan teşviklerin hayata geçmesi durumunda pazara olumlu katkı sağlayacağını düşünüyorum.  Mevcut durağanlığı kalıcı bir sorun olarak görmüyorum. Bilakis Türkiye otomotiv sektörü artık bir çizgiye oturdu. Bir milyon bandında seyrediyoruz. Bunun 50 bin artı ya da eksi olmasından ziyade belli bir seviyede seyretmesi daha önemli. Önemli olan sektörün istikrarını koruması. Bu bence en değerli ölçü.

Hedefimiz günlük 1500 adetin üstünü görmek 

Cengiz Eroldu fabrikadaki üretim konusnda çarpıcı örnekler verdi. Eroldu:  “Günlük üretim kapasitemizi her geçen gün arttırıyoruz. 1488 adede ulaştık. Hedefimiz ise 1500 adet ve üzerini görmekBu yıl ne kadar araç üretirsek o kadar satış yapacağız. Biz fabrikayı genelde her ağustosta üç hafta süreyle kapatırdık. Bu sene ise iki hafta kapatacağız. Bence rakamlardan daha önemli olan bir şey var. O da bu tür, çok modelli, hızlı üretim artışını başarı ile gerçekleştirmemiz. Bu durum bizim hayata geçirdiğimiz pek çok uygulamanın Fiat Chrysler Automobiles’de örnek olmasına ve itibarımızın daha da yukarı çıkmasına sebep oldu. Örneğin, devreye aldığımız ‘flex line’ esnek üretim teknolojisi sayesinde, bir yandan üretim hızımızı arttırırken yeni modellerimizi üretimi aksatmadan devreye alabiliyoruz. Fabrikamızda Fiat Fiorino, Linea ve üç farklı model Egea’yı aynı montaj hattında üretme yeteneğine sahip olmamız bize önemli maliyet avantajı ve esneklik sağlıyor. 

Araçlarımızın yüzde 93’ü yerli

Cengiz Eroldu yerlilik oranları konusnda da önemli açıklamalar yaptı. Eroldu: “Bizim için bir diğer önemli husus ise yerli satış oranı. Şu anda geldiğimiz noktada iç pazarda sattığımız araçların yüzde 93’ünü yerli üretimden yapıyoruz. Türkiye’de bu konuda açık ara lideriz. Fabrikamızda olası kapasite artırma ihtiyacına yönelik ön çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bizim için önemli olan üretimi aksatmadan, durdurmadan arttırabilmek.  Bunlar bilinen reçeteler değil, Tofaş’taki mühendislerin ortaya koyduğu yepyeni prosesler üzerinde çalışıyoruz. Kapasiteyi arttırmamız halinde ilk hedefimiz 450 bin adetlik üretime çıkmak olacaktır. Avrupa’da 400 bin üzeri üretim yapan fabrika sayısı ise oldukça az.” Dedi

FIAT İş Birimi Direktörü  Altan  Aytaç’tan çarpıcı rakamlar

Egea’nın en çok satan model olmasını hedefliyoruz!

Değerlendirme toplantısında konuşan Fiat İş Birimi Direktörü Altan Aytaç şu bilgileri verdi: “İlk altı ay göz önünde bulundurulduğunda geçen yılın önünde giden bir Pazar vardı. Şimdi 7. aydaki bu düşüş ile bir miktar geri gittik.. Ağustos sezon olarak genelde durgun bir ay. Eylül ayında pazarın toparlayacağını düşünüyoruz.  Egea bugün iç pazarda toplamda, pazara sunulduğu tarihten bu yana 25 bin adede yaklaştı. Sadece Egea Sedan’ın 2016 yılı satışı 18 bin. Geçen yıl yaklaşık 5700 adet idi. Hatchback son iki ayda pazara girdi. 1000 adet satışı gerçekleşti. Bu gidişat,  planlarımız ile uyumlu. Toplam satışlarımızın yüzde 70’ini perakende gerçekleştirdik. Bu da bizim için önemli bir hedefti. Fiat Egea’nın yılsonunda en çok satan otomobil olmasını hedefliyoruz. Egea Ailesi pazarda yüzde 5’in üzerinde bir pay elde ediyor. Yakında dizel otomatik şanzımanlı versiyonlarımız peş peşe pazara girecek. Son çeyreğe girerken dizel otomatik atağına geçmiş olacağız.  Egea ile ilgili önemli bulduğum bazı verileri de paylaşmak istiyorum. Sedan’ın başarısından sonra Hatchback modelimizin de pazarda hızlıca kabul görmesinden memnun kaldık. Şu ana kadar sadece düz vitesli araçlarımız ile pazarda gayet başarılı bir yer edindik. Dizel otomatik viteslerin ve de Egea Ailesi’nin üçüncü modeli olan SW’un da devreye girmesiyle Egea’nın kompakt sınıftaki performansı daha da artacak.