Merhabalar,

Bildiğiniz gibi hafta içinde TOGG otomobilinin ön sipariş dönemi başladı ve birinci gün bittiğinde 22 bin üzerinde ön sipariş alındığı açıklandı. Bu yılın tamamında 20 bin adet teslim edileceği açıklandığına göre demek ki ön siparişlerin belli bir bölümünün teslimi 2024 e kalacak.

Ön sipariş alınan TOGG T1OX modelinin başlangıç fiyatı 953 bin TL olarak verildi biliyorsunuz. Fiyat aslında C Segment SUV tipi bir otomobil için makul. Ama insanımızın alım gücüne baktığımızda otomotiv pazarındaki tüm yeni otomobil fiyatları kolay ulaşılabilir değil tabii. Ayrıca ülkemizdeki otomotiv pazarında birbiriyle kıyasıya rekabet halinde 30 un üzerinde bataryadan elektrikli (BEV) otomobil satışı yapılıyor. Bu şartlarda ülkemizin tek yerli ve milli BEV cinsi otomobili TOGG‘un şansının açık olmasını diliyorum.

Bugün size, BEV cinsi otomobil sahibi olmayı düşünenler için otomobillerini kullanırken dikkat etmeleri gereken iki çok önemli hususu açıklamak istiyorum.

1. BEV cinsi taşıtların satışları Çin, ABD ve AB pazarlarında büyük hacimlere ulaşmaya başladı. Bu yıl BEV cinsi taşıt satışlarının yıllık olarak 15 milyonu bulmasını bekliyoruz. Bu taşıtların bataryalarının şarjı için ağırlıklı olarak evlerin ya da işyerlerinin otoparklarında monofaze akımla çalışan yavaş şarj üniteleri kullanılıyor. Öyle ki bunların kullanma oranı % 80 lerin üzerinde. Çünkü hem kullanılan elektrik bedeli bu yolla daha ucuz oluyor, hem de monofaze akım yeni bir trafo ihtiyacı gerektirmiyor.
Geri kalan şarj ihtiyacının giderilmesi ise yol kenarlarında ya da kamusal alanlarda bulunan ve trifaze akımla çalışan hızlı şarj üniteleriyle mümkün oluyor. İşte bu noktada dikkat etmeniz gereken bir konu var. Diyelim ki yola çıktınız ve şarj ihtiyacınız oldu. Yol üzerinde boşta ve uygun bir şarj ünitesi bulabilecek misiniz? Bu bilgiyi size veren bir dijital altyapınız var mı? Bu imkan yoksa şarj ünitesi önünde otomobil kuyruğu bulmanız ve uzun süre beklemeniz gibi keyif kaçıran bir durum olabilir. Diyelim ki var ve gittiğinizde otomobilinizi hemen şarja bağlayabildiniz. Bu sefer de oradaki şarj ünitesinin üreticisi şirketin abonesi olmadan güvenle şarj bedelini ödeyebilecek misiniz? Yani markası ne olursa olsun şarj üniteleri sizi aboneliğe zorlamadan ve bir dizi formalite yaptırmadan size şarj yaptıracak mı? Halen EPDK’dan yetki alan 60 ın üzerinde lisanslı şarj ünitesi üreticisi olduğunu hatırlatmakta yarar var.

2. BEV cinsi taşıtlarda bir diğer hassas konu ise batarya tam dolu iken gidebileceğiniz menzil uzunluğu. Yokla çıktığınızda şarj ihtiyacı duymadan ne kadar mesafe gidebileceksiniz? Varacağınız yere kadar bataryanızın şarjı yetecek mi? İşte bu noktada size altın değerinde bir önerim var. Diyelim ki sabah işe gideceksiniz ve BEV cinsi otomobiliniz şarja bağlı. Siz yola çıkmadan 30 dakika kadar önce akıllı cihazınızda otomobiliniz için yüklediğiniz uygulama vasıtasıyla otomobilinizin içini mevsimine göre ısıtabilir veya soğutabilirsiniz. Böylece batarya enerjisini yola çıktığınızda bunun için harcamazsınız ve maksimum menzil mesafesi alırsınız. Unutmayın, BEV otomobilinize bindiğinizde içini soğutmaya veya ısıtmaya başlarsanız, batarya içindeki enerjinin yaklaşık % 20 sine kadarını bunun için harcama riskiniz olur ve o oranda menziliniz kısalır. Etrafımda bu hatayı yapan çok kişi görüyorum.
Tabii BEV otomobilinizin marka ve modeline göre bu uygulamanın mevcut olduğunu üreticiden teyit etmekte fayda var. Umuyorum ki TOGG otomobili bu özelliğe sahiptir. Ben 10 yıl önce kullandığım Fluence ZE otomobilinde bu özelliği kullanabiliyordum. Siz de kullandığınızda faydasını göreceksiniz.

Elbette BEV cinsi taşıtları kullanmanın başka bir alışkanlık gerektirdiğini bilmek gerekiyor. Eğer sakin bir kullanım yapıyorsanız, yani ani hızlanma ve ani frenleme yapmıyorsanız, taşıtın performansını sınayan dinamik sürüşten kaçınıyorsanız menzil mesafenizi artıracağınız kesin. Bu da ayrıca size daha güvenli ve risksiz bir sürüş imkanı da verecektir.

TOGG otomobilini Nisan başından itibaren teslim alacak sürücülerimize keyifli ve verimli sürüşler diliyorum.