Toyota, zaman sınırlaması olan GR86 spor otomobilini 2025 gibi erken bir tarihte, yeni bir platform üzerine oturan ve halihazırda çok beğenilen GR Yaris'e güç veren turboşarjlı üç silindirli motoru kullanan yeniden tasarlanmış bir hibrit versiyonla değiştirmeyi planlıyor olabilir.
Japonya'dan gelen raporlar, Toyota'nın 2021'in başlarında piyasaya sürülen iki kapılı spor coupé'sinin mevcut versiyonunun, gelecek Japon yakıt tüketimi ve emisyon standartlarına artık uymayacağı için iki yıl içinde satıştan kaldırılması gerekeceğini gösteriyor.
Bir başka faktör de, ön cam boyutlarının, önümüzdeki yıldan itibaren yeni otomobillerde zorunlu olacak gelişmiş Avrupa güvenlik sistemlerine artık uymayabilecek olması.
Toyota baş teknoloji sorumlusu Hiroki Nakajima, tamamen yeni bir GR86 hibrid planını doğrulamayı reddetti ancak böyle bir otomobilin "iyi bir fikir" olduğunu kabul etti. "Hibrid sistemler çevreci otomobiller için her zaman iyi bir çözümdür" diyen Hiroki Nakajima, "sadece binek otomobiller için değil, sportif otomobiller için bir seçenektir. "
Bunları bataryalı-elektrikli modellerden daha düşük fiyata üretebiliriz ve sürüşünü nasıl eğlenceli hale getireceğimizi biliyoruz." Nakajima, kısmen içten yanmalı motorlarla çalışan hibrid otomobillerin satışının İngiltere ve Avrupa'da yasaklanmasına daha yaklaşık 12 yıl olduğunu da sözlerine ekledi.
Toyota uzun zamandır hibrit teknolojisinin faydaları konusunda açık sözlüydü ve elektrikli içten yanmalı motorlu otomobillerin halihazırda sınırlı olan batarya kaynaklarının daha verimli ve etkili bir kullanımı olduğunu öne sürüyordu.
Firma daha önce uzun zamandır beklenen katı hal bataryalarını saf elektrikli araçlardan önce hibrit araçlarda kullanmayı planladığını dile getirmişti, ancak ilk kez hibrit bir kitlesel pazar spor otomobilinin potansiyelini ima etti.
Toyota'nın Gazoo Racing performans bölümü, TS050 ve GR010 elektrikli hiper otomobilleriyle 2018 ve 2022 yılları arasında Le Mans 24 Saat yarışlarını beş kez kazanarak hibrit alanında form tuttu. Bununla birlikte, ikincisinin yola çıkabilen bir 'GR Super Sport' varyantı için planlar 2021'de rafa kaldırıldı ve firmanın spor otomobil serisi en azından şimdilik tamamen yanmalı motorlu olmaya devam ediyor.
Çok konuşulan elektrikli Toyota GR otomobili konusunda Nakajima, elektrikli araçların daha alçak, daha şık ve daha ilgi çekici olması için gerekli olan "atılımın" elektrikli modellerinin tabanında taşınan çekiş bataryalarının yüksekliğinin azaltılması olacağını söyledi.
Daha alçak bir batarya yüksekliğinin Toyota'nın gelecekte üretmek istediği dinamik ve arzu edilen sedan ve spor otomobiller için "başarının anahtarı" olduğunu, çünkü aerodinamik şekilleri destekleyeceğini, ön alanı azaltacağını ve "daha heyecanlı" tasarımlara olanak sağlayacağını söyledi.
Toyota'nın yakın zamanda duyurduğu katı hal batarya teknolojisi ile birlikte çalışan daha iyi aerodinamik, 1000 km'den fazla batarya tur menzili sunmayı "o kadar da özel değil" gibi gösterecek.
Nakajima sözlerine şunları ekledi: "Otomobilin klima sistemi gibi ana bileşenleri de küçültürsek, kaput yüksekliğini azaltabilir ve çok iyi bir sürüklenme değeri elde edebiliriz. Kolaylıkla 1000 km menzil elde edebiliriz."
Şu anda Toyota ve diğer elektrikli araç üreticileri 150 mm'lik bir batarya yüksekliğiyle çalışıyorlar; bu da mevcut elektrikli araç crossover ve SUV modellerine uyuyor çünkü büyük bir bataryayı yerleştirmek için yeterli alan var.
Ancak Toyota halihazırda 120 mm'lik ünitelere geçiyor ve hedefinde daha fazla küçülme var. Nakajima, "Hedefimiz 100 mm," dedi, "böylece gelecekte örneğin bir bataryalı Supra üretebiliriz." Toyota Yönetim Kurulu Başkanı Akio Toyoda kısa bir süre önce elektrikli bir GR spor otomobil prototipi kullandığını açıkladı, ancak boyut, şekil veya konumlandırma hakkında ayrıntı vermedi.
Nakajima'ya göre, büyük ölçekli üretim için 100mm bataryaların üretilmesindeki zorluk, mevcut kalite standartlarını karşılamak ve yeterince hızlı bir şarj özelliği sunmak.
Şirket şu anda elektronik devi Panasonic ile sahip olduğu 50/50 ortak girişim şirketi aracılığıyla bu sorunlar üzerinde çalışıyor.
Bu arada Toyota, daha küçük, daha enerji yoğun katı hal bataryalarını üretime sokma konusunda sektör lideri bir ilerleme kaydetmeye devam ediyor. İçeriden gelen bilgilere göre şirket, başka yerlerde geliştirilmekte olan jel bazlı "yarı katı" versiyonlardan birini değil, "gerçek" bir katı hal aküsünü pazara sunmaya kararlı.
Şu anki beklentiler, ilk Toyota-Panasonic katı hal uygulamasının 2026 sonunda piyasaya sürülecek nispeten kısa menzilli orta boy bir minibüs olması yönünde.