Toyota, 2019 yılında 10 bin 696 adet hibrit otomobil satışı gerçekleştirerek, Toyota’nın Türkiye satışları içindeki hibrit oranını bir önceki yıla göre yüzde 217 oranında artırdı.
2019 yılında Türkiye’deki toplam binek otomobil satışlarının yüzde 2,8’ini Toyota Hybrid modelleri oluşturuyor. Toplam pazarda satılan hibrit araç satışlarının ise yüzde 96’sını gerçekleştiren Toyota, hibrit pazarındaki liderliğini korumaya devam ediyor. Ayrıca, 2018 yılında gerçekleştirilen 3 bin 373 adetlik hibrit otomobil satışı ile tüm binek otomobil pazarı içerisinde yüzde 0,69 olan pazar payını 2019 yılında yüzde 2,8’e çıkartmayı başardı.
Türkiye’de 2019 yılında 11 bin 974 hibrit otomobil satışı gerçekleşirken bu satışların 10 bin 696’sını Toyota hibrit otomobiller oluşturdu. Toyota hibrit otomobil satışlarında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de lider pozisyonu açık ara devam ettirirken, hibrit modellerine en çok ilgiyi İstanbullular gösterdi. İstanbul'da satılan her 3 Toyota modelinden 2’si hibrit teknolojisine sahip. Corolla Hybrid en çok tercih edilen hibrit modellerinin başında gelirken, bu modeli C-HR Hybrid izledi. Türkiye'deüretilen Corolla Hybrid 2019 yılında toplamda 7 bin 595satış adedine ulaştı. Bunu 2 bin 588adetle yine Türkiye’de üretilen Toyota C-HR Hybrid takip etti.Avrupa’da 9 hibrit Toyota modeli satışa sunulurken, Türkiye’de sunulan her binek Toyota modelinin birer hibrit versiyonu bulunuyor. Bunlar arasında; Corolla Hybrid, Yaris Hybrid, RAV4 Hybrid, Camry Hybrid ve Toyota C-HR Hybrid yer alıyor.
Bozkurt “Hibritler Çok Avantajlı”
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, trafikte daha fazla hibrit araç görülmeye başlandığını belirterek “Toyota olarak hibrit teknolojisinin ülkemizde de yaygınlaşması ve tercih edilmesi adına yoğun çalışmalar yaptık. Bugün geldiğimiz noktada görüyoruz ki hem markamız hem de diğer markalar hibrit teknolojisine yatırım yapmanın karşılığını almaya başladılar. Tüketicilerimizin de hibrit otomobil tercihine yönelmeleri doğru yolda olduğumuzun kanıtı” dedi.
 
Hibrit araçların, dizel ve benzinli araçlara göre avantajlar sağladığını da sözlerine ekleyen Bozkurt şunları söyledi;
 
“Dizel ve benzinli otomobillerde 10 bin km’de bir bakım yapılırken, hibritlerde ise bu bakım aralığı 15 bin km’ye çıkıyor. Bakım maliyetlerini karşılaştırdığımızda hibrit araçlar dizel araçlara göre yüzde 33 oranında avantaj ile öne çıkarken benzinli modeller ile karşılaştırıldığında ise bu oran yüzde 35’e kadar çıkabiliyor. Kendi kendini şarj etme özelliği sayesinde hibrit araçlar kullanım koşullarına göre katedilen mesafenin yarısına yakınını elektrikli motor ile gittiği için yakıt tasarrufu sağlıyor.
Yaptığımız çalışmalar ve ölçümlerde hibrit araçların dizele göre yüzde 15, benzinliye göre yüzde 36 oranında daha az yakıt tüketimi maliyetine sahip olduğunu görüyoruz. Bunun yanında ayrıca ikinci el rakamlarını karşılaştırdığımızda da hibrit araçların benzinli araçlara göre yüzde 4, dizel araçlara göre ise yüzde 6 daha avantajlı ikinci el değerine sahip olduğunu görüyoruz. Tüm bunlar yan yana geldiğinde hibrit otomobillerin değerini artırıyor. 2019 yılında yapılan hibrit satışlarının Türk halkının da hibrit otomobillere ilgisinin artarak sürdüğünü gösteriyor”
Avrupa’nın Tercihi de Hibrit
Toyota’nın dünyada 14,5 milyonu aşan hibrit satışlarının yanında Avrupa’da da toplam hibrit satışlarının payı bir önceki yılın aynı dönemine göre yükseldi. 2019 yılında Avrupa’da 562 bin hibrit satışı gerçekleştiren Toyota’nın hibrit satış oranı yüzde 52 olurken, Batı Avrupa’da ise hibrit satış payı yüzde 63 olarak gerçekleşti.