Geçtiğimiz ay Antalya’nın Kemer ilçesinde gerçekleştirilen Tahtalı Run To Sky Maraton Yarışı’nı Toyota’nın Hilux Invincible versiyonu ile birlikte takip ettik. Türkiye’nin hatta Avrupa’nın en zorlu yarışlarından biri olan Tahtalı Run To Sky, Çıralı’da deniz seviyesinden başlıyor ve 2.365 metredeki Tahtalı Dağı’nda sona eriyor. Hem deniz seviyesinden, en yüksek dağ seviyesine kadar tırmanma mesafesinin zorluğu, hem de geçilen etapların sert olması bu yarışı zorlu hale getiren en büyük etkenlerin başında geliyor. İşte biz de böylesine zorlu bir yarışın tüm etaplarını bu zorluğa dayanabilecek Toyota’nın “Yenilmez” lakaplı Hilux Invincible ile takip ettik. İstanbul’dan aldığımız araçla 8 saatlik bir yolculukla Kemer’e geldik. Kemer’de yarışın başladığı Çıralı’dan itibaren tüm zorlu etapları Hilux ile katettik. Antalya’nın en yüksek tepelerinden biri olan Çalış’lar Tepesi’ne tırmandık. Çok uzun ve dik bir rotada Hilux’un tüm 4X4 fonksiyonlarını kullandık. Bütün bu etapların bulunduğu fotoğraflarımızı sayfalarımızda bulabilirsiniz. Şimdi önce Hilux’un özelliklerine, daha sonra da yağmurla başlayıp kar tipisi ile devam eden ve sporcuların büyük zorluklar yaşadığı Tahtalı etabındaki yaşananları aktaralım.   


Önce “Yenilmez”i tanıyalım.  

Toyota’nın “Yenilmez” (Invincible) kimliği ile kutuplardan volkanlara, çöllerden en zor arazi koşullarına kadar başarıyla yol alan; aynı zamanda etkileyici yeni tasarımı, konforu ve üstün teknolojik donanımlarıyla bir şehir aracı olarak dikkat çeken Hilux yenilendi. İlk kez tanıtıldığı 1968’den bu yana en çok tercih edilen pick-up unvanına sahip Hilux, her geçen nesil evrimleşerek efsane kimliğini sürdürürken segmentindeki standartları belirlemeye devam ediyor. 


Daha güçlü görünen tasarım

Hilux, her zaman ilk bakışta kendisini gösteren tasarımını ileriye taşıyarak çok daha “güçlü” görüntüsüyle dikkat çekici hale geldi. Ön tampon, ön ızgara, LED farlar yeniden tasarlandı ve LED ön sis farlar da aracı daha şık hale getirdi. Hilux’ın etkileyici dış tasarımı, LED arka stop lambalarıyla tamamlandı. Hem şehir içerisinde hem de arazide etkileyici bir tarz sunan Hilux, yeni 18 inç alüminyum jant tasarımlarıyla daha göz alıcı bir görünüme sahip oldu. Yeni Hilux’ta, mevcut renk seçeneklerine Egzotik Kırmızı, Safir Mavi ve Güz Bronzu olmak üzere üç yeni alternatif daha eklendi.


Tüm Hilux’larda etkileyici standartlar

Toyota, yenilenen Hilux modelini Adventure, Hi-Cruiser ve Invincible olmak üzere 3 farklı donanım seviyesiyle satışa sunuyor. Hi-Cruiser ve Invincible donanım seviyeleri; premium LED farlar, LED arka stop lambaları, 18 inç alaşım jantlar gibi özelliklerle öne çıkıyor. Bununla birlikte her donanım seviyesinde 8 inç dokunmatik ekran, ön ve arka park sensörleri standart olarak yer alıyor. Geliştirilmiş 8 inç ekrana sahip multimedya sistemi, daha hızlı bir yazılım ve ekran tepkileriyle araç içi deneyimi ileriye taşırken; Apple CarPlay ve Android Auto akıllı telefon entegrasyonlarına uyumla hale getirildi. Güncellenmiş kabinde, yeni sürücü göstergesi tasarımı ve her türlü sürüş koşulunda rahatlık sağlayan mekanik düğmelerin kombinasyonuyla kolay bir kullanım elde edildi.


Sofistike Invincible Versiyonu 

Ürün gamının en üstünde yer alan Invincible versiyonu ise her şartta konfor ve şıklıktan ödün vermek istemeyenler için özel olarak tasarlandı. Hilux’ın yüksek arazi kabiliyeti, Invincible ile birlikte en yüksek donanım özellikleriyle kombine ediliyor. Bu yeni versiyon, Hilux’ın güçlü ve maceracı yanıyla “Yenilmez” kimliğini vurguluyor. Invincible versiyonu, dış ve iç tasarımıyla diğer versiyonlardan ayrılırken; aynı zamanda birçok konfor özelliğiyle de donatıldı. Bu versiyonda modele özgü LED far tasarımı, 18 inç siyah alüminyum alaşımlı jantlar, farklı ön tampon, koyu gri tampon altı koruma ve dış aynalar, mat siyah arka kasa roll-bar, siyah boyalı sürgülü kapak, modele özgü çamurluk üst koruyucu ve koyu gri arka tampon gibi farklılıklar yer alıyor. Invincible’ın kabininde ise diğer versiyonlara ek olarak deri koltuk döşemesi, ısıtmalı ön koltuklar, ısıtmalı direksiyon simidi, elektrikli ayarlanabilir ön sürücü koltuğu, segmentinde tek olan 9 hoparlörlü JBL Premium ses sistemi, mat gri detaylar ve kapı içlerindeki ambiyans aydınlatmaları öne çıkıyor. Bununla birlikte Hilux’ın Invincible versiyonunda özel anahtar tasarımı da dikkat çekiyor.


Gelişmiş araç dinamikleri

Toyota, yenilenen Hilux ile araç dinamiklerinde ileriye doğru bir adım daha atmayı başardı. Efsanevi araçta off-road kapasitesi artırılırken, sürüş konforunu geliştirmek adına da bir çalışma gerçekleştirildi. Süspansiyonda yapılan geliştirmelerle birlikte daha konforlu bir sürüş elde edildi. Hilux’ın süspansiyonu, tümseklerden veya bozuk yollardan geçerken darbeyi daha iyi emiyor ve içeride sarsıntısız bir sürüş sağlıyor. Hilux’ta daha iyi sürüş kalitesi ve konfor adına süspansiyonun yanı sıra direksiyon sisteminde de geliştirmeler yapılarak daha akıcı bir sürüş karakteri elde ediliyor. Hilux'ın 4x4 versiyonlarında sunulan aktif elektronik çekiş kontrol sistemi A-TRC, üst versiyonlarda ek özelliğin geliştirilmesi ile araç 4x2 moduna alındığında da aktif hale gelebiliyor. Böylelikle şehiriçi kullanımlarda kötü hava şartlarında daha güvenli yol tutuşu ve daha az yakıt tüketimi sağlıyor. 450 kg artan kapasiteyle 3.5 tonluk römork çekme kapasitesi ise yeni Hilux her türlü beklentiyi aşmayı başarıyor. Bununla birlikte Hilux'ta elektronik fren donanımları arasında Yokuşta Kalkış Destek Sistemi ve Eğim İniş Kontrol Sistemi gibi özellikler de yer alıyor. Hilux, teknik donanımının yanı sıra tasarım olarak da zorlu koşulların üstesinden gelmek üzerine tasarlandı. 29 derecelik yaklaşma ve 27 derecelik uzaklaşma açısıyla birlikte Hilux, 310 mm’lik sürüş yüksekliğine sahip. Maksimum su geçiş derinliği kapasitesi ise 700 mm. 5,325 mm uzunluğa, 1,900 mm genişliğe (versiyona göre 1,855 mm) ve 1,815 mm yüksekliğe sahip Hilux’ın 3,085 mm dingil mesafesi bulunuyor. 

 

Hilux’ın tüm versiyonlarında 2.4 litrelik dizel motor seçeneği sunuluyor. 6 ileri manuel ve 6 ileri otomatik şanzımanla eşleştirilebilen motor, 150 HP güç ve 400 Nm tork üretebiliyor. 


Güvenlikten ödün vermeyen pick-up

Hilux tatmin edici konfor ve arazi özelliklerine ek olarak aktif ve pasif güvenlik sistemlerinden de ödün vermedi. Hilux’ın her modelinde sürücü ve yolcu ön/yan hava yastıkları, ön ve arka yolcular için perde hava yastıkları, sürücü diz hava yastığı olmak üzere 9 hava yastığı standart olarak sunuluyor. Bununla birlikte Acil Fren Uyarı Sistemi (EBS), Araç Denge Kontrol Sistemi (VSC), Bozuk Yol Gövde Hareket Kontrol Sistemi, Yokuşta Kalkış Destek Sistemi (HAC), Römork Savrulma Kontrol Sistemi (TSC) ve Eğim İniş Kontrol Sistemi (DAC) gibi özellikler de standart olarak araçta yer alıyor.


Hi-Cruiser ve Invincible versiyonlarında segmentinin en iyisi Toyota Safety Sense özellikleri ile beraber Yaya ve Bisikletli Algılama Özellikli Ön Çarpışma Önleyici Sistem (PCS), Şerit Takip Sistemi (LDA) ve Adaptif Hız Sabitleme Sistemi (DRCC) özellikleri bulunuyor.


Şimdi gelelim Run To Sky macerasına


Antalya'nın Kemer ilçesinde bu yıl 9’uncusu düzenlenen Corendon Airlines Tahtalı Run To Sky Yarışları, zorlu hava şartlarına rağmen tamamlandı. Sporcular yarışlar boyunca 4 mevsimi bir arada yaşadı. Corendon Airlines'ın sponsorluğunda, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Antalya Valiliği, Kemer Kaymakamlığı, Kemer Belediyesi, Türkiye Atletizm Federasyonu, Beydağları Sahil Milli Parkı, Olympos Teleferik, Akra Hotel’s, Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı (KETAV) ve KETOB iş birliğinde gerçekleştirilen Tahtalı Run to Sky'a, 12 ülkeden 600 sporcu katıldı.

Sporcular, 65 kilometrelik Berg Sky Race, 27 kilometrelik Run to Sky ve 12 kilometrelik KemerRun etaplarında mücadele etti. Türkiye, ABD, İngiltere, Almanya, Rusya, Litvanya, Ukrayna, Beyaz Rusya, Letonya, İtalya, Yunanistan, Azerbaycan ve İran'dan yarışlara katılan sporcular, zorlu parkurlarda dereceye girebilmek için koştu. Parkurlarda Antalya İl Jandarma Komutanlığı Jandarma Arama Kurtarma (JAK) Tim Komutanlığı ve Jandarma Arama Kurtarma Köpekleri ve Kemer İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri de güvenliği sağlamak amacıyla bulundu.
12 kilometrelik KemerRun yarışında Kemer'in içerisini kapsayan parkuru koşan sporcular, yine Mustafa Ertuğrul Aker Parkı'nda yarışı tamamladı. Gece yarısı Kemer ilçe merkezinden başlayan 65 kilometrelik Berg Sky Race ve sabah saat 07:00’de Çıralı sahilinden başlayan 27 kilometrelik Run to Sky parkurlarında ise sporcular deniz seviyesinden başlayarak 2 bin 365 metre yükseklikteki Tahtalı Dağı'nın zirvesine çıkabilmek için mücadele etti. Zorlu parkura sporcular ilk kilometrelerden itibaren yağmur altında başlayan yarışlarda ilerleyen saatlerde az da olsa güneşi gördü. Fakat yarış sonu için zirveye çıkan sporcular 2 bin 365 metrelik zirvede ise karla karışık dolu yağışına yakalandı. Sis ile kaplanan zirveye gelmeyi başaran sporcular zorlu yarışı bitirmenin mutluluğunu arkadaşlarıyla paylaştı.
Yarışmaların sonunda Mustafa Ertuğrul Aker Parkı’nda düzenlenen ödül törenine, Kemer Kaymakamı Hüseyin Çam, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Kemer Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mehmet Akbaba, Akra Kemer Hotel Odalar Bölüm Müdürü Emre Bora Baran, Corendon Airlines Tahtalı Run To Sky Yarışları Koordinatörü Polat Dede, sporcular ve davetliler katıldı. Yarışlarda dereceye girenlere ödüllerini, Kaymakam Çam, Belediye Başkanı Topaloğlu tarafından verildi.

ÇAM: DOĞANIN BÜTÜN KOŞULLARINI BARINDIRDIĞI BİR GÜN YAŞADIK
Kaymakam Hüseyin Çam, yarışlarda emeği geçenlere teşekkür ettiğini belirterek, “Hepinizi tebrik ediyoruz. Gerçekten doğanın bütün koşullarını barındırdığı bir gün yaşadık. Yağmurundan dolusuna, şimşekten fırtınasına ama sporcu azmiyle başlanılan yarışlar sonuna kadar geldi. Açıkçası bir ara ‘Yarışlar başlayacak mı? İptal edilebilir mi?’ diye endişe etmedik değil. O anlamda öncelikle Polat beye ve sahada görevli ekiplerine ve kıymetli siz sporcularımıza ben de teşekkür ediyorum. Bu azminizden, bu kararlılığınızdan, bu olumsuz hava şartlarına rağmen mücadelenizden dolayı her birinizi tebrik ediyorum. Bu organizasyonun da Kemer’e katmış olduğu değer tartışılmaz bir değerdir. Bu ve bunun gibi organizasyonların sayılarını artırarak cennet bir köşe olan Kemer’i herkesin görmesini temennisiyle hepinize tekrar teşekkür ediyorum” dedi.
Belediye Başkanı Topaloğlu, zorlu hava koşullarında yarışan ve parkurları kazasız şekilde tamamlayan tüm sporcuları tebrik ettiğini belirterek, Kemer’in ulusal ve uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yapmaya devam edeceğini ifade etti.

Amacımız herkesi dağlarda koşturmak


Corendon Airlines Tahtalı Run To Sky Yarışları Koordinatörü Polat Dede de şu açıklamaları yaptı:
“Bu yıl 2023 senesinde 9’uncusunu düzenlediğimiz Corendon Airlines Tahtalı Run To Sky etkinliğinde 12 ülkeden 600 sporcuyu Kemer’de ağırlamaktan mutluluk duyduk. Kemer’in doğası, kültürü, denizi ve alternatif sporlara olan yatkınlığı bizleri burada birçok alternatif spor etkinliği düzenlemeye aslında itiyor. Burada zaten birçok alternatif spor etkinliği de düzenleniyor. Biz de Tahtalı Run to Sky’la buna katkıda bulunmak istiyoruz. Değerli Başkanımız, Sayın Kaymakamımız ve diğer destekçilerimizle birlikte çok güzel bir etkinlik geçirdik bu sene. Çok sert hava koşulları da yaşandı. Mayısın ortasında Tahtalı Dağı’na kar yağdı, müthişti. İnsanlara yaşamadıkları duyguyu yaşattık. Sevinci ve hüznü birlikte yaşattık. Sağlıklı ve güzel bir etkinlik geçirdiğimizi düşünüyorum. Seneye çok daha ileriye taşımak istediğimiz etkinliğimizi ilerleyen seneler için konuşuyorum belki 2024 ya da 2025 için Avrupa veya dünya şampiyonasının bir ayağını Kemer’de gerçekleştirmek dileğiyle daha ileri taşıyacağımızı biliyorum. Bu sene cumartesi günü itibarıyla sağlam yağış olan bir günde yarışların startını verdik ve hiç beklemediğimiz bir şekilde 9 senedir kırılamayan 27 kilometre parkurunun rekoru Oğuzhan Emre Singer tarafından kırıldı. Çok müthiş bir ikinci yarı koştu. Kendisini tebrik ediyorum. Aynı zamanda 65 kilometre kadın ve erkekler parkur rekorları Rus sporcular tarafından kırıldı. Müthiş bir seneydi bu sene. Aslına bakarsanız bunun sebebi, bu tarz zorlu etkinliklerin Türkiye’de yapılması. Bu etkinliklerin yapılmasıyla birlikte insanlar şartlarını zorladılar, sınırlarını zorladılar ve kendilerini daha fazla geliştirdiler. Biz bunu istiyoruz. Yani herkes sokakta yürüyebilir ama amacımız herkesi dağlarda koşturmak. Bunun için çalışıyoruz. Dediğim gibi ilerleyen seneler de çok daha büyük yerlerde olacak Tahtalı Run to Sky bunu biliyoruz.”