Toyota Türkiye COU'su Ali Haydar Bozkurt bugün açıklanan kredi destek paketleriyle ilgili açıklamasında ''Geçen yılki satış adetlerine ulaşacak olmamızın önü açılacaktır” ifadesini kullandı. Bozkurt'un açıklamaları şöyle;

Otomotiv sektöründe yerli üretim yapan anlaşmalı firmalara aylık %0,49 – %0,69 faiz oranı ile sunulan taşıt kredisi imkanını, ihracat, üretim ve istihdam açısından en yüksek katma değeri yaratan otomotiv sektörüne verilen önemli bir destek olarak görüyorum. Devletimizin devreye aldığı bu destek otomotiv sektörünü hareketlendirecek ve satışlara olumlu yansıyacaktır.

 Pandemi sürecinde otomotiv pazarında da ciddi bir daralma yaşanmaktaydı. Kredi faizlerinin yerli üretim araçlar için belli bir oranda sabitlenmesi otomotiv pazarında bir hareketlilik sağlayacaktır. 2020 yılının başında Türkiye'de 600 bin adet otomobil ve hafif ticari araç satışı gerçekleşeceği yönünde öngörümüz vardı. Fakat şu noktada pazarın büyüklüğünü salgının seyri ile sektöre verilen destekler belirleyecektir.

 Bu gelişmeler paralelinde toplam 450-500 bin adetler arasında bir pazar büyüklüğü bekliyoruz. Fakat fabrikaların üretime sınırlı kapasite ile başlaması neticesinde önümüzdeki aylarda araç almak isteyenler bayilerde istedikleri araçları bulamayabilir. Ülkemizde de son 2 senelik ertelenen talep vardı. Verilen desteklerle birlikte pazarda talep artışı olacaktır. Bu durum sektörümüzün yararına olacak ve bu süreç içinde en azından geçen yılki satış adetlerine ulaşacak olmamızın önünü açacaktır.

 Ayrıca açıklanan destek paketi sıfır araçtaki araç bulunurluğuna bağlı olarak ikinci el pazarına da katkı sağlayacaktır. Yeni normal sebebiyle birçok insan toplu taşıma araçları kullanmak yerine kendi araçlarıyla seyahat etmeyi tercih edeceklerinden hem sıfır hem ikinci el pazarı hareketlenecektir.