Sigorta Bilgi Merkezi’nin resmi internet sitesinde bulunan ve son 1 ayda şirketlerin uyguladığı en düşük, en yüksek ve ortalama primlere sahip sigorta poliçleri de fiyatların gevşediğini gösteriyor. 

Son rakamlar

Sigorta şirketi         Asgari Prim      Ort.Prim     Azami Prim

1.Şirket                   700                    761              824

2.Şirket                   367                    593              959

3.Şirket                   392                    605               916

4.Şirket                   388                    561               686

5.Şirket                   469                    643               1.269

6.Şirket                   490                    535               616

7.Şirket                   891                    891               891 

8.Şirket                   606                    606               606

9.Şirket                   658                    658               658     

*Rakamlar, SBM sitesinden 5 yaşında ve 7’nci Basamakta bulunan araç için alınmıştır

Sigorta haftası başlıyor

Her yıl mayıs ayının son haftası kutlanan Sigorta Haftası, bu sene de bugün V. Ulusal Sigorta Sempozyumu ile başlıyor. Bostancı Dedeman İstanbul Hotel'de düzenlenecek sempozyumda, yabancı sermayenin Türk sigorta sektörüne etkileri, yerli sermaye, acente ve broker perspektifiyle değerlendirilecek. Sempozyumda ayrıca zorunlu trafik sigortasına ilişkin yeni düzenlemeler, yasal çerçeveler, sorunlar ve çözüm önerileri, düzenleyici kurum, sigorta şirketi, acente broker, eksper ve sigortalı perspektifiyle ele alınacak. Sempozyuma Hazine Müsteşar Yardımcısı ve Sigortacılık Eğitim Merkezi Yönetim Komitesi Başkanı Dr. Ahmet Genç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ile Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger de katılacak.

Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır?

Adından da anlaşılacağı üzere, trafiğe çıkmadan önce motorlu her aracın yaptırması gereken kanunen zorunlu trafik sigortası hem kendimiz, hem karşı tarafa verebileceğimiz hasarlar nedeniyle önemli ve gereklidir. Trafik sigortası poliçeleri olmadan trafiğe çıkan araçlar bağlanarak, trafikten men edilir. Zorunlu trafik poliçesi yaptırmaktan kaçınmak ya da ertelemek, daha sonra uğraşmanız gereken pek çok prosedürle birlikte  para ve zaman kaybı demektir.
 
Ayrıca trafik sigortası ile kaskodan farklı olarak karşı tarafa vermiş olduğunuz hasarları karşılama imkanına sahip olursunuz. Zorunlu trafik sigortası sadece üçüncü kişilere verilen hasarları ödeyen bir sigortadır. Kaza anında oluşan hasarlardan poliçenizde belirlenen teminat miktarı kadar yararlanırsınız. 
 
Trafik poliçesi teminatları ve limitleri Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir. Sigorta şirketleri zorunlu trafik sigortası hesaplama işlemlerini bu bilgiler ışığında ancak kendi istatistiklerine ve verdikleri ek hizmetlere göre yaparlar.

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından öneri niteliğinde duyurulan trafik sigortası fiyatları, sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilir. Trafik sigortasında teminatlar ve limitler standart olmakla beraber fiyat ve ödeme koşulları farklı olabilir. Bazı sigorta şirketleri bazı marka model araçlarda daha ucuz trafik sigortası fiyat teklifi verirken, bazı marka model araçlarda daha pahalı teklif verebilir. Ayrıca trafik sigortası hesaplamalarında aracın plakası ve kullanım amacı da değerlendirilir. 
 
Bu nedenle zorunlu trafik poliçesi almadan önce karşılaştırmalı olarak incelemek sizin için faydalı olacaktır. Ucuz ya da pahalı trafik poliçesi almak araştırmanıza ve ödeme koşullarınıza göre değişiklik gösterecektir.

Trafik Sigortası Geri Ödemeleri


Trafik sigortası iptalinde yılın geri kalan günleri hesaplanarak içeride kalan paranızın iadesi gerçekleştirilir. Geri ödeme işleminiz, ödeme yöntemine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Eğer ödemenizi trafik sigortası ile yaptıysanız, geri ödemeniz de kredi kartına yapılır.

Hangi durumu yaşarsanız yaşayın trafik sigortanız için ödediğiniz prim boşa gitmez. Tam tersi bütçenizde tasarruf sağlamak adına trafik sigortanızdan ödün vermeniz daha büyük maliyetlere neden olur.