Araç içinde çocuk güvenliğine yönelik ürünleri İskandinav güvenlik tecrübesiyle sunan BeSafe, Avrupa Birliği Çocuk Oto Koltuğu Yeni Yönetmeliğine (I-Size) göre otomobillerde neden I-Size model koltuk tercih edilmesi gerektiğini açıkladı. Gelişmiş ülkelerde ve Türkiye’de çocuk oto koltuğu kullanımı istatistiklerini karşılaştıran BeSafe’e göre, I-size model çocuk koltuklarının artması, kazalarda çocuk yaralanması ve ölümlerini Türkiye’de azaltacak önemli bir faktör olarak ön plana çıkıyor.

Türkiye’de çocuk oto koltuğu kullanımı oranı %20,5

ABD’de Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) verilerine göre, doğru şekilde kullanıldığında, çocuk ölümlerini %76 oranında azaltan çocuk oto koltuğunun kullanımında Türkiye oldukça geride yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, gelir seviyesi yüksek ülkelerde, gelir seviyesi düşük ülkelere oranla, çocuk oto koltuğu kullanımı daha yüksek seviyede… Avustralya’da bu oran %90, ABD’de %84 iken, İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi verilerine göre ise Türkiye’de çocuk oto koltuğu kullanımı oranı %20,5.

Türkiye’de yaralanan ya da hayatını kaybedenlerin %30’u 0-14 yaş grubunda

Global ölçekli araştırmalara göre, kazalardaki çocuk ölümleri oto koltuğu kullanımını zorunlu kılan ülkelerde %3 iken, bu kuralın uygulanmadığı ülkelerde %46 düzeyine çıkıyor. Araç kazalarında hayatını kaybeden ya da yaralanan her 100 kişinin 15’ini çocuklar oluşturuyor. Türkiye’de yaralanan ya da hayatını kaybedenlerin % 30’u ise 0-14 yaş arası çocuklardan oluşuyor. 

Bilgisi olduğu halde kullanmayanların oranı %51,5

İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi verilerine göre, çocuk oto koltuğu hakkında bilgisi olmayan ve kullanmayanların oranı %28, bilen fakat kullanmayanların oranı %51,5… Bu konuda bilgisi olan ve kullananların oranı ise %20,5 seviyesinde kalıyor. Türkiye’de çocuk oto koltuğu kullananların %83’ü kendisi, %16,5’i bir yakınından satın alarak kullanıyor. 

Yaralanma ve ölümleri azaltıyor

Gelişmiş ülkelerde oto koltuğu kullanımının bir yaşam biçimi olduğunu aktaran BeSafe Türkiye Genel Müdürü Kasım Yiğit, Avrupa Birliği I-Size Yönetmeliği’ne uygun çocuk oto koltuğu kullanımının, Türkiye’de yaralanan ve hayatını kaybeden çocuk oranında düşüş sağlayacağını vurguladı. Yönetmeliğe göre, çocukların, ilk 15 ay boyunca arka-yönelimli çocuk oto koltuğunda seyahat etmesi gerektiğini belirten Yiğit, yönetmeliğe uygun çocuk oto kullanımının, yan ve boyun / baş boyun darbelerine karşı sıkı koruma sağladığını, dolayısıyla yaralanma ve ölümleri önemli oranda azalttığını ifade etti.