Türkiye’nin en zorlu yarışlarından biridir TransAnatolia… Bu yıl da 13’üncüsü düzenlendi. Cumhuriyetimizim 100. Yılı olması nedeniyle de güzel, anlamlı bir rota belirlenmiş. Samsun’dan başlayıp, İzmir’de biten bir “Kurtuluş Savaşı Rotası”…  Bu büyük ve önemli yarışın arka tarafında emeği geçen çok insan vardır. Onların emeklerine büyük saygı duyuyorum. Bu yarışa “yarışmak ve deneyim kazanmak” için katılan tüm yarışmacılara da emeğim sonsuz. Üçüyle de çalışma fırsatı bulduğum Burcu Erenkul, Yaman Yılmaz ve Ahmet Armağan’ın Toyota Hilux ile katıldıkları yarışı sosyal medya hesaplarından takip ederken onların heyecanını ben de içimde hissettim.  Toyota Hilux bu yarış için en doğru araç seçimlerinden biriydi. Benim de birkaç ay önce Tahtalı Dağı’na tırmandığım Toyota Hilux’un yarış ve teknik  dinamiklerini Erenkul, Yılmaz ve Armağan üçlüsü çok anlaşılır bir dille aktardılar. Markayı ve meslektaşlarımı tebrik ediyorum. TransAnatolia’nın hakkı bu kadar verilirdi.


Şimdi gelelim işin iletişim kısmına…  

Böylesine büyük bir organizasyonun, emeğin iletişim konusunda yazacaklarım var. Bu yazıyı yazmadan önce yazılı ve dijital basına baktım. TransAnatolia ile ilgili tek cümle haber çıkmamış. Döndüm sosyal medya içeiklerine baktım. Çoğu geçmiş story’lerde kaldığı için bir-iki cılız postun dışında pek bir şey çıkmamış. Bunca emek verenin, bu işler için gecesini gündüzüne katanların emeklerine yazık. Peki neden böyle oldu? Çünkü iletişim ajansı nerede eski arkadaşı var onları davet etmiş… Nerede bolt-satın alınmış instagram hesaplarıyla tanıdıkları var onları çağırmışlar. İletişimden, haberden ziyade gönlünü eğlendiren bir tercih yapmış. Aylık dergi çıkartan, otomobil ve motorsporları haberciliği yapan onlarca meslektaşım bana yazdı “Bu davetler neye göre yapılmış” diye. Yanıtım; “keyfinin kahyasına göre” oldu. Bizim yayın grubu olarak davet edilmememize alınmış değilim. Zaten 5-6 gün ayıracak zamanımız yok. Ama insan keyfi uğruna işine bu kadar ihanet edebilir mi?
Eğer çıkan haberler TransAnatolia Genel Koordinatörü Burak Büyükpınar’ı tatmin etmişse ya da bu “körler sağırlar birbirini ağırlar iletişimi” ona yeterli geldiyse diyecek lafım yok… TransAnatolia’ya katılacak “yarışmacı”ların sicillerine göz atmalarında fayda var bence. Hem yarışmaya zarar veriyor, hem de fena halde dalga konusu oluyor çünkü…
Şimdi TransAnatolia için atılan onlarca post sosyal medyanın çöplüğünde uçtu gitti... Geriye bu yazı kalacak ne yazık ki… Denemesi bedava… Google’a “TransAnatolia 2023” yazın bakalım ne çıkacak?