Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) açıkladığı 2017 yılı Ocak-Aralık dönemi verilerine göre, otomotiv üretimi geçtiğimiz yıl yüzde 13 artarak 1 milyon 674 bin adede ulaştı ve yaklaşık yarım asırlık Türk otomotiv sanayisi tarihinin en yüksek seviyesine ulaşarak tarih yazdı. Yıl bitmeden 1 milyon barajını aşan otomobil üretimi ise 2017 yılı Ocak-Aralık döneminde, bir önceki yıla göre yüzde 18 artışla 1 milyon 121 adet olarak gerçekleşti. Türk otomotiv sanayinin yaptığı otomobil üretimi, son 10 yılda neredeyse 2 katı büyüme ile bir başka başarı olarak ön plana çıktı. 2017 yılında bir önceki yıla göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 17 oranında artarken, otomobil ihracatı ise yüzde 24 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 1 milyon 333 bin adet, otomobil ihracatı ise 921 bin adet düzeyinde gerçekleşti.  OSD Başkanı Kudret Önen konuyla ilgili olarak “Bugün 29 milyar dolarlık ihracatı ve 1,7 milyona dayanan üretimi ile otomotiv sanayimiz, dünya üretiminin yüzde 2’sini yapar konuma geldi. Sektörde bundan sonra atılacak adımlar çok önemli; Avrupa’daki yeni otomotiv yatırımlarını çeken Orta Avrupa ve bazı Kuzey Afrika ülkeleri ile rekabet edecek, AR-GE ve teknolojik üstünlüğümüzü destekleyecek yeni teşvikler ile daha da büyüme imkânı var.” dedi.

Yerli otomobil satışları yükseldi.

Otomotiv Sanayii Derneği’ne ait 2017 yılı Ocak-Aralık dönemi verilerine göre, geçtiğimiz sene toplam pazar yüzde 3 oranında daralarak 980 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, otomobil pazarı ise yüzde 5 oranında daraldı ve 723 bin adet ile 2017 yılını kapatmış oldu. Türkiye pazarında ithal otomobil satışları yüzde 10 azalırken, yerli otomobil satışlarının yüzde 13 oranında artması dikkatleri çekti. Otomobil pazarındaki yerli payının artışında son dönemde devreye giren otomobil projelerinin önemli etkisi oldu.

Hafif ticari araç satışlarında artış var!

2016 yılına göre ticari araç pazarı ve hafif ticari araç pazarı yüzde 3 oranında artarken, ağır ticari araç grubunda ise pazar aynı seviyesini korudu. 2017 pazarına baz etkisinden arındırılarak bakıldığında, ağır ticari araç pazarında son 2 yılda yüzde 44 seviyesinde daralma yaşandığı görülüyor. 2015 yılına göre daralma, kamyonda yüzde 44, midibüste yüzde 36 ve otobüste yüzde 56 seviyelerine ulaştı.  Üretim ise, ticari araç grubunda 2017 yılında yüzde 3 artarken, hafif ticari araç grubunda yüzde 2, ağır ticari araç grubunda yüzde 23 seviyesinde artış gösterdi. Ağır ticarideki bu değişim baz etkisi kaynaklı olup 2015 yılına göre üretimde yüzde 32 azalma gerçekleşti.