Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Türkiye'nin Afrika ülkelerine yönelik ihracatını artırmak amacıyla Automechanika Johannesburg Fuarı'na 24 Türk firması ile milli katılım yaptı. Fuarda, toplam 23 ülkeden 614 firmanın yer aldı.

OİB'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye ihracatının lokomotif sektörü otomotiv, her ay sergilediği başarı grafiğini artırmak amacıyla hedef pazarlardaki çalışmalarına kaldığı yerden devam ediyor.

Otomotiv yan sanayi ürünlerinin sergilendiği ve 20 bin metrekare alana kurulu fuarda, 23 ülkeden 614 firma yer aldı. Yaklaşık 20 bin profesyonel ziyaretçiye ev sahipliği yapan fuarda, Türk firmalarının kamyon, traktör, otomotiv yedek parçalarından ticari ve hafif ticari araçlar için fren aksamı ve komponentlerine, motor soğutma sistemlerinden süspansiyona, elektrik sisteminden kaportaya sergilediği pek çok ürün büyük beğeni topladı.

'İhracatımızın artış kaydetmesini bekliyoruz'

Açıklamada görüşlerine yer verilen OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, Güney Afrika'nın tüm kıtanın hem en büyük motorlu araç üreticisi hem de en büyük motorlu araçlar pazarına sahip ülkesi olduğunu belirtti.

Sabuncu, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin gerek Türkiye'den uzaklığına gerekse uyguladığı yüksek gümrük vergilerine rağmen Türk otomotiv ihracatçıları açısından önemli bir natif pazar olduğuna dikkati çekti.

Güney Afrika'nın potansiyeline işaret eden Sabuncu, "Güney Afrika'ya ocak-temmuz döneminde otomotiv ihracatımız yüzde 54 artışla 65 milyon dolar, yan sanayi ihracatımız da yüzde 24 artışla 38,6 milyon dolar oldu. Fuarın da etkisiyle bu yıldan itibaren Güney Afrika'ya ana sanayi ihracatımızın da artış kaydetmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Sabuncu, Güney Afrika motorlu taşıtlar pazarının 2016 yılı verilerine göre 547 bin 406 adet ile Afrika kıtasının en büyüğü durumunda olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Büyüyen bir ekonomiye ve genç bir nüfusa sahip Güney Afrika'nın, 2020 yılında 1,2 milyon adetlik motorlu araç üretimine ulaşma hedefi bulunuyor. Güney Afrika'nın ayrıca küresel otomotiv devlerinin yatırımlarına ev sahipliği yapması, yan sanayi açısından geleceğe umutla bakılmasında da pay sahibi. Tüm bu veriler, Automechanika Johannesburg Fuarı'nın önemini ortaya koyuyor. Fuarın Türkiye otomotiv sektörünün sadece Güney Afrika'ya değil tüm kıtaya olan ihracatına önemli bir ivme katacağına inanıyoruz."