İkinci el otomobil pazarında da sürekli bir gelişimin söz konusu olduğunu vurgulayan Gülan sektördeki ihtisas projelerin olumlu reaksiyon gördüğünü de söylüyor. Geçen yıl start verdikleri OTOSTAT projesinde birinci fazın Şubat ayının sonunda faaliyete başlayacağı belirten Alp Gülan “İlk etap 100 dükkandan oluşuyor. Genel olarak 2.El Otomobil satan kuruluşlar var ancak bu alanda bir de FIAT Bayi’si de bulunuyor. FIAT bu alanda sıfır otomobillerini satacak. Bir de OTOKOÇ 2.El araçlarını satacak… Bu tarz özel projeler için krizler de bir fırsat olabiliyor. Örneğin dolu yağışı ile başlayan kriz aslında sektörde bir hareketlilik de sağladı. 2017 yılında noter kayıtlı 5 milyon aracın el değiştirdiğini biliyoruz. Bir bölüm değişimi esnaf arasında var sayarsak sıfır otomobil satışlarının 4 katı kadar 2.El otomobil satışı gerçekleşmiş durumda. “ diyor…

Alp Gülan,  Gülan Otomotiv bünyesinde bulunan Nissan, Renault, Dacia ve FIAT markalarının Türkiye’de toplam yüzde 31 pazar payına sahip olduğunu da belirtiyor.  Her türlü ekonomik ve döviz dalgalanmalarına rağmen OTOSTAT projesinin devam ettiğin belirten Gülan 1. Faz’ın açılışından sonra tüm projenin 2019 yılında tamamen açılacağını belirtiyor.

Anadolu Yakası’nda E-5 üzerinde hemen hemen bir çok önemli otomotiv markasının bulunduğu Sancaktepe’de yapımı süren OTOSTAT; sıfır ve ikinci el galerileri, Oteli ve sosyal yaşam alanlarıyla çok farklı bir otomotiv satış alanı özelliğini taşıyor…

ÖTV İADESİ ÇOK DOĞRU BİR UYGULAMA

“Çok doğru bir uygulama. Bu dönemde en büyük ihracat kalemini yakalamışken yerli üreticiye büyük destek sağlanmış oluyor. Bu açıklama ve uygulamayla Türkiye’de üretim yapan yatırımcılar, fabrikalar desteklenmiş oluyor. Örneğin daha önce otomobilin içindeki yağ, radyo gibi unsurlar için ayrıca ÖTV ödeniyor bir de otomobilin kendisinden ÖTV alınıyordu. Bakanlığın bu ÖTV’leri kaldıracak olması sektör adına büyük bir destek anlamına geliyor.”

 

ÖTV İNDİRİM BEKLENTİSİ PAZARI  OLUMSUZ ETKİLER!

2018 yılı Ocak ayını da değerlendiren Alp Gülan, “2018 Ocak ayı geçen yıldan daha kötü başladı. Araç fiyatlarının geldiği nokta,  operasyonun etkisi tüketiciye olumsuz yansıyor. Şöyle ki, bütün bu unsurların çarpan etkisi çok oluyor. 1 birim tüketiciye 1.77 olarak yansıyor. ÖTV, KDV ve enflasyon etkisiyle ortaya çıkan bir gerçek bu. Kredi Garanti Fonu devreye girdiğinde can suyu etkisi oluyor ve Pazar olumlu etkileniyor. Biranda showroom trafiği artıyor. “ diyor. Alp Gülan ticari araçlar için söylenti halinde konuşulan Ticari Araç Ötv indirim konusunun da bir an önce açıklığa kavuşturulması gereltiğini aksi taktirde pazarın bu beklenti ile olumsuz etkilenebileceğini de sözlerine ekliyor.    

 

 

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açıklaması:

 

OTO ÜRETİMİNE DESTEK

Maliye Bakanı Naci Ağbal, ihracatın lokomotif sektörü haline gelen Otomotiv ve ticari araç sektörlerinin bazı talepleri olduğunu dile getiren Ağbal, “Otomotiv veya ticari araç üretiminde Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) tabi birtakım unsurlar var. Otomobili veya ticari aracı üretirken araca birtakım aparatlar takıyorlar, bunlar ÖTV’ye tabi. Yerli üretici ÖTV’sini ödeyip, bunları araca takıyor. Sonra araç tamamlanıp satıldığında aracın tamamı üzerinden tekrar ÖTV alınıyor. Sektör aracın imalatında araca takılan teçhizatla ilgili ÖTV iadesi talebinde bulunmuştu. Talebi olumlu değerlendirdik. Bu yolla sektörün üretim maliyetini aşağı çekmiş olacağız. İhraç edilen araç üzerine de bu yolla ÖTV maliyeti kalıyordu. Bunu sektörden almış olacağız” dedi. Hükümet olarak otomotiv sektörüne önem verdiklerini vurgulayan Ağbal, “otomotiv bakanlığı” kurulmasına ilişkin bir düşüncelerinin olmadığını belirtti.