İki yıl önce kapasitesini yüzde 100 artıran Güney Koreli otomotiv devi Hyundai ile Kibar Holding ortaklığı olan Hyundai Assan, SUV ve Sedan yatırımlarını açıkladı. Yenilenen i20’nin platformu üzerine geliştirilecek SUV  ve  Sedan  2021’de yollara çıkacak. Böylece İzmit tesislerinde i10 ve i20’yi üreten Hyundai Assan’ın model sayısı dörde çıkacak. Hyundai’nin küçük modellerinin üretim üssü olan Türkiye’ye, aynı zamanda SUV merkezi unvanı da eklenecek. Türkiye’de üretilecek SUV, yepyeni bir model olacak. Sıfırdan geliştirilecek olan modelin, markanın hali hazırdaki satılan Kona ve Creta’dan farklı olacağı söyleniyor. SUV ve Sedan modeller, iç pazarın yanı sıra yurtdışına da ihraç edilecek. Yeni modellerle birlikte 40’ın üzerinde olan ihraç pazarlarının sayısı da çoğalacak. Hyundai Assan, yeni modeller için kapasite artırımına gitmeyecek. Yıllık 245 bin adet olan mevcut kapasite dört modelin üretimi için optimize edilecek. Ayrıca, yeni fabrika düzeni ve yeni otomasyonla birlikte yerlilik oranı yüzde 5 daha artacak. Ali Kibar açıklamasında   ÖTV desteğine de değindi.  “Toplam bu yılki pazarın ilk 8 ayındaki daralma oransal olarak son 4 ayın düşüşüyle bile farklı. Kan kaybeden pazarın toplam 650 bin seviyesiyle yılı kapatmasını bekliyoruz… Bugünkü finansal şartlarda otomotiv sektörü, istihhdam anlamında çok önde ve bunu asla gözardı etmemek gerekiyor. Gerek üretim, gerek ham madde ve lojistik açısından en önemli sektör. Fakat şu an uygulanan vergi sisteminde yüzde 45’lik dilimde bir ürün kalmadı diyebiliriz. Bu sebeple hazinenin geliri anlamında da gerçekten bir daralma var. Yerli üreticiler, ihracat ile kapasitede  bir düşüş kaybetmese de ülkemizin istihdam potansiyelini kaybetmemek gerekiyor. Bu sebeple vergi sisteminde gerekiyorsa yerli üretimlere ilaveler destekler verilebilir. Yerli ürünlerin önü açılabilir ve daha fazla satılması adına ülkemizde olmayan segmentler için de bu bir fırsata dönüşebilir.” dedi.

KORE TÜRKİYE’YE GÜVENİYOR

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Türkiye’ye güvendiklerini ve yatırımlara devam ettiklerini söyledi. Hyundai’nin üst yönetiminin de Türkiye’ye pozitif baktığını ve yatırımı onayladığını söyleyen Kibar, yatırım yeni modellerin üretimi ile ilgili şu bilgileri verdi:
“2019 sonunda yeni i10’un üretimi başlayacak. Yenilenen i20’nin üretime başlama tarihi ise Eylül 2020’de. Yeni i20 hatchback platformu baz alınarak geliştirilecek SUV modelinin üretimi için Mart 2021 hedefleniyor. 2021 sonunda ise yeni i20 hatchback modelinin, Türkiye pazarına özel geliştirilen Sedan versiyonun üretimi planlanıyor.”

Yerli Sedan’a Türkçe isim

Yenilenen i20 hatchback modeli baz alınarak geliştirilecek Sedan versiyonun sadece Türkiye’de üretileceğini söyleyen Kibar, “Türk tüketicisinin ihtiyaçlarına cevap verecek. Ülkemizin özgün bir ürünü olacak. Yurtdışına da ihraç edilecek” dedi. Yerli Sedan için Türkçe bir isim düşündüklerini ifade eden Kibar, Hyundai Motor Başkanı’nın da böyle bir fikri olduğunu açıkladı.