28 Eylül 2016 / İstanbul - Sunduğu ileri teknolojili, akıllı çözümlerle şirketlere değer yaratan ve Türkiye’de bu sektörün lideri konumunda bulunan Multinet Up şirketlerin araç temini ve kullanımıyla ilgili yaklaşımlarını araştırdı. Bağımsız bir araştırma kuruluşu tarafından gerçekleştirilen çalışmaya göre, şirketlerin sadece yüzde 46’sı iş için araç kullanırken, bunların da yüzde 80’i araçları satın almayı tercih ediyor. Şirketlerin araç temininde daha çok satın almayı tercih ettiklerini belirten Multicar Yönetici Direktörü Bahadır Yalçın, “Henüz filo kiralamanın avantajlarını fark edebilmiş değiller. Mesela satın alma yerine kiralamayı tercih eden şirketler aylık filo kiralama tutarlarını işletme gideri olarak göstererek KDV avantajı elde edebiliyorlar. Bu arada şirketler kiralama süresi boyunca filolarının araç satın alma, sigorta, kasko ve vergilerinden de muaf oluyorlar. Bunun yanı sıra araçların yıl içinde öngörülemeyen alım, satım, bakım, onarım gibi gelir veya gider kalemleri aylık olarak belirlenen “sabit kira” ile kontrol altında tutuluyor” diye konuştu.

Araçların % 80’i satın alınıyor

Araştırmaya göre halen şirketlerin yüzde 54’ünde araç bulunmuyor. Araç kullanan şirketlerin ise yüzde 80’i bunları satın alıyor, yüzde 20’si ise kiralıyor. Araç satın alan firmalar ortalama 4 araç, araç kiralayan firmalar ise ortalama 6 araç kiralıyor. Hali hazırda iş için aracı olmayan firmaların yüzde 77’si ileride araç ihtiyacı olması durumunda araç satın alma yoluna gideceklerini belirtiyor. Kiralık aracı olan veya araç kiralamayı düşünen şirketlerin yüzde 51’i araçta kilometre sınırlaması bulunmamasının çok önemli olduğunu ifade ediyor. Ayrıca katılımcı şirketlerin yüzde 54’ü yakıt istasyonunun ek mali avantajlar sunmasının istasyon tercihini büyük ölçüde etkileyeceğini bildiriyor. Yakıt türü için ise şirketlerinin yüzde 90’ının tercihi dizel olarak ortaya çıkıyor.

,

Şirketler için büyük avantaj

Araştırma sonuçları şirketlerin araç temininde daha çok satın almayı tercih ettiklerini ortaya çıkardığını söyleyen Bahadır Yalçın, şirketlerin henüz filo kiralamanın avantajlarını fark edemediklerini kaydetti. Firmaların araç kiralama ve satın alma ihtiyaçlarına çözüm sunduklarını belirten Bahadır Yalçın, “Müşterilerimizin ciro artışlarına katkıda bulunuyor ve giderlerini küçültmelerine yardımcı oluyoruz. Araç ve filo kiralama hizmetinden faydalanan şirketler filo yönetimi, takibi, hasar-bakım ve oper​asyonel giderlerle kendileri ilgilenmek durumunda kalmıyorlar; tüm bu hizmetleri filo kiralama şirketlerinin profesyonel ekibi yerine getiriyor. Şirketler ayrıca kiralama süresi boyunca filolarının araç satın alma, sigorta, kasko ve vergilerinden muaf oluyorlar” dedi. Multicar olarak 81 ilde, 250’nin üzerinde yetkili servis güvencesi ile şirketlere kendi işlerine odaklanma imkanı sunduklarını söyleyen Bahadır Yalçın, “Filo kiralama şirketlerinin sunduğu hizmetler sayesinde şirketler toplu araç satın alımı için gerekli finansmanı, işlerine fayda sağlayacak başka yatırımlarla değerlendirebiliyorlar” dedi.