Uber'dekilerin bu ara kafaları biraz yoğun. Eski bir kadın çalışanın cinsel taciz iddiaları üzerine, bir Uber şöförüne hakaret eden bir küfürbaz CEO'su ve başkanının çıkışı geliyor: Geçtiğimiz cuma günü firmanın otonom prototip Volvo XC90 SUV'larından biri Arizona/Tempe'de üç aracın bulunduğu bir kazada yer aldı. Neyse ki, bu sefer, problem o kadar da kötü olmayabilir. Kaynaklara göre, kazaya sebep olan otonom XC90 değildi, daha çok Uber SUV'nin sol dönüş yaptığı sırada başarısız olan başka bir araçtı.

Ancak yine de, olay yerinde çekilen fotoğraflar SUV'nin sağ tarafına düştüğünü gösteriyor, demekki kaza şiddeti büyük. Uber sözcüsü, SUV'ın otonom modunun kaza anında devreye girdiğini ve Tempe polisi de bunun kazanın nedeni olmadığını söylediğini belirtti. Bununla birlikte, Uber zaten soruşturma tamamlanıncaya kadar kendi kendine çalışan XC90'ların filosunu Arizona'da askıya aldığını açıkladı. Bir Uber sözcüsü "Bu olaya bakmaya devam ediyoruz ve araçta arka koltukta oturan yolcuların olmadığını doğrulayabiliriz." dedi. Uber SUV ön koltuklarında iki güvenlik sürücüsü vardı ancak ciddi yaralanma bildirilmedi.

Bu ne yazık ki otonom bir aracı içeren ilk çarpışma değil. Otopilot modda çalışan bir Tesla Model S sürücüsü geçen sene bir çarpışmada öldürüldü ve Google'ın Waymo kişisel sürüş bölümü, araçlarından biri otobüsle 2016'da bir kaza geçirdi. Kendi kendine gidenotomobilleri yüzde yüz güvenli hale getirmek için açıkçası daha fazla çalışma yapılması gerekiyor, ancak genel olarak teknolojinin önümüzdeki yıllarda umut verici olduğu açıkça ortada.