Automotive News’e göre Volkswagen 16.7 milyar dolarlık anlaşmanın bir parçası olarak dizel emisyon sorunu bulunan otomobil sahiplerinin avukatlarına 175 milyon dolar ödemeyi kabul etti. 

Avukatlar ilgilendikleri 475,000 araç sahibinin masrafları için Volkswagen’den 332.5 milyon dolar talep etti. Bu miktarın yarısından biraz fazlasını ödemeyi kabul eden Volkswagen dieselgate skandalıyla ilgi başka küçük ama önemli bir atmış oldu. 

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında, Volkswagen Grubunun 2.0 litrelik dört silindirli turbo dizel motorlu otomobillerinde 2009’dan bu yana motorların normale göre 40 kez daha fazla nitrojen oksit üretmesini sağlayan ama testlerde normal performansla sınırlı kalabilen gizli bir yazılım kullandığı ortaya çıkmıştı.

Bu yılın başlarında Volkswagen otomobilleri geri satın alıp alıcıların tazminatını karşılamak üzere 10.033 milyar dolar ödemeyi kabul etmişti. Bunların üzerine 2.7 milyar dolar dizel kirliliğini dengelemek için, 2 milyar dolar sıfır emisyonlu araçlarını tanıtıp geliştirmek için, 1.21 milyar dolar Volkswagen bayilerinin zararlarının tazmini için ve 44 ABD eyaletine de toplamda 600 milyon dolar olmak üzere yüksek miktarlarda ödemeler yapmayı kabul etti.

Amerika Birleşik Devletleri Bölge Yargıcı Charles Breyer bugün San Francisco’da yapacağı duruşmada anlaşmanın kabul edilip edilmeyeceğine karar verecek.