Volkswagen Grubu, Volkswagen modellerinin Çinli elektrikli otomobil üreticisinin platformları üzerine inşa edilmesini içeren uzun vadeli bir ortaklığın parçası olarak Xpeng'e yatırım yaptı.
Alman devi, Xpeng'de hisse başına 4,99$'dan %4,99'luk bir pay almak ve şirketin yönetim kurulunda yer almak için yaklaşık 700 milyon $ yatırım yapacak.
"Teknolojik çerçeve anlaşması" olarak tanımlanan ortaklık, 2026'dan itibaren Volkswagen markası tarafından satılacak iki orta boy Çin menşeli elektrikli otomobilin ortaklaşa geliştirilmesiyle başlayacak.
Anlaşma, Volkswagen'in VW Grubunun kendi MEB platformunu temel alan ID modellerinden oluşan mevcut serisine ek olarak, önemli Çin pazarı için elektrikli otomobil yelpazesini genişletmesine yardımcı olacak.
Grup şu anda MEB'in yerini alacak SSP adlı yeni bir platform üzerinde çalışıyor, ancak bu platform yazılım sorunları nedeniyle ertelendi, bu nedenle Xpeng tabanlı yeni modeller boşluğu doldurmaya yardımcı olacak.
Xpeng 2014 yılında kuruldu ve şu anda Çin'de ve bir dizi Avrupa ülkesinde G9 SUV ve P7 sedan dahil olmak üzere büyüyen bir premium elektrikli otomobil yelpazesi sunuyor.
Firma kısa süre önce SEPA 2.0 adı verilen yeni bir özel platform kullanan yeni bir SUV modeli G6'yı piyasaya sürdü. Bu, 800V'luk bir elektrik mimarisine olanak tanıyarak 480kW'a varan hızlarda hızlı şarjı mümkün kılıyor.
Planlanan iki Volkswagen elektrikli otomobilin hangi Xpeng platformunu kullanacağı henüz doğrulanmadı.
Anlaşma, Audi'nin MG'nin ana şirketi olan mevcut ortak girişim ortağı SAIC tarafından sağlanan platformları kullanarak Çin'e özel gelecekteki otomobilleri üretme ortaklığını takip ediyor.
Bu anlaşmanın ilk modeli "Audi'nin henüz Çin'de varlık göstermediği bir segmentte" olacak.
Her iki anlaşmada da Volkswagen Grubu, "tüm tarafların" makinelerin geliştirilmesine "kendi temel yetkinlikleriyle" katkıda bulunacağını söyledi.
Gelecekteki elektrikli araç platformlarında işbirliğinin daha ileri görüşmelerin konusu olduğu da eklendi.
Yeni Volkswagen Grubu Teknoloji Şirketi, Xpeng'in geliştirme ortağı olarak hizmet verecek.
Volkswagen Çin patronu Ralf Brandstätter şunları söyledi: "Rekabetçi ve dinamik bir pazar ortamında, pazara daha hızlı ek ürünler sunmak üzere sinerji yaratmak için Volkswagen'in ve ortaklarımızın güçlü yönlerinden yararlanıyoruz. Bunu yaparken de Çin'deki müşterilerimizin özel ihtiyaçlarına odaklanıyoruz."
Xpeng'in patronu He Xiaopeng ise şunları ekledi: "Akıllı elektrikli otomobil teknolojilerini ve dünya standartlarındaki tasarım ve mühendislik kabiliyetimizi birbirimizle paylaşacak ve birbirimizden öğreneceğiz.
 
"Xpeng'in kuruluşundan bu yana, elektrikli otomobil platformundan bağlantı ve gelişmiş sürücü yardımı yazılımına kadar tüm teknolojileri kendi bünyemizde geliştiriyoruz. Stratejik ortaklığa uzmanlığımızla katkıda bulunma ve Xpeng ve hissedarlarımız için değer yaratma fırsatından dolayı heyecanlıyız."