Alman otomobil üreticisi Volkswagen, emisyon krizinden etkilenen dizel araçlara uyguladığı geri satın alma kampanyasındaki açıklamalarda bulunan büyük bir açığı kapatmaya çalışıyor.

Çevre Koruma Ajansı (EPA) ile imzalanan Uzlaşma Kararı'nın maddelerine göre VW, dizel emisyon krizinden etkilenen "kullanılabilir" araçları geri satın almayı kabul etti. Karara göre kullanılabilir araç tanımı "2.0 litrelik TDI motoru ile sürülebilir" olarak yapılmış. Hiçbir yerde aracın durumuna dair bir ifade kullanılmamış.

Geri satın alma işlemi başladıktan sonra bazı araç sahipleri, ayrıca satmak üzere bazı parçalarını sökerek bu açıktan yararlandı. Tamponlar, farlar ve iç döşeme elemanları gibi parçaların olmadığı bazı VW modellerinin bayilere götürüldüğü gözlendi. VW tüm araçlara belirlenmiş bir ücret ödemeyi kabul ettiği için sökülmüş araçların değeri de düşmedi. Ancak bazı araç sahipleri bu tanımdan fazlasıyla yararlanmışa benziyor. Öyle ki bazısı koltukları, tamponları,konsolu, ve hatta cam sileceklerini bile sökmüş.

Alman firma, işlerin daha da ileri gitmemesi adına böyle durumda olan araçların geri satın alma planına dahil olmayacağını duyurdu. Bu ve benzer durumda olan araç sahiplerinin ise satın alma planlarının şu anda ertelendiği iddia ediliyor.