Winterkorn yaptığı yazılı açıklamada, son birkaç günde yaşananların kendisini şoke ettiğini belirtti ve "Yeni bir başlangıcın yolunu açmak için istifa ediyorum" açıklamasında bulundu. Winterkorn, olaylar ilk patlak verdiğinde “Milyonlarca insan markamıza güveniyor. Bu güveni zedelediğimiz için sonsuz şekilde üzgünüm. Müşterilerimizden her şekilde özür diliyorum.” şeklinde konuşmuştu .

Ne olmuştu?

Volkswagen, dünya çapında satış yaptığı yaklaşık 11 milyon araçta emisyon oranını düşük gösteren 'sakıncalı yazılım bulunduğunu' açıklamış ve gelebilecek cezaları karşılamak amacıyla 7.3 milyar dolar nakit fon ayırmıştı. Ayrıca ABD’deki dizel üniteye sahip araçların satışı durdurulmuştu.

ABD Çevre Koruma Müdürlüğü (EPA) raporunda yönetmeliklere uymayan her araç için 37 bin 500 dolar ceza kesilmesi teklif ediliyor. Bu durumda ABD'de 2008'den bu yana 482 binin üzerinde dizel motorlu araç satan Volkwagen'e toplam ceza tutarı da 18 milyar dolar olacağı öngörülüyor. İsmi olaya karışan diğer ülkeler de Alman marka hakkında soruşturmalar açmaya başladı. Volkswagen’e toplu dava açılması da gündemde.

Ayrıca Volkswagen hisseleri, Frankfurt borsasında yüzde 33’lük bir düşüş yaşadı.