Volkswagen’in emisyon manipülasyonunu kapsayan davaya bakan San Francisco Federal Mahkemesi’ne açılan belgeler dahilinde şirket, tazminatlar, tamir masrafları, ve çevreye yönelik fonlar için yaklaşık 15 milyar dolar ödemeyi kabul etti.

Bu ödemenin yaklaşık 10,3 milyar dolar kadarı emisyon skandalına neden olan yazılımın bulunduğu 482 bin aracın sahiplerine yapılacağı bildirildi.

VW, araç sahiplerine otomobillerini skandal ortaya çıkmadan önceki fiyattan geri satma veya ücretsiz tamir ettirme seçeneklerinin yanı sıra aracın yaşına göre 5 ila 10 bin dolar arasında tazminat ödeyecek. VW ayrıca, çevrenin iyileştirilmesi için 2,7 milyar dolar ve “sıfır emisyon teknolojisi” için 2 milyar dolar finansman sağlamaya razı oldu.

Toplamda 15 milyar dolara ulaşan emisyon skandalı faturasının ABD’li otoritelere ödenecek cezaları veya uzlaşma bedellerini ise içermiyor.Uzmanlar, ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), ABD Adalet Bakanlığı ve Kalifornia Çevre Koruma Ajansı'na yapılacak ödemelerin yaklaşık 3,5 milyar doları bulabileceğini belirtiyor.