İki Alman devi, T-Systems’ın ve Volkswagen, akıllı evleri otomobilinizden yönetecek teknolojiler üzerinde çalışıyor.

Bir navigasyon yazılımı kadar kullanımı kolay bu sistemler hayata geçtiğinde, evinizi otomobilinizden yönetmek “bilim-kurgu” filmi senaryosu olmaktan çıkacak. 

Hızla gelişen teknoloji hayatımızın her alanına girmekle birlikte; binaları tasarım sürecinden malzeme ve yapım sistemlerine kadar pek çok farklı boyutta etkiliyor. Akıllı binalar olarak adlandırılan bu yapılar, kullanılan farklı sistemlerin birbiriyle bağlantılı olarak yönetilmesine imkan sağlıyor.

Yoğun iş ve hayat stresiyle yaşamaya alıştığımız bu günlerde, evden çıktıktan çok sonra aklımıza gelen, ‘ocağı kapattım mı’ ya da ‘ütüyü fişten çektim mi’ gibi sorular, akıllı ev teknolojileriyle sorun olmaktan çıktı. Akıllı evlerle birlikte; yangın, hırsızlık, gaz kaçağı vb. güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra sıcaklık ayarı, perde–panjur, televizyon, müzik seti, kahve makinası gibi eşyaların kontrolü sağlamak mümkün.

Dünyanın lider telekom kuruluşlarından Deutche Telekom’un şirketi T-Systems’ın hazırladığı ve geleceğin teknoloji trendlerini belirleyen “Best Practice” yayınına göre artık bu akıllı evleri otomobilimizden de yönetmek mümkün. Akıllı otomobiller; kullanıcılara tüm bu kontrolleri internet üzerinden yapabilme ve diğer akıllı araçlarla yoldayken iletişim kurabilme imkanı tanıyor. Üstelik bu özellikleri kullanabilmek için araçların sadece internete bağlı olması yeterli... 

JETGİLLER ARTIK SADECE BİR ÇİZGİ FİLM DEĞİL 

Bir zamanlar gülümseyerek izlediğimiz bilim kurgu filmleri ve Jetgiller gibi çizgi filmlerin artık günümüz teknolojileriyle gerçeğe dönüştüğünü aktaran T-Systems Türkiye Genel Müdürü Sinan Kılıçoğlu, T-Systems’ın özellikle geleceğin akıllı ev ve otomobil teknolojileri üzerinde, global dev firmalarla önemli işbirlikleri ve çalışmalar yürüttüğünü vurguluyor. Kılıçoğlu sözlerini şöyle sürdürüyor: 

“Bunların başında yine Alman devi Volkswagen ile yaptığımız çalışmalar var. Bu iki şirketin işbirliği ile akıllı ev ve otonom otomobiller arasında güvenlik ya da erişim sorunu da kalmayacak. QIVICON adlı akıllı ev platformumuz ile Volkswagen’in CarNet hizmeti birbirine MirroLink teknolojisi ile bağlanarak müşterilerimizin son derece güvenle bu teknolojileri kullanmalarının önünü açacak. Bir navigasyon yazılım kadar kullanımı kolay olan bu sistem, herhangi bir cep telefonuna ihtiyaç duymuyor ve otomobilin ön panelinde yer alan ekrandan kontrol edilebiliyor. Bu işbirliğinin bir çığır olacağını diğer üreticilerin de benzer teknolojileri hızla hayata geçireceğini düşünüyorum.” 

Acil Durumlar İçin En İdeal Çözüm

Bu ürünü farklı kılan özelliğin “entegrasyon” olduğuna dikkat çeken Sinan Kılıçoğlu, “Akıllı evdeki sensörler duman veya su hasarını algılarlarsa, proaktif olarak hareket halindeki araca gönderiliyor. Kullanıcılar da mevcut teknolojileri kullanıp, hızlı bir şekilde evlerine ya da gerekli makamlara ulaşabiliyor. Acil durumlar dışında da sürüşü konforlu ve daha güvenli hale getirmek için de kullanılabilen bu ürün, sürücülerin trafik kurallarına da tam olarak uymalarına da öncülük ediyor” diyor.