Dizelgate destanının tamamı ve sonraki araç geri satın alımı, Volkswagen'in muhtemelen yapmamasını dilediği olayların başında gelir. Altı VW yöneticisi halihazırda tutuklu ve bazı sivil cezalardan suçlanıyor ve şimdi de FCA Grubu kendi dizel motorlarının skandallarıyla yüzleşiyor olabilir. Şaşırtıcı bir şekilde, VW, yıllar önce Daimler ile gelecek vaat eden bir ortaklık yapmaya karar verseydi, Dieselgate'i önleme fırsatı bulabilirlerdi. VW'nin bu şekilde tarihteki en büyük otomotiv skandalından kaçınabileceği iddia ediliyor.

2005'te VW CEO'su Bernd Pischetsrieder, şirketin zor yeniden yapılandırılma döneminde bir ortak arıyordu. Üst düzey toplantılar, Daimler'in dizel motorlarına ve çapraz hisse sahiplerine yaklaşık yüzde 10'luk bir VW erişimine izin verecek bir anlaşma yapmak üzere yapılmıştı. Bu anlaşma yerine, Volkswagen ABD'nin katı standartlarını karşılayacak kendi dizel motorlarını geliştirmeye karar verdi ve hepimiz bunun ne kadar işe yaradığını hepimiz biliyoruz. Bu anlaşma sona erdikten sonra üst düzey VW çalışanları, 2005 yazında "Masa Dağı" adı verilen gizli bir proje hakkında Almanya'nın Brunswick kentinde toplantılar düzenlediler. Bu proje, 11 milyon dizel araçta kullanılan hile cihazı kullanmaktan ibaretti.

Bu planın en sonunda keşfedildiğini biliyoruz, ancak herkesin VW'nin aldatmacasını farketmesi yaklaşık on yılını aldı. VW, o sırada Chrysler'e ait olan Daimler anlaşması ile yollarına devam etmiş olsaydı, emisyonları azaltmak için bir üre çözümü kullanan Mercedes'in BlueTec dizel motorlarına erişimleri olurdu. O sırada VW üre kullanma fikrinden hoşlanmadı, çünkü her bir otomobilin fiyatına 1.000 Euro ekleniyordu. Sonuçta VW anlaşmayı yapmalıydı, böylece mevcut sıkıntılardan kaçınılabilirdi. Yazık oldu.