Otonom otomobillerde, sayısı dokuza kadar çıkabilen kamera, dokuz radar, lazer taramalı radar sistemi standart donanım olacak ve bunlarla sayısı beşe kadar çıkabilen üst düzey bilgisayarlara veri sağlanacak. Bütün bu özelliklerin de ciddi bir maliyeti bulunuyor. Volvo’nun otonom sürüş teknolojilerinden sorumlu yöneticisi Eric Coelingh otonom taşıtların geleceğinin tartışıldığı Londra’daki bir konferansta konuyla ilgili şunları dile getirdi: “Kendi kendini sürebilen otomobillerde yüksek seviyede bilgisayar gücü bulunacak. Şu anki gibi kilobyte’ların aksine gigabyte’lar ile ölçülen işlemcilerden bahsediyoruz. Fiyatlar boyuta göre farklılık gösterecektir ancak bu gibi donanımlar otomobilin fiyatına 15 bin dolar ekstra ekleyebilir”.
 
Volvo’nun kendi kendini sürebilen otomobil tasarımında güvenlikle ilgili donanımlar yedekli olarak bulunuyor. Güvenlik için havacılık sektöründen alınan bu fikir de maliyeti arttıracak. Kendi kendine giden bir Volvo otomobilde örneğin iki anti kitleme fren pompası ve iki elektrikli direksiyon sistemi bulunacak, bunların birer tanesi diğerinin bozulması ihtimaline karşı yedek olarak tutulacak. Coelingh bununla ilgili “Güvenliğe çok önem veriyoruz, her ihtimali göz önüne almalıyız” diyerek firmanın titiz yaklaşımını ortaya koyuyor.

Volvo’nun otonom teknolojisi, daha çok kişisel bilgisayarların ekran kartlarını üretmesi ile tanınan, Kaliforniya merkezli işlemci ve çip üreticisi Nvidia tarafından geliştirilmiş Drive PX elektrikli platformuna dayanıyor. Nvidia’nın grafik işlemcilerindeki tecrübesi otomobillerde kullanılacak güçlü bir görsel bilgisayar sistemi geliştirilmek için kullanıldı.
 
Drive PX sisteminin önemli bir özelliği sadece otomobile entegre sensörlerden aldığı verilerle çalışabilmesi, yollarda özel bir altyapıya ya da vericilere ihtiyaç duymaması.

Volvo hem güvenliğe önem veren bir imajı olduğu için hem de sürüş keyfine fazla odaklanmayan bir marka olması nedeniyle otonom sürüş teknolojileriyle ilgileniyor.

Volvo gelecek yıl 100 adet XC90 otonom otomobil ile Gothenburg ve Londra yollarında test yapacak.