Otonom sürüş teknolojisinin hızla yaklaşıyor olması, sürücü ve otomobilin kullanıcı ara yüzü arasındaki ilişkinin önemini daha da artırıyor.

Güvenli ve kusursuz bir kontrol teslimi, güvenilir bir AD teknolojisinin temel taşını oluşturuyor.

Volvo Cars, IntelliSafe Oto Pilot’u basit ve sezgisel olarak tasarladı. Otonom mod, direksiyon üzerindeki özel tasarlanmış pedallar ile aktif ve de-aktif hale getiriliyor.

Sürüş sırasında otomobil, otonom sürüşün uygun olduğu bir rotaya girildiğinde, otomobil sürücüye Oto Pilot’un hazır olduğuna dair bir mesaj gönderiyor. Aynı zamanda, direksiyon üzerindeki pedalların ışıkları da yanmaya başlıyor.

Sürücü, otonom modu aktif hale getirmek için pedalları aynı anda çekiyor.

Pedalların üzerindeki ışıklar sürekli yeşil olarak sabitleniyor ve Oto Pilot sürüşün ve kontrolün otomobile geçtiğini teyit ediyor.

Otonom sürüşe uygun olmayan bir yere gelindiği zaman, sürücü kontrolü alması için tekrar uyarılıyor. 60 saniyelik bir geri sayım başlıyor.

Eğer sürücü herhangi bir sebeple bu süre içerisinde pedalları kullanarak kontrolü ele almazsa otomobil kendi kendine güvenli bir şekilde stop ediyor.

Volvo Cars Tasarımdan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Thomas Ingenlath, “Biz, sürücülerin otomobilin kontrolünü güvenle teslim edecekleri ve tekrar geri alabilecekleri güvenli ve kusursuz bir ara yüz geliştirdik” diyor.

Volvo Cars’ın yeni IntelliSafe Oto Pilot’u ilk olarak 2017 yılında, dünyanın en iddialı otonom sürüş projesi olan, Göteborg’daki Drive Me Projesi kapsamında, 100 adet Volvo XC90’da kullanılacak.

Drive Me Projesi ile 100 adet otonom sürüşe sahip Volvo otomobil Göteborg’da, ailelerin ve işe gidip gelenlerin günlük kullanımına sunulacak. Otomobiller önceden belirlenmiş, yaklaşık 50 kilometrelik yollarda otonom olarak sürülecek. 

IntelliSafe Oto Pilot, Drive Me projesinin ardından ise tüm halkın kullanımına sunulacak.