Ancak otomobil üreticisi yine de on yılın sonuna kadar tamamen elektrikli bir marka olma yolunda EX30 giriş seviyesi elektrikli otomobiline olan inancını yineliyor.
CEO Jim Rowan, otomobil üreticisinin 2022'nin ikinci çeyreğinde 71,3 milyar İsveç Kronu (6,9 milyar $) olan toplam gelirinin bu yıl 102,2 milyar İsveç Kronu'na (9,97 milyar $) yükseldiğini vurguluyor. Bu aynı zamanda ortak girişimler ve iştirakler hariç olmak üzere işletme kârının %39 artarak 6,4 milyar İsveç Kronu'na (624 milyon $) ulaşmasını ve 2023'ün ikinci çeyreği için %6,3'lük bir faaliyet kârı marjı elde edilmesini sağladı.
Volvo'nun finans müdürü Johan Ekdahl, bunun 2022'de fiyatlar zirve yaptığında satın alınan piller için lityum maliyetlerindeki geçici bir artıştan kaynaklandığını ve bu yılın ilerleyen dönemlerinde belirgin bir düşüş görüleceğini söyledi.
Çeyrek boyunca elektrikli araç satışları bir önceki yıla göre %178 arttı ve otomobil üreticisinin toplam payının %16'sını oluşturdu. Rowan burada, markanın tamamen elektrikli araç tasarımlı ilk araçları olan Volvo EX90 ve EX30'un başarılı lansmanlarına vurgu yapıyor. Tam üretime geçtiklerinde bu SUV modellerinin, hibrit tasarımlı platformlar üzerine inşa edilen mevcut XC40 Recharge ve C40 Recharge elektrikli araçlardan daha kârlı olacağını düşünüyor.
Volvo CEO'su Rowan bu sonucun, daha verimli ve sürdürülebilir bir maliyet tabanı sağlamanın bir parçası olarak Mayıs ayında açıklanan işten çıkarma programıyla ilgili 900 milyon İsveç Kronu (87,8 milyon $) tutarındaki bir defaya mahsus kaleme rağmen elde edildiğini vurguluyor. Bu kalem hariç tutulduğunda, ortak girişimler ve iştirakler hariç temel faaliyet kârı marjı ikinci çeyrekte %7,2 olarak gerçekleşti.
Özellikle EX30'dan bahseden Rowan şunları söylüyor: "Bu araç için gerçekten heyecanlıyız ve müşterinin maliyet tabanını aşağıya çekmemizi sağlamak için iki farklı batarya tipiyle sunacağız. Tüketicilerden bize gelen geri dönüşlere göre, seçenekler arasındaki farkın bunu doğru yaptığımızı ve bunun bizim için yüksek hacimli bir model olacağını düşünüyoruz."
Ayrıca EX30'un Volvo'nun düşük elektrikli araç kâr marjlarına da hitap edeceğine inanıyor. Otomobil üreticisi, araçtaki brüt kar marjının %15 ila %20 aralığında olmasını bekliyor. Rowan ekliyor: "Otomobil küçük olmasına rağmen, bizim için büyük bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Bu araçla şirketimiz için yeni bir segmente ve yeni bir demografiye gireceğiz ve bu da önümüzdeki yıllarda hızla büyümemize yardımcı olacak.
"Bugün bu araca yönelik tepkilerin son derece olumlu olduğunu ve sipariş alımının iddialı öngörülerimizi bile aştığını paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu araç 3. çeyrekte üretim hayatına başlayacak ve ilk müşteriler yılsonundan önce direksiyon başına geçecek."