Yeni bir rapora göre, ABD Gümrük Vergisi İadesi programı olarak adlandırılan ve nispeten daha az bilinen bir vergi hafifletme hükmü, ABD merkezli otomobil üreticilerinin yurtdışında üretilen araçlar için ödenen ithalat vergisini geri almasına olanak tanıyor. Bu programın önemli faydalanıcılarından biri Volvo Cars.
ABD Gümrük ve Sınır Koruması'na göre, Gümrük Vergisi İadesi programı "malların ithalatı sırasında tahsil edilen ve mal ihraç edildiğinde veya imha edildiğinde iade edilen belirli vergilerin, iç gelir vergilerinin ve belirli ücretlerin geri ödenmesidir."
Automotive News'e göre, basit bir ifadeyle, otomobil üreticileri ithalat tarifesini belirli ihracatlarla telafi edebilirler. Volvo Cars,  yaptığı açıklamada "faaliyet gösterdiğimiz tüm pazarlarda olduğu gibi ithal edilen tüm araçlar için hükümet kurallarına uyduğunu ve gerekli vergileri ödediğini" söyledi.
Volvo EX30 ana şirket Geely'nin Çin'in kuzeydoğusundaki Zhangjiakou fabrikasında, Polestar 2 de Volvo Cars'ın Çin'in doğu kıyısındaki Zhejiang eyaletinde bulunan Luqiao fabrikasında üretilecek. Bu arada, EX90 ve Polestar 3 ABD'de, markanın Kuzey Carolina tesisinde imal edilecek.
Gümrük komisyoncusu Alliance Drawback Services'in satış müdürü Jedd Lancaster, bu değişimin üreticilerin son beş yılda araçlar için ödedikleri ithalat vergilerini geri almalarına olanak tanıdığını söyledi. Bu hüküm, otomobil üreticilerinin "şirketin kâr hanesine" geri dönen miktar olarak on milyonlarca doları geri kazanmasına olanak tanıyor.
General Motors, Çin malı (MIC) araç ithal eden diğer tek ABD merkezli otomobil üreticisi. GM'nin Şanghay'daki SAIC-GM fabrikasında üretilen Buick Envision crossover için ödenen gümrük vergilerinin "küçük bir kısmını" geri aldığı bildiriliyor.
Nisan 2023'te Polestar CEO'su Thomas Ingenlath Automotive News'e yaptığı açıklamada, her bir modeli satıldıkları her ülkede üretmenin imkansız olduğunu söyledi. İthalat tarifelerinin geri kazanılması, Volvo'nun Güney Carolina'daki 2,3 milyon metrekarelik Ridgeville fabrikasının bir ihracat merkezi haline gelmesine de yardımcı olabilir.
Dahası, rapora göre İsveçli otomobil üreticisi, Alman veya Asyalı otomobil devlerinin ABD'deki üretim gücüne sahip değil. Markanın Charleston'daki tesisi yıllık 150.000 adet üretim kapasitesine sahipken, Mercedes-Benz ve BMW her yıl bu sayının iki katından fazlasını üretebiliyor. Çin üretimi araçlara güvenmek Volvo için kaçınılmaz görünüyor.
İsveçli otomobil üreticisinin elektrikli araç satışları küresel olarak yılbaşından bugüne yüzde 50 artarak 155.120 adede ulaştı. C40 Recharge ve XC40 Recharge'ın üreticisi 2023'te ABD'de 20.000'den fazla elektrikli model sattı ve 2023'teki toplam otomobil satışlarının 300.000 sınırına ulaşması mümkün.