Alman otomotiv markası Volkswagen’ın CEO’su Herbert Diess, geçen hafta Manisa’ya fabrika açma planları konusunda, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki Barış Pınarı Harekatı’na dikkat çekerek, “İnsanlar öldürüldüğü müddetçe, bir harp meydanının yanına temel atmayacağız” açıklamasını yaptı. Yazının sonunda Türkiye’ye açık kapı bıraksa da, Diess’in açıklamaları hayli sert, gereksiz ve tartışma götürür olduğu kesin. Bu sözleri bir Alman’ın yani ülkesi tarihinin, faşizm ve soykırım izleriyle dolu birinden duymak da çok şaşırtıcı. VW’nin CEO’sunun bu açıklamasına Türkiye’den de bir yanıt gelmedi. Hatta gazetelerde haber bile olmadı. Sadece sosyal medyada 1-2 gün haber-yorumdan ziyade “geyik muhabbeti” kıvamında konu edildi o kadar. Bu yıl sonuna kadar bekleyip göreceğiz. Ama görünen o ki; VW CEO’su kendine ve çevresine “Ticaret başka, Siyaset başka” diyemiyor. “Mahalle baskısı” bence bu açıklamada ana rolü oynuyor.
Diğer taraftan da Karsan, Almanya’daki satış ve servis ağını genişletmek üzere ülkenin köklü firmalarından Haller’e bağlı Quantron AG ile bayilik anlaşması imzalıyor. Yani sözde Almanya’nın ticari hayatta “etik kaygıları” olsa diğer tarafta bu anlaşmalar yapılabilir mi? Bu bile VW CEO’sunun samimi ve inandırıcı olmadığını bir göstergesi. Böylesine içi boş, küstahça ve sadece “tribünlere” yapılan bu açıklamaların da Türk basınında “haber değeri” olarak görülmeyip haber yapılmaması da çok normal. Ama basından ziyade, eğer böyle bir açıklama ciddiye alınacaksa Hükümet yetkililerinin açıklama yapması, tepki göstermesi gerekmez mi? Ben bu konuda bir açıklamaya rastlamadım…
 
GARENTA’NIN YENİ İŞ MODELİ
Daha önce başarısız bir yönetim nedeniyle Anadolu Grubu’nun kiralama şirketi olan Garenta’nın “kepenk indirme noktasına” geldiğini yazmıştım. Geçen hafta Garenta’nın yeni iş modeli konusunda çıkan haberler bu yazılarımı doğrular nitelikteydi. Garenta, uzun dönem kiralama işinden “franchising” sistemiyle yavaş yavaş çıkıyor. Adını kiralayan Garenta, her hangi bir bedel almadan firmalara faaliyet gösterdiği yerleri kiraya veriyor. Adıyla birlikte, networkünü, yazılımını da firmalara kiralayan Garenta sadece yıllık cirodan küçük bir yüzde alıyor. Bu Garenta’yı kurtarır mı bilemiyorum ama zararın neresinden dönülürse kardır düşüncesi ile hareket ediliyor sanıyorum. Garenta’yı parça parça kiraya veren Anadolu Grubu’nun yeni umudu saatlik kiralama sistemi olan MOOV…  MOOV by Garenta’nın Genel Müdürü Emre Ayyıldız yaptığı açıklamada şu anda işlerin yolunda olduğunu söylüyor. Hem Garenta’da hem de MOOV operasyonunda kepenk indirme aşamasından alarak  markaları bu aşamaya getirerek ayağa kaldırmaya çalışan  Emre Ayyıldız’ın işi çok zor. Umarım başarılı olur…
100. SAYI 120 BİNİN ÜZERİNDE İNDİRİLME!
Geleneksel basın pazartesiden pazartesiye bir sayfa otomotiv haberlerinden oluşan otomotiv sayfası ile çıkadursun, Temmuz başından beri hafta içi her gün günlük dijital OTOMOBİL GAZETESİ sadece Turkcell Dergilik’ten yayınlanıyor. Bu hafta 100. Sayı yayına girecek. Her sabah 06.00’dan itibaren yayına hazo-ır olan günlük otomobil gazetesi tüketici endeksli haberleri ile ilgiyle takip ediliyor. Dün (Pazar) itibariyle toplam 120.199 okur tarafından indirilmişti. Okumayan bir toplum için bu rakam bence büyük bir başarı. 3 milyonu aşkın bir kullanıcısı bulunan dijital dergi ve gazete platformu olan Turkcell Dergilik’ten okunan OTOMOBİL GAZETESİ bu anlamda büyük bir başarıya imza atıyor.