Rekabetin yoğun olduğu B segmentinde kullanıcı odaklı teknolojisi ve sıradanlıktan uzak tasarımı ile ayrışan Yeni Citroen C3’de öne çıkan en önemli özellik bir otomobil için adeta ‘karakutu’ özelliği taşıyan ConnectedCAM™ teknolojisi. Kaza anlarını, acil durumları ve yolda karşılaşılan ilginç görüntüleri kayıt altına alabilen bu özel kamera teknolojisi sayesinde güvenlik anlamında önemli bir aşama kaydedilirken isteyenler sosyal paylaşımlarını araç içinden de yapabiliyorlar.

Markanın öncü tasarım kimliği, pozitif enerjisi ve trend belirleyen özelliği ile kompakt otomobil dünyasına yeni bir soluk katmaya hazırlanan üçüncü nesil Citroen C3, değişim rüzgarlarının esmesine liderlik edecek. Yeni Citroen C3, Türkiye’de düşük yakıt tüketimi, verimliliği ve çevreci özellikleriyle bilinen 1.2 litrelik benzinli ve 1.6 litrelik dizel motor seçenekleriyle 52 bin 900 TL’den başlayan rekabetçi fiyatla yollara çıkıyor. 

Citroen’in sıradışı tasarım dilinin yeni ürünü B segmenti hatchback C3, sektörde çığır açacak ilkler ve öncü teknolojilerle yollara çıkıyor. Yeni Citroen C3, kendi tarzını oluşturarak, dinamik, renkli ve çekici kişiliğiyle rakiplerinden ayrışıyor. İkinci nesil C3’ten daha uzun ve 4 cm daha alçak olan yeni Citroen C3, Airbump teknolojili karoser yapısı, siyah renkli çamurluklar ve segmentinin en geniş tekerlek yuvalarıyla Crossover benzeri iddialı bir dış görünüme sahip. Sürücü ve yolcu konforunu maksimumda vermeyi hedefleyen C3, tek bir araçta, birçok zevke ve ihtiyaca yönelik çözümler sunuyor. Çift renkli gövde seçeneği ve üç farklı tavan rengi natifi sunan C3’te 9 farklı gövde rengi ve 36 farklı kombinasyon bulunuyor. Sis farlarının çerçeveleri, yan aynalar, C sütunu kaplamaları ve “Airbump” adındaki gövde korumalarında da farklı renk seçenekleri sunuluyor. Kabinine adım atar atmaz hissedilen, titizlikle işlenmiş döşemeleri, ev konforundaki koltukları ve yüksek konumlu yatay kokpiti sayesinde C3, iç mekan ferahlığı anlamında segmentinde fark yaratıyor.

Yeni Citroen C3’te sektörde bir ilk olan en önemli özellik; yolculuk süresince dikiz aynasına yerleşimli HD kamera vasıtasıyla çekilen fotoğrafları ve videoları paylaşmaya imkan tanıyan ve aynı zamanda kaza anlarını ya da yol koşullarını kayıt altına alabilen, bir nevi karakutu görevi de gören Citroen ConnectedCAM™ teknolojisinin kullanılması.  Citroen C3’ün gelişmiş sürücü destek sistemleri arasında şerit değiştirme uyarısı da bulunuyor. Yeni C3 sadece görsel anlamda değil, yüksek verimlilik ve düşük yakıt tüketimi sunan PureTech benzinli ve BlueHDi dizel motorları ve yakın zamanda ürün gamına dahil olacak yeni nesil EAT6 otomatik şanzımanın da desteğiyle performansını ileriye taşıyor.

Yeni C3 segmentinin en iyi hissettiren, en insancıl otomobili olmayı hedefliyor. Citroen İleri Konfor (Citroen Advanced Comfort®) programı rehberliğinde hayata geçirilen yapı, Citroen markasının araç konforundaki liderliğini pekiştiriyor. Bu yenilikçi program; darbe sönümleme, gövde stabilitesi, akustik, koltuklar, iç mekan, ışık seviyesi, ergonomi ve modüler düzen gibi çok sayıda ve her türden parametreyle araç içinde yolculuk etmeyi ayrıcalıklı hale getiriyor.

Konfor hissi, özel bir malzemeden üretilen ve vücut şeklini alan koltuklar, yolcu bölümünde optimum ışık seviyesi sağlayan panoramik cam tavan, ustaca tasarlanmış saklama alanları, segmentindeki en büyük torpido gözü gibi cömert unsurlarla başlıyor. Mobilya ve seyahat dünyasından esinlenilerek oluşturulan renk ve malzemelerin kullanımı, C3 kullanıcılarının araçlarının içerisinde kendi evlerindeymiş gibi hissetmelerini sağlıyor. C3’ün tüm fonksiyonlarına, kontrol merkezi olarak görev yapan, Mirror Screen teknolojisinin kullanıldığı 7 inçlik dokunmatik ekrandan erişilebiliyor.

Yeni C3’te arka park sensörü, şerit değiştirme uyarısı, yokuş kalkış asistanı, şeritten ayrılma uyarı sistemi, sürücü yorgunluk uyarısı, gibi önemli güvenlik teknolojileri kullanılıyor.

5 kapılı karosere sahip yeni C3, pratik olmasının yanı sıra 3.99 metrelik toplam uzunluğu ile de kompakt sınırlar içerisinde yer alıyor. 10,7 metrelik dönüş yarıçapı ile de oldukça kıvrak olan yeni C3’ün bagajı 300 litrelik bir hacme yaklaşıyor, bu da pazardaki en yüksek değerlerden birisi.

CESUR CITROËN C3: FARKLI TASARIM

Crossover modelleri kıskandıran, sıradanlıktan uzak güçlü bir karakter

İddialı ve cesur tasarımı ile bugün yollarda görebileceğimiz en farklı araçların başında gelen yeni C3’ün sıradanlıktan uzak havası, enerjik ve modern duruşu ile destekleniyor. Sınıfındaki rakiplerinden sıyrılarak, kendi çizgisini oluşturan C3’ün dolgun yan bölümleri gücü temsil ederken, bütününe bakıldığında ortaya doğal, akıcı kendinden emin ve agresif olmayan bir tasarım çıkıyor.

Citroen’in karakteristik hale gelen üç katmanlı ön far tasarımı C3'te de yer alıyor. LED'leri barındıran gündüz farları ve ana far grubu olabildiğince yüksek konumlandırılarak kaputun yüksekliğini de arttırılıyor. Çıtaların altında yer alan çift krom barlar, LED farlara kadar uzanarak genişlik algısını güçlendiriyor. Yuvarlak farlar güçlü teknolojik içeriği ifade ediyor. Araç ile aynı renkteki tamponlar yaya koruma standartlarını yükseltirken renkli çerçevelere sahip olan sis farları da aracın ön kısmına özgünlük katıyor.

Araca yandan baktığınızda dikkatinizi çeken ilk detay, siyah renkli cam sütunlarının taşıdığı asılı tavan görünümü. 16 inçlik jantların kullanımına izin veren geniş ve siyah renkteki tekerlek yuvaları, araca küçük bir Crossover görünümü veriyor. Arkada, geniş ve kaslı bir görünüm sağlayan kanatlar ile dinamizm tamamlanıyor.

Termoplastik poliüretan, çizilmez yüzeyli dolgu malzemelerinden oluşan Airbump® paneller sadece Citroen’in sahip olduğu bir özellik ve tıpkı tamponlar gibi araca kişilik ve tarz katıyor, aynı zamanda da koruma sağlıyor. Airbump®’da kullanılan alifatik termoplastik poliüretan malzemeler, günlük kullanım boyunca maruz kalınan güneş ışığı, yağmur suyu, kullanıma bağlı eskime, çizilme vb. etkenlere karşı çok başarılı bir koruma sunuyor. Özellikle şehir içinde çizilmeye ve hasara karşı oldukça hassas bölgeler olan kapılar, altı hava dolu birer tampona sahip oluyorlar. Airbump® panelleri, versiyona bağlı olarak beyaz veya kırmızı çerçevelere sahip.

Arka bölüm aracın genişliğini vurguluyor ve yeni C3’e eşsiz, yüksek teknolojili bir kimlik getiren 3 boyutlu stop lambaları için ideal bir alan sağlıyor. Tamponun alt bölümündeki boyasız plastik detaylar da günlük darbelere karşı fazladan korumayı sağlıyor.

C3’ün logosu bir önceki modele göre biraz farklılık taşıyor. Citroen logosu C4 Cactus’te olduğu gibi krom çerçeveli parlak siyah olarak kullanılıyor. Modern eğilimler ile uyum içerisinde olan C3’te aerodinamiğe büyük bir önem verildi. Tavan, bir önceki modele kıyasla 4 cm daha alçak tasarlanarak araç aerodinamiği geliştirildi ve iç mekanın daha sessiz olması sağlandı. Yeni C3 bir önceki jenerasyonuna göre 21 mm daha genişleyerek segmentinin en geniş aracı oldu.

İç mekan evimizin salonu gibi tasarlandı

Yeni C3’ün iç mekanı, tıpkı kullanıcılarına evlerinin salonundaymış gibi hissettirecek şekilde tasarlandı. İç mekan, samimi, çağdaş, sezgisel ve konforlu olmasının yanı sıra güvenli ve huzurlu hissettiriyor. Citroen tasarımcıları aracın iç hacmini ve malzemelerini tasarlarken, otomotiv endüstrisinin yanı sıra mimarlık, mobilya, dekorasyon gibi sektörlerden de esinlendiler. C4 Cactus’te olduğu gibi, valiz sapı tasarımlı kapı tutamakları, özellikle şehir hayatına ara verip ufak kaçamaklar yapmak isteyenleri simgeliyor.

Yeni C3’te benimsenen temel iç mekan tasarım prensipleri, sade, birbirini takip eden ve yatay çizgilerle genişlik algısını artıran şekilde karşımıza çıkıyor. Araç içinde boydan boya uzanan yüksek konumlu kokpit ve az sayıdaki butonlar sayesinde ferah, pratik ve yolculara huzur veren bir iç mekan yaratıldı. Direksiyonun arkasındaki sade tasarımlı hız ve devir göstergeleri arasında benzin ve hararet göstergeleri ile dijital bilgi ekranı yer alıyor. Merkezde asılı olarak karşımıza çıkan 7'' dokunmatik ekran ile teknolojik içerik de oldukça ön planda. Gösterge panelinin her iki yanında, havalandırma çıkışlarının ortasında ve kokpitin merkezinde yer alan krom detaylarla şıklık algısı artıyor.

Kokpit dekorasyonu kullanıcının karakterine göre kişiselleştirilebiliyor. Tasarım kalitesinin güçlü bir ifadesi olan bu özellik için müşterilere bir dizi renk ve malzeme seçeneği sunuluyor. Farklı malzemelerde kaplamalar ile tercih edilebilen kokpitte, dikişli veya dikişsiz detaylar, krom veya benzeri renklerle de kombine edilebiliyor. Böylelikle koltuk malzemesiyle uyumlu olarak iç mekanın havası da değiştirilebiliyor.

B segmentinde eşsiz, kapsamlı kişiselleştirme olanağı

Kişiselleştirme, insanların kendi seçimlerini ifade etmelerinde en büyük rolü oynayan önemli bir sosyal trend. Yeni C3 de bu anlamda kapsamlı ve uyumlu kişiselleştirme imkanları sunuyor. C3’te sadece renk seçiminden daha fazlasını sunan, hem iç mekan hem de aracın dışı için uyumlu ve tutarlı kişiselleştirme olanakları mevcut.

Sürücünün kişiliğiyle uyumlu bir araç yaratmak için sunulan ifade özgürlüğü, iki tonlu araç rengi ile başlıyor. 9 dış renk (Turuncu, Beyaz, Çağla Yeşili, Kobalt Mavi, Siyah, Yakut Kırmızı, Alüminyum Gri, Uzay Gri ve Kum Beji) ve 3 tavan rengi (Aden Kırmızı, Beyaz ve Siyah) seçeneği sunuluyor. Bunlarla birlikte toplamda 36 kombinasyon yapmak mümkün. Böylelikle kullanıcılara klasik gövde rengini parlak tavan rengiyle açma veya açık gövde rengiyle daha tok bir tavan rengini karıştırma olanağı doğuyor. Yeni C3’ün çağdaş ve modern duruş için sunduğu seçeneklerin fazlalılığı da önemli bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor. 

Renk seçimi sadece gövdenin kendisinde değil, detay parçalarda da söz konusu. Öndeki sis farları, yanlarda yer alan Airbump® tamponlar, yan aynalar ve arka pencere çerçevesi de tavan rengiyle uyumlu olarak sunuluyor.

İç mekan kişiselleştirme olanakları dört seçenek olarak kullanıcılara sunuluyor (Standart, Urban Kırmızı, Metropolitan Gri ve Colorado). Bunlardan her biri döşeme malzemelerinde, gösterge paneliyle uyumlu olacak şekilde farklı renkler ve farklı özellikler olarak ifade ediliyor.

Sürücü ve yolcu konforunu artıran tasarım

İç mekan konforu, rahat koltuklar, gökyüzünü yolcu bölümüne taşıyan panoramik cam tavan, geniş depolama özellikleri ve cömert oturma alanı ile başlıyor. Konfora yapılan vurgu, renklere, hacme, malzemelere ve ışığa verilen önem ve titiz detaylar ile iç mekana boydan boya yayılıyor.

Yeni C3’de kendi segmentindeki en geniş iç mekan hacmi sunuluyor. Gösterge paneli ve koltuk tasarımlarındaki genişliğin görsel algısı 1379 mm’lik (önceki modelden 2 cm daha fazla) omuz genişliği ile onaylanıyor. Arka koltuk yolcularına sunulan diz mesafesi de sınıfının en iyilerinden. 130 mm ile bir önceki versiyondan 22 mm daha fazla diz mesafesi sunuyor. Ön koltukların çizgisi ve koltuk sırtlıklarının şekli, en iyi görüş seviyesini sağlayarak arkada oturan yolcuları aracın ön koltukları ile yakınlaştırarak, panoramik cam tavan ile birlikte daha samimi bir araç içi ortam oluşturuluyor. 

Koltuklar ev konforunda rahat bir yolculuk sunmak için tasarlandı. Tüm ürün gamında standart olarak sunulan bu özellik sayesinde, yumuşak ve yoğun iç dolguları sayesinde koltuklar vücudun şeklini alıyor ve bel desteği sağlıyor.

Akıcı sürüş deneyimi için gelişmiş ergonomik özellikler

Gerçek ev konforu için, araçta zahmetsiz kullanıcı deneyimiyle akıcı, sezgisel erişimli araç fonksiyonları da yer alıyor. Citroen İleri Konfor® (Citroen Advanced Comfort) programıyla, yeni Citroen C3, sayısız depolama özellikleri, sürücü bilgileri ve hayatı kolaylaştıran yenilikçi teknolojiler ile en iyi ergonomi seviyesini kullanıcılara sunmak için tasarlandı.

Aracın ön tarafında azami boş alanı sağlamak için tasarlanmış küçük bir eşya alanı da mevcut. Sınıfının en geniş torpido gözüne sahip araçta çok sayıda depolama alanı mevcut. 300 litreye yaklaşan bagaj hacmi de yine kendi segmentindeki en genişler arasında yer alıyor.

Akıcı sürüş deneyimi aracın kontrol merkezi olarak görev yapan 7” boyutundaki dokunmatik tabletle sağlanıyor. Böylelikle tüm araç fonksiyonlarına erişilebiliyor ve ön panele de kesintisiz bir görünüş kazandırılıyor. Optimum tepki süresi için tablet kapasitif ekran teknolojisi kullanılıyor. Tabletin alt bölümünde yer alan çıkıntı el desteği olarak görev yapıyor ve en konforlu kullanımı sunuyor.

AKILLI CITROËN C3: SEKTÖRDE BİR İLK

Citroen ConnectedCam™

Pratik, kullanışlı ve kullanıcı dostu olan Citroen ConnectedCam™ teknolojisi, otomotiv dünyasında ilk kez yeni C3’te kullanıldı. GPS ve 16 GB dahili hafızaya sahip olan entegre kamera (120 derecelik geniş açı, FHD, 2 mega piksel), dikiz aynasının arkasına monte edilerek tüm yolculuğu sürücünün gördüğü açıdan kayıt altına alıyor.

Bu kayıt hem eğlence hem de sürüş güvenliği için kullanılabiliyor:

Güvenli bir şekilde dikiz aynasının altında yer alan düğmeye basılarak, sosyal ağlarda paylaşmak veya hatıra olarak saklamak amacıyla fotoğraf çekilebiliyor (manzara, gün batımı, yol görüntüsü vb.) veya düğmeye basılı tutarak 20 saniyeye kadar video kaydı alınabiliyor. Video kaydı, düğmeye basılmasından itibaren 10 saniye öncesini ve 10 saniye sonrasını kaydediyor. Citroen ConnectedCam™ ücretsiz uygulaması vasıtasıyla anında telefonunuza iletilen kayıtlı içerikler, sürücü tarafından araç durduğunda, yolcular tarafından ise anında paylaşılabiliyor.

Herhangi bir kaza riski halinde ise, sistem sensörleri sayesinde tehlikeyi kendisi algılayarak otomatik olarak kayıt almak için devreye giriyor. Kayıt, (30 saniye öncesi ve 60 saniye sonrası) olacak şekilde 1.5 dakika boyunca devam ediyor. Bu videolar kaza sonrası kanıt olarak kullanılabiliyor.

Citroën ConnectedCam™ uygulaması ile aracın konumu bulunabiliyor ve sonradan kolayca tekrardan bulabilmek adına kaydedilebiliyor. Bunun için akıllı telefonlara Citroën ConnectedCAM uygulamasını indirmek gerekiyor.

GÜVENLİK VE SÜRÜŞ KONFORU

PSA Grubu’nun A platformu, Citroën C3 için optimize edilerek benzersiz bir konfor, verimlilik ve iç mekan genişliği sunuyor. Citroën’e özgü konfor algısını desteklemek için üzerinde oluşturulan şasi mimarisi, oldukça etkili bir biçimde yol yüzeyindeki engelleri filtreliyor. Tıpkı güvenlik gibi, ses yalıtımı da olabilecek en iyi seviyede sunuluyor. Koltuk minderlerinin altında yer alan “H” çubuğu, çarpışma esnasında optimum direnci sağlıyor.

Yeni C3, en son nesil, performanslı ve ekonomik PureTech benzinli ve BlueHDi dizel motorlar ile birlikte sunuluyor. 1.2 litrelik PureTech 3 silindirli motor 82 HP’lik güce sahipken 1.6 litrelik dizel BlueHDi motor 75 HP ve 100 HP’lik Stop & Start teknolojisine sahip iki versiyon ile satışa sunuluyor. En iyi sürüş performansı ve konforu için yeni C3, kısa bir süre sonra EAT6 otomatik şanzıman ile de piyasada yer alacak. 

Sürüş destek ve güvenlik teknolojileri

C3, araç içinde hayatı kolaylaştıran ve sürüş deneyimini iyileştiren kullanışlı sürüş destek ve güvenlik teknolojilerine de sahip.

Mirror Screen teknolojisi: Sürücünün akıllı telefonunun ekranını aracın merkezi ekranına kopyalıyor. Sürücü dijital ekrandan akıllı telefonunu görüntüleyebiliyor veya multimedya içeriklerine erişebiliyor. Apple CarPlayTM, Android Auto (2017 başında sunulacak) ve MirrorLink® ile uyumlu. 

Yokuş Kalkış Asistanı: Yüzde 3’ten daha eğimli yokuş yukarı kalkışlarda yardımcı olarak fren pedalı bırakıldığında aracın geriye kaymasını 2 saniye boyunca engelleyerek aracı sabit tutuyor.

Şeritten Ayrılma Uyarısı Sistemi: Sürücünün uykulu veya dikkatsiz olduğu durumlarda yardım sağlamak için 65 km/s üstü hızlarda devreye giriyor. Eğer sinyal vermeden araç diğer şeride doğru ilerlerse, sistem sürücüye sesli ve görsel uyarı veriyor.

Sürücü Yorgunluk Uyarısı: Sürüşe ara verme zamanı geldiğine dair sürücüyü bip sesiyle uyarıyor. Örneğin, 2 saat boyunca 70 km/s üzerinde yolculuk yapıldığında ve ardından her saat başında devreye giriyor.

Pano Okuma Özelliği: Entegre kamera bulunan versiyonlarda yer alan yol hız panolarını okuma özelliği sürücüleri gösterge panelinde beliren ikon ile uyarıyor.