YENİ INFINITI Q60, TASARIMCISI ALFONSO ALBAISA İLE GÖCEK’TE BİR ARAYA GELDİ

Türkiye’de 2009 yılından bu yana Bayraktar Grubu distribütörlüğünde pazara sunulan INFINITI’nin heyecan veren performans ve muhteşem tasarım özelliklerini bir araya getiren “iF Design” Tasarım Ödüllü Sport Coupé INFINITI Q60 modeli, tasarımcısı Alfonso Albaisa ile Göcek’te düzenlenen uluslararası bir organizasyonda bir araya geldi. QX70 (eski adıyla FX) gibi zamansız ve sınıf yaratan tasarımlarıyla tanınan INFINITI’nin Tasarım Başkanlığını yapmış olan Alfonso Albaisa’nın yaklaşık 25 yıl önce Türkiye için tasarladığı ve son olarak kilden maketini gördüğü Motali Yatıyla ilk buluşması Göcek’te gerçekleşti. Alfonso Albaisa’nın 24 yaşında genç bir tasarımcı iken çizimlerini yaptığı, bugün hala eskimeyen tasarımıyla bilinen Motali Yatı ile INFINITI için son olarak tasarladığı Premium Sport Coupé Q60 modelinin bir araya gelmesi tarihi bir buluşmaya sahne oldu.

Uluslararası bir proje kapsamında, Alfonso Albaisa’nın tasarım serüvenindeki gerçek hayat hikayelerinin anlatıldığı video serisinin ikinci bölümü Türkiye’de çekildi. Serinin ilk bölümü Alfonso Albaisa’nın memleketi olan Küba’da çekilmiş, kullanılan INFINITI Q60 araç, 1958 yılından günümüze, yaklaşık 60 yıl sonra “Amerika’dan Küba’ya ithal edilen ilk otomobil” olma unvanına sahip olmuştu. Video serisinin ikinci ayağının Göcek’te çekilmesi Türkiye’nin tanıtımına da katkı sağlayacak. 

Küba’da çekilen video için linki tıklayın:

https://www.youtube.com/watch?v=3c4yFBWOsyg

Alfonso Albaisa, INFINITI Tasarım Başkanı olduğu dönemde büyük ses getiren Q30, Q50 ve Q60 gibi otomobilleri tasarlamasının ardından tüm grubun tasarım başkanlığına atandı. Albaisa en son olarak INFINITI Q80 Inspiration ve retro bir yarış aracı konsepti olan Prototype 9’u tasarlamıştı. Yaklaşık 25 yıl önce, 1992 yılında suya indirilen ve türünün tek örneği olan Motali Yatıyla hayatında ilk kez Göcek’te bir araya gelen Alfonso Albaisa, INFINITI Tasarım Başkanlığı görevindeyken yollara çıkan başyapıtı Q60 Sport Coupé arasındaki bağlantıları anlattı. 

Alfonso Albaisa: “Q60’ın tasarımı bir heykeltraşın elinden çıkmış gibi”

“Premium Sport Coupé INFINITI Q60, 25 yıl önce gruba katıldığım günden bu yana beni en çok heyecanlandıran projelerden birisi oldu. Bu modeli, gerek mühendislik gerekse estetik kusursuzluk anlamında INFINITI teknolojisinin geldiği son nokta olarak tanımlayabilirim. Q60’ın tasarımı adeta bir heykeltraşın elinden çıkmış gibi.” 

Alfonso Albaisa: “Cesaret isteyen tasarım ve üretim kalitesi”

Çocukluk döneminde, kardeşiyle beraber okyanus üzerinde sınırsız zaman geçiren Albaisa, denizciliğe yabancı değil. “Doğanın gücünü ve güzelliğini tasarımlarıma yansıtmaya çalışıyorum. Bu yansıma; 33 metrelik, 3 katlı Motali gibi zamansız bir tasarıma sahip modern bir yat ya da harika oranlarıyla Sport Coupé türünün en güzel örneklerinden biri olan INFINITI Q60 olabilir” diyerek tasarımlarının detaylarını veren Alfonso Albaisa, “1990’lı yıllarda Motali gibi bir yat kesinlikle ortada yoktu. Özellikle arka bölümde bu denli eşsiz bir tasarıma kimse cesaret edememişti. Döneminin en yeni, çığır açan malzemelerinin kullanıldığı Motali, 50’lerin teknelerini andıran arka güverte anlayışını daha önce görülmemiş bir form ile buluşturmuştu. Q60 ise aynen Motali’de olduğu gibi marka geçmişinde bulunan, sektöründe öncü olmuş tüm ince tasarım detaylarını ustalıkla günümüze taşıyor. Hiç bir otomobil üreticisinin cesaret edemediği tasarım detayları Q60’da mevcut. Örneğin, ön kapı panellerinin dalgalı olarak tasarlanması otomobil üretiminde mühendisleri oldukça zorlayan, üretilmesi büyük cesaret isteyen bir unsurdu. INFINITI Q60 bu tabuyu yıkarak, kapı panellerinin hem kapalı hem de açıkken gövde ile kusursuz estetik uyumunu otomobilseverlere sundu”. Albaisa, “INFINITI beklentilerin üstüne çıkan, sınırların zorlandığı bir üretim ve tasarım kalitesi sunmaya büyük önem veriyor.” diyerek sözlerini sürdürdü. 

Kağan Gülerce: “Herkes için her şey değil, bazı insanlar için her şey olmak isteyen bir markayız” 

Alfonso Albaisa’nın Göcek’teki tarihi buluşmasında yer alan INFINITI Türkiye Marka Müdürü Kağan Gülerce Türkiye’de satışa sunulan Q60 modeli için şunları söyledi: “INFINITI her zaman yaratıcı tasarımlarıyla yeni segmentler yaratan, var olanlara da yön veren bir marka olmuştur. Örneğin QX70 (eski FX) modeli, son 10 yılın en popüler segmenti SUV’ler arasında coupé formuyla yeni bir dönem başlatmıştı. INFINITI için yapılan tasarımların ne denli zamanın ötesinde olduğunu, Alfonso Albaisa’nın 25 yıl önce Türkiye için tasarlamış olduğu Motali Yatı’nda da görüyoruz.

INFINITI, herkesin yapmaya çalıştığı ile ilgilenmiyor. Geleneksel-tutucu lüksün kavramlarını takip etmiyor. Herkes için her şey değil, bazı insanlar için her şey olmak isteyen bir marka. Alfonso Albaisa tarafından tasarlanan Sport Coupé Q60, kaslı hatlara sahip cesur dış tasarımıyla bu anlayışı en iyi şekilde yansıtıyor. INFINITI Q60 lansmanından bu yana hem Avrupalı hem de Türk tüketicisinden çok güzel bir ilgi görüyor. Türkiye’ye gelen ilk parti araçlarımız tamamı, lansman öncesinde ön siparişle satıldı; şimdi sırada ikinci parti araçlarımız var.” 

INFINITI Q60’la Coupé ruhu geri döndü

Q60 Sport Coupé iki farklı motor natifi ile üretiliyor. 2.0 litre benzinli motor, 211 PS güç üretirken, 3.0 litre çift turbolu V6 motor 405 HP güç üretiyor ve akıllı dört çeker sistemiyle sunuluyor. Drive-By-Wire direksiyon sisteminin geliştirilen ikinci nesli sayesinde çok daha hızlı direksiyon tepkisi ve daha az sarsıntılı sürüş sağlanıyor. 

Q60 Sports Coupé, kaslı hatlara sahip cesur dış tasarımıyla etkileyici ve güçlü bir dış görünüm ortaya koyuyor. Q60 2.0 Spor 398 bin 432 TL'den başlayan fiyatlarla ve Q60S 3.0T AWD ise 730 bin 677 TL'ye satışa sunuluyor. 

INFINITI’nin ikonik spor coupé geleneğinin üçüncü nesli olan yeni Q60, INFINITI’nin marka mirasını ve teknoloji liderliğini koruyor. Performans, etkileyici dış tasarım ve sürücü odaklı teknolojileriyle de INFINITI model gamında dikkat çekici bir yer buluyor.

Saf sürüş keyfi sunan turbo motorlar

Q60’ın inovatif motor ve güç aktarım teknolojileri, güçlü bir sürüş sağlarken dinamizm vaadini de yerine getiriyor. Yeni ve özel yüksek performanslı 3.0 litre V6 çift turbolu motor, markanın uzun süredir sahip olduğu 6 silindirli güç üretim mirasını devam ettiriyor. 405 HP güç ve 475 Nm tork sunan bu çift turbo beslemeli V6 motor, 7 ileri otomatik şanzıman ve Akıllı Dört Çeker (AWD) ile eşsiz bir performans deneyimi vaad ediyor.

Safkan sürüş performansı arayanlar için ise Q60 2.0T’de yer alan sıralı 4 silindirli turbo beslemeli 2.0 litre benzinli motor, 211 HP güç ve 350 Nm tork üretiyor. Q60 2.0T modelinde 7 ileri otomatik şanzıman ve arkadan itiş standart olarak sunularak saf sürüş keyfi tutkunları hedefleniyor. 

Q60’ın eşsiz sürüş konforu cezbedici bir deneyim sunuyor 

INFINITI’nin heyecan verici manevra tepkisi ve üstün sürüş konforu sağlamak için geliştirdiği yeni opsiyonel “Dinamik Dijital Süspansiyon Sistemi” dengeyi en üst seviyeye taşıyor. Mevcut ikinci nesil “Doğrudan Uyarlanabilir Direksiyon Sistemi”, direksiyon hissini ve geri bildirim seviyelerini artırıyor. “Sürüş Modu Seçici” özelliği ise sürücünün tercihlerine uygun sürüş hassasiyetini belirleme imkanı tanıyor. 

Sürücü odaklı yenilikçi iç mekan 

Sürücü ve yolcuların tüm duygularını harakete geçirmek üzere tasarlanan Sports Coupé Q60, modern iç mekanında gelişmiş INFINITI InSuite™ teknolojisi ile dış dünyayla bağlantıyı sağlıyor. INFINITI sürüş modu seçici (4 farklı ayarda), dokunmatik iki kontrol ekranı (7" ve 8"), geri görüş kamerası, Bluetooth®, iPhone için ekranda erişilebilir akıllı telefon entegrasyonu, ısıtmalı ön koltuklar gibi donanımları ile kullanıcılarına kusursuz bir sürüş deneyimi yaşatıyor. 

Direkt Adaptif Direksiyon Sistemi ile muhteşem geri bildirim

INFINITI’nin sınıfında fark yaratan Direkt Adaptif Direksiyon Sistemi (Direct Adaptive Steering-DAS 2.0), ikinci nesliyle Yeni Q60’da kullanılıyor. Dünyanın ilk dijital direksiyon sistemi olan, Drive-By-Wire özellikli DAS’ın ikinci nesli, kapsamlı araştırmalar ve 1 milyon km’den fazla testin ardından geliştirildi. Direksiyona daha az müdahale edilerek yönlendirme imkanı sağlayan DAS 2.0, sürücüden gelen komutları tekerleklere mekanik bir sistemden daha hızlı bir şekilde, saniyede 1.000’e varan komutta aktarıyor. Yeni sistem, yol yüzeyi ve şasi davranışı hakkında sürücüye hızlıca geribildirimde bulunarak kumanda hissini geliştiriyor. Bu özellik, sürücüye tekerleklerde gereksiz direksiyon ters tepkisi ve titreşimlerinin olmadığı güvenli ve emniyetli bir his veriyor. 

DAS 2.0 bünyesindeki gelişmiş direksiyon modu seçeneklerine yeni Sürüş Modu Selektörü (DMS)’den erişiliyor. Ana konsolda konumlandırılmış menüler yoluyla DMS; “Standart”, “Kar”, “Sport” ve “Kişisel” olmak üzere 4 farklı ayar seçeneği sunuyor.

İki farklı dokunmatik ekran

INFINITI Q60’nın iç tasarımının odağında INFINITI InSuite adı verilen, gelişmiş teknolojilerin yönetilebildiği iki farklı dokunmatik ekran bulunuyor. 7 ve 8 inçlik bu ekranlar üzerinden araç ayarları kontrol edilebiliniyor. Kokpitin üst bölümünde yer alan 8 inçlik ekrandan navigasyon bilgileri takip edilebilirken, 7 inçlik alt ekrandan klima ayarları, multimedya, kişiselleştirilmiş menüler veya Google aramalarına ulaşmak mümkün. Kokpitte ayrıca, geleneksel kumanda arabirimleri de tasarlanarak farklı kullanıcı deneyimleri bir arada yaşanabiliyor. Dokunmatik ekranların her iki yanında bulunan butonlardan klima kontrolleri yapılabilirken, alt kısımda Bose imzalı ses sisteminin kısa yol ayarlarına ulaşılabiliniyor. Vites topuzunun ardında, merkezi konsol üzerinde ise dairesel kontrol butonundan aracın pek çok özelliğine hükmedebiliyorsunuz. Sürüş karakterlerinin belirlendiği Infiniti Sürüşü Modu Seçicisi de bu alanda kendine yer buluyor.