İspanyol markasının ilk SUV’u olan ATECA kendinden emin ve incelikli tasarımıyla dikkat çekerken, yüksek kalitedeki iç kısmı ise her yolculuğu gerçek bir keyfe dönüştürüyor. Son teknoloji yardımcı sistemler güvenlik ve rahatlığı artırıyor ve ATECA'yı segmentindeki en yenilikçi SUV'lardan biri yapıyor.

SEAT ATECA, Türkiye’de geniş bir motor yelpazesi ile satın alınabilecek; 115 hp ile 190 hp arasında değişen benzinli veya dizel motor, önden çekişli ya da dört çeker, manuel veya DSG şanzımana sahip versiyonlarıyla satışa sunulacak.

Çok kapsamlı teknoloji seçenekleri, Full LED farlardan, yenilikçi Trafik Sürüş Asistanı ve Şehir İçi Acil Frenleme Fonksiyonu gibi geniş güvenlik ekipmanlarına, 8 inç dokunmatik ekrandan Full Link bağlanabilirlik özelliğine sahip son nesil bilgi-eğlence sistemlerine kadar geniş bir pakete uzanıyor. Üç donanım serisi, her zevke uygun en üstün kalite materyal ve renk seçenekleri sunuyor. Bu serinin en üst versiyonu ise ATECA ile satışa sunulan XCELLENCE paketi.

Tasarım – Barselona'dan gelen heyecan

İsmini, SEAT geleneğine uygun olarak İspanyol coğrafyasına ait İber Yarımadası'nın ortasında, Zaragoza'nın batısındaki ATECA kasabasından alan SEAT ATECA'nın tasarımı ilk bakışta dikkat çekiyor. Alışılagelen SEAT tasarım dili, trapezoit şeklindeki radyatör ızgarası ve farların özgün üçgen şekli gibi pek çok unsur, Leon’da olduğu gibi SEAT markasının tipik ikonlarını oluşturuyor. Bununla birlikte her ayrıntı, ATECA için özenle geliştirilerek yeni bir seviyeye çıkarılmış.

ATECA’nın tasarımındaki her ayrıntıya yansıtılmış belirgin hatlar güçlü SEAT karakterini ortaya koyuyor. Geniş ve yüksek radyatör ızgarası kendine güveni ortaya koyarken, keskin şekilli farlar ve belirgin hava girişleri, ATECA'nın dinamik referansları konusunda şüpheye yer bırakmayacak şekilde tasarlanmış. Bu görünüş aynı zamanda ATECA’ya sağlamlık ve güvenilirlik sağlayan geniş ve kaslı bir duruş veriyor.

Belirgin bir çizgisi olan Full LED farlar

ATECA’daki tipik SEAT özellikleri arasında, mükemmel parlaklığa sahip, tercihe bağlı full LED ön farlar bulunuyor. LED gündüz sürüş farların üçgen imzasıyla birleştiğinde yarattığı genel etki gözden kaçmıyor. ATECA'da sinyal lambaları da bu imzanın bir parçası.

SEAT ATECA’da gelişmiş teknoloji duygusal bir deneyimle birleştirilmiş; bunun bir örneği “karşılama ışığı”. Kapı kilidini açtığınız anda, dış aynalardaki LED ışıklar, ön kapıların altındaki alanı aydınlatıyor ve ATECA adı ve siluetini yere yansıtıyor.

Otomobilin yan profili, ATECA’nın dinamizm ve performans vaadini açık bir şekilde yansıtıyor. Jilet keskinliğinde yarıçaplarla belirgin çizgiler, yalnızca tasarımcının incelikli duygusunu değil, SEAT'ın kalıp üreticilerinin ve üretim uzmanlarının ustalığını da gösteriyor. Siyah çamurluklar, çapı 19 inçe kadar ulaşan tekerlekler için heybetli bir sahne yaratmış. Öte yandan, krom çerçeveli pencere çizgisi ve yan camın arka kısmı boyunca devam eden kıvrımlı hat, otomobile daha da uzun ve zarif bir çizgi katmış. Dış aynalar, genelde sadece spor otomobillerde rastlandığı şekilde, kapı omuzlarına oturmuş.

İç kısım zarif spor karakteri yansıtıyor

Dış tasarımla mükemmel bir uyum içinde olan iç mekan da, SUV sürücülerinin çok değer verdiği o eşsiz sağlamlık ve güvenlik duygusunu, dinamik bir karakterle birleştirmiş. Ana unsurlar arasında, yükseltilmiş oturma pozisyonu ve açıkça görülebilen aracın ön tarafı yer almakta.

Kokpit, net bir şekilde sürücüye odaklanan yatay bir çizgiye sahip. Kontrol elemanları bir araya toplanmış, öte yandan büyüklüğü 8 inçe kadar yükselebilen bilgi-eğlence ekranı başta olmak üzere göstergeler de bir göz atınca görülebilecek mesafede konumlandırılmış. Işık, iç kısmın özel niteliklerinden bir başkası. Kapılardaki yeni ortam aydınlatması, yolcuların kişisel tercihlerini uyarlayabilmeleri için onlara sekiz farklı renk seçeneği veriyor.

Bol alan ve mükemmel mekan kullanımı

4,36 metre dış uzunluğuyla ATECA, standart konfigürasyonunda 510 litre, dört çekerli versiyonunda 485 litre olan bagaj bölümü ve azami iç uzunlukla, segmentindeki en iyi mekan kullanımlarından birini sunuyor. Çift yük zemini eşyaları düzenli tutmaya yardımcı olurken, katlanabilir arka koltuklar bagaj bölümünden idare edilebiliyor ve iç mekanın kolay ve çok yönlü kullanımını garanti ediyor. Gövde, yalnızca geniş kapsamlı çok yönlülüğüyle değil, aynı zamanda hafif tasarımıyla da ön plana çıkıyor. İnanılmaz derecede sağlam olan ATECA’nın aynı zamanda sınıfındaki en hafif araçlar arasında olması, hem şehirdeki trafik koşullarında hem de şehir dışında çevik bir sürüş sunmasını sağlıyor.

Teknoloji – ATECA'daki yenilikçi vurgular

Sürücü içeri adımını atar atmaz çalıştırma düğmesinin etrafındaki aydınlatılmış halka, kalp atışı gibi aydınlanarak, adeta ATECA'nın yeni bir yol macerasına hazır olduğuna işaret ediyor. SEAT Sürüş Profili, ATECA'yı mevcut sürüş durumuna, yol koşullarına ve kişisel tercihlere uyarlamak üzere, merkezi gösterge paneli üzerinde Normal, Spor, Eco, ve Kişisel profilleri sunan Sürüş Deneyimi Kumandası ile kullanıma hazır hale getiriyor. Dört çeker olan ATECA modelleri, Kar ve Offroad profillerinin yanı sıra Yokuş İniş Desteği fonksiyonu gibi ek desteklere sahip. Bir başka pratik özellik de, bir ayak hareketiyle açılabilen ve aynı şekilde kapatılabilen elektrikli bagaj kapağı.

Yenilikçi sürücü asistan sistemleri yelpazesi çok geniş kapsamlı:

  • Ön Bölge Asistanı (Front Assist) destekli Adaptif Hız Sabitleyici: Sensörlerle kontrol edilen Adaptif Hız Sabitleyici (ACC), sistem sınırları içerisinde öndeki araca olan mesafeyi düzenler. Özellikle uzun otoyol seyahatlerinde sürücünün rahatlamasına yardımcı olmakta büyük bir rol oynar.
    • Otoyolda güvenlik: Ön Bölge Asistanı, öndeki trafiğe olan mesafeyi sürekli izlemek üzere otomobilin önüne entegre edilmiş bir radar sensör kullanır. Sistem, kritik durumlarda, frenleri hazırlayarak, görsel ve sesli ikazlar sayesinde ve ikinci adımdaysa kısa bir sarsıntıyla, tepki vermek gerektiğini bildirerek, sürücüye yardımcı olur. Eğer sürücü çok hafif bir fren yaparsa, Ön Bölge Asistanı çarpışmayı engellemek için gerekli olan frenleme basıncısını yaratır. Eğer sürücü hiç tepki vermezse, Ön Bölge Asistanı otomatik olarak frenlemeyi yapar.
    • Şehirde güvenlik: Şehir İçi Acil Frenleme Fonksiyonu, Ön Bölge Asistanı sisteminin bir uzantısıdır ve saatte 65 km'ye kadar ATECA'nın ön tarafındaki bölgeyi izler. Acil bir durum olduğunda sistem anında ve otomatik olarak otomobili frenler.

Ön Bölge Asistanı sisteminin bir parçası da, Şehir İçi Acil Frenleme Fonksiyonudur. Ön Bölge Asistanı, yüksek hızlarda olası çarpışmalara karşı uyarıda bulunmak ve gerektiğinde otomatik olarak otomobile fren yaptırmak üzere çalışırken, Şehir İçi Acil Frenleme Fonksiyonu ise bu görevi şehir içi trafiğinde yapar.

Sistem şöyle çalışıyor:

  • Kör Nokta Tespit Sistemi: Pratik kör nokta tespit asistanı ile şerit değiştirmek artık çok daha güvenli. Aracın her iki yanındaki radar sensörü, ATECA'nın arkasındaki trafiği izler. Dış aynadaki görsel bir işaret, kör noktada yaklaşmakta olan araçlara karşı uyarı verir. 
     
  • Arka Çapraz Trafik Uyarı Sistemi: Park alanından geri geri çıkarken, yaklaşan araçları fark etmek genelde zor olur. Arka Trafik Uyarısı yandan yaklaşmakta olan araçları tespit ederek park alanından yola dik şekilde geri çıkma sürecini kökten değiştiriyor. 

    Ateca’daki radar temelli sensör modülü çapraz trafiği izler ve 25 metreye kadar olan nesneleri algılar. Sistem, geri vitese alınır alınmaz ya da tercihe bağlı olarak park sensörü düğmesine basılarak etkin hale getirilir. Çarpışma tehlikesi olduğunda, park asistanı önce görsel bir uyarı verir ardından sesli bir ikaz gelir. Sürücü duruma yanıt vermezse ve doğrudan çarpışma tehlikesi varsa, Arka Çapraz Trafik Uyarı Sistemi, kazanın ciddiyetini azaltacak otomatik frenleme müdahalesini etkin hale getirir.
  • Çevresel Görüş Sistemi (Top View Camera): Ön ızgara, arka tampon ve her iki dış aynada bulunan dört kamera, ATECA'nın etrafındaki tüm alanı kapsar ve kuş bakışı görüşüyle monitörde gösterilen görüntü, dar park alanlarında park etmeyi kolaylaştırır. 
     
  • Park Asistanı 3.0: Park asistanının en son sürümü, her durumda stressiz park etmeyi mümkün kılıyor ve geliştirilmiş sistem ATECA’da hem paralel hem de dik park etmeyi destekliyor. Sistem ayrıca küçük park alanlarını kullanıyor, en iyi rotayı hesaplıyor, direksiyonu kendisi yönetiyor ve engellere karşı uyarıyor. 

    Nasıl çalışıyor: Park Asistanı düğmesine basarak aktif hale getirdikten sonra, Park Asistanı ATECA'yı park alanına otomatik olarak yönlendirirken sürücünün yalnızca gaz ve fren pedallarını (manuel viteste vites kolu ve debriyajı da) idare etmesi gerekir. Sistem kendi kendine park alanının türünü tespit eder ve buna uygun manevrayı başlatır. Bunlar olurken sürücü sürekli bilgilendirilir ve çok fonksiyonlu ekrandan yönergeler sunulur. Sürücü, otomatik olarak tespit edilmiş olanlar arasından tercih edilen park alanını elle seçmek için Park Asistanı etkinleştirme düğmesini kullanabilir.
  • Uzun Far Asistanı: Bu yardım sistemi, karşı yönden gelen trafiğin, sürücünün gözünü almadan ve rahatsız etmeden – özellikle güçlü LED ön farlar sayesinde – ilerideki yolun en uygun şekilde aydınlatılmasını sağlar. Dikiz aynasının çerçevesindeki kamera, önde ve karşı yönde seyreden trafiği yakından izleyerek ön farları buna uygun olarak ayarlar.

En yüksek seviyede bağlanabilirlik

Bağlanabilirlik, yani dijital dünyayla sürekli bağlantıda olma, pek çok insan için modern şehir yaşam biçiminin ana unsurlarından biri. SEAT ATECA, Easy Connect bilgi-eğlence sistemleri, SEAT Full Link ile en yüksek seviyede bağlanabilirlik sunuyor: 

  • Media System Plus: 8 inç dokunmatik ekranıyla yeni nesil bilgi-eğlence sistemlerinin merkezidir.
  •  
  • SEAT ATECA'nın merkezi gösterge panelindeki kolaylıkla ulaşılabilen Kablosuz Şarj Ünitesi, akıllı telefon şarjını ilk defa olarak kablosuz yapmayı mümkün kılıyor ve tavan anteninin otomatik eşleşmesi sayesinde daha iyi bir sinyal çekişi sağlıyor.
  • SEAT Full Link hemen hemen tüm akıllı telefon kullanıcıları için bağlanabilirlik dünyasıdır. MirrorLink'in yanı sıra Full Link, Apple CarPlay ve Android Auto (Türkiye’de henüz kullanılmamaktadır) fonksiyonlarını da içeriyor. Full Link, ATECA'nın bilgi-eğlence sistemi üzerinden akıllı telefonları ve uygulamalarını güvenli bir şekilde çalıştırmak için mükemmel bir teknolojidir.

Dinamik – Eşsiz sürüş keyfi

Kompakt karakteri, güçlü motorları ve mükemmel ayarlanmış süspansiyonuyla ATECA, benzersiz bir performans ve yol tutuş sunuyor. ATECA'nın dinamik sürüşü, 115 hp ile 190 hp arasında uzanan güç değerlerine ve olağanüstü tork rakamlarına sahip tümü turbo olan motor yelpazesiyle sağlanıyor.

Giriş seviyesi benzinli motoru 115 hp beygir gücüne sahip 1.0 TSI. 1.4 TSI motor ise, aktif silindir teknolojisi ile geliyor ve 150 hp güç üretiyor. Bu motorların yakıt tüketim verileri 5,2 ile 6,0 litre arasında, emisyon değerleri ise 119 ile 140 gram arasında değişiyor. 150 hp'ye sahip TSI motorlarda DSG ve 4Drive seçenekleri de sunuluyor.

 

Dizel motor olarak 115 hp gücüne sahip 1.6 TDI ve 190 hp gücüne sahip 2.0 TDI sunuluyor. Tüketim değerleri, 100 kilometrede 4,3 ile 5,2 litre arasında, CO2 rakamları ise kilometre başına 113 ile 134 gram arasında değişiyor. 190 hp güce sahip TDI motorda ise DSG ve 4Drive standart olarak geliyor.

SEAT ATECA'nın benzinli motorları:

 

 

1.0 TSI

1.4 TSI

 

1.4 TSI
DSG

 

1.4 TSI
4Drive DSG

Güç (hp)

115

150

150

150

     

Tork

(Nm @ d/d)

200
2000-3500

250
1500-3500

250
1500-3500

250
1500-3500

Maksimum Hız (km/s)

183

201

198

189

0-100 km (sn)

11,0

8,5

8,6

8,9

     

Ortalama CO2 (g/km)

119

122

124

140

     
      

SEAT ATECA'nın dizel motorları:

 

1.6 TDI
 

2.0 TDI 4Drive DSG

Güç (hp)

115

190

   

Tork

(Nm @ d/d)

250
1500-3250

400
1750-3250

Maksimum Hız (km/s)

184

212

0-100 km (sn)

11,5

7,5

   

Ortalama CO2 (g/km)

113

134

   

Ortalama Yakıt Tüketimi

(lt/ 100 km)

4,3

5,2

Tüm olasılıklar için 4Drive
ATECA'nın dört çeker sistemi, dünyada türünün en modern ve etkili sistemlerinden biridir. SEAT, yeni geliştirilmiş, hidrolik işletmeli ve elektronik kontrollü, beşinci nesil Haldex kavrama kullanıyor. Sistem her sürüş durumuna olağanüstü çabuk yanıt veriyor.

ATECA serisinin en tepesinde XCELLENCE
SEAT ATECA, başlangıçta üç ekipman serisi olarak sunuluyor. Giriş seviyesi Reference serisi, yalnızca cazip bir fiyat sunmakla kalmıyor, aynı zamanda 16” alüminyum alaşımlı jantlar, 5” dokunmatik renkli ekranlı medya sistemi, elektrikli park freni gibi günlük yaşamda gereksinim duyulan tüm özellikler ile yedi hava yastığı, yorgunluk tespit sistemi, XDS ve Ön Bölge Asistanı gibi güvenlik sistemlerini de sunuyor.

Style donanımı ise ek olarak 17” alüminyum alaşımlı jantlar, 8” dokunmatik renkli ekranlı medya sistemi, LED arka stop lambaları, Climatronic, krom tavan rayları ve arka park sensörlerine sahip.

 

Ateca ile satışa sunulan yeni donanım paketi ise serinin en üstü olan XCELLENCE. Bu versiyon, Alcantara döşeme ve çok çeşitli donanım unsurları ile öne çıkıyor. ATECA XCELLENCE, çok parlak siyah radyatör ızgarası, koyu renkte camları ve 18” alüminyum alaşımlı jantlarıyla parlıyor. XCELLENCE'taki standart teknoloji paketi, karşılama ışıklı Full LED ön farlar, SEAT Sürüş Profili, ön-arka park sensörleri, KESSY Anahtarsız Giriş ve Çalıştırma Sistemi, geri görüş kamerası, park asistanı ve elektrikli kolay açılır bagaj kapağını içeriyor. Tüm bu akıllı teknolojiler ATECA'yı, zorlu şehir içi yolculuklarınızda en iyi yol arkadaşınız yapıyor.