Geçtiğimiz ay içerisinde kamuflajlı görselleri üzerinden ilk detaylarını almaya başladığımız yeni modelde, daha çok arazi sürüşündeki yeteneklerin üzerinde duran BMW lüks algısını artırmak konusunda da oldukça hassas bir yol haritası belirlemiş durumda. Özellikle kokpitte kullandığı malzemelerinde değişime gidilen yeni X5’te, krom ve piano black dokunuşlar dikkat çekiyor. Direksiyonun arkasında yer alan dijital sürücü ekranıysa, yeni jenerasyonda kullanıcı deneyimine doğrudan etki edecek temel parçalardan birisi diyebiliriz.

2019 BMW X5’in tasarımıyla ilgili fark yaratan detaylarından önce, bir önceki haline göre ebatsal olarak nasıl bir konumda yer aldığını belirtmek gerekiyor. 360 derecelik bir büyümenin görüldüğü araçta uzunluk 36 milimetre, genişlik 66 milimetre, yükseklik 19 milimetre, aks mesafesinde ise 42 milimetrelik bir farkla daha ileride konumlanıyor. İçerideki kullanım alanına da etki edecek olan bu iyileştirmenin dış kısmındaki en büyük pay değişen gövde panelleri. Dış bölümünde krom böbrek ızgaralarının büyüklüğüyle ilk andan itibaren dikkat çeken X5’te, ön tampondaki hava kanalları ve yeni nesil far grubu temel görevi üstleniyor. Arka tarafta da LED stop lambalarıyla aklımıza yeni Ford Fiesta’yı getiren araçta krom kaplama egzozlar ve spoiler ile son dokunuş yapılmış.

Yeni X5’in asıl hoşumuza giren değişimi kesinlikle kokpitte yatıyor. İlk başta da bahsettiğimiz gibi burada kullanılan malzemelerin kalitesinde seviyeyi bir adım yukarıya çeken BMW, yeni direksiyon simidi ve dijital ekranlarla teknolojiye uyumunu gözler önüne seriyor. Araca eklenen ambiyans aydınlatmasının da, dijital ekranlarla birlikte gece sürüşlerindeki kaliteyi bir adım ileriye taşıyacağına hiç şüphe yok. Elektronik asistan listesindeyse şimdilik kör nokta uyarı, şerit takip ve uyarı, ön ve arka çarpışma uyarısı, yaya algılama, trafik asistanı ve direksiyona müdahale eden aktif sürüş asistanlarının çeşitliliği ön plana çıkıyor. Motor seçenekleri Yeni BMW X5’e sahip olmak isteyen kullanıcılar ilk adımda karşılarında dizel ve benzinli motor seçeneklerini görecek. 340 PS güç ve 450 Nm tork üreten 3.0 litrelik sıralı altı silindir bu aşamadaki giriş seviyesi olacak. Twin-turbo destekli 4,4 litrelik V8 ise 462 beygir güç ve 649 Nm tork değerleriyle araca güç verecek. Madalyonun dizel ayağının girişinde yine 3.0 litrelik altı silindirli makine var. 265 PS güç ve 620 Nm tork üreten bu motora, 400 PS güç ve 760 Nm tork üreten daha güç seçenek eşlik edecek. BMW’nin verdiği verilere göre dört turbo destekli bu motor aracı 5,2 saniyede 0’dan 100’e çıkartabilecek. Tüm versiyonlarda 8 ileri değerli otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekişli altyapıyı sunacak olan BMW, ileriki vadede plug-in hybrid ve M versiyonunu da devreye sokacak. İşin performans kısmını da geçtiğimize göre bu jenerasyonun en temel farklarından birisi olan arazi paketinden bahsedelim. Bu paketle birlikte otomobile hava süspansiyon seti ve sınırlı kaymalı diferansiyel kilidini standart olarak getiren BMW, arazi sürüşü sırasında aracın fonksiyonlarının daha rahat takip edilebilmesi adına dijital ekrana ekleme yapıyor. Kullanıcılar buradan güç iletim değerleriyle birlikte çakıl, kaya, kum ve kar gibi sürüş modları arasında koordineli geçiş imkanına sahip olacak. Standart versiyona oranla 40 milimetrelik ek yüksekliği de beraberinde getiren yapı bu sayede daha sert arazi koşullarıyla da baş edebilecek. Bu yılın sonuna doğru Amerika pazarında boy göstermeye başlayacak olan 2019 BMW X5’in fiyat bilgisini de ancak satış sürecine yakın bir tarihte alabilecek.