Ford Otosan, Türkiye’nin ilk yerli ve seri üretim otomobili Anadol’un hattan inişinin 50’nci yılını kutluyor. İlk aracın 19 Aralık 1966 yılında üretildiği ve üretiminin 1984 tarihinde sona erdiği Anadol, Ford Otosan’a dünya klasik otomobil literatüründe yer almanın gururunu yaşatıyor.

Adını ve logosunu bu topraklardan aldı

Vehbi Koç’un yerli otomobil üretme hayali 19 Aralık 1966’da gerçeğe dönüştü ve Anadol, Türkiye’nin ilk yerli seri otomobili olarak üretim bandından indirildi. Adını belirlemek için gazeteye verilen ilanın ardından, Otosan’a 150 bin mektup ve 2 binden fazla isim önerisi geldi. Bu isimler arasında en beğenilenler Anadol, Anadolu ve Koç oldu. 10 Ekim 1966’da, aracı taçlandıracak isim olarak “Anadol” seçildi. Anadol, Hititlilerin geyik heykellerinden birini sembolize eden logosuyla ise gerçek bir halk çocuğu oldu.

Türk Ralli tarihinin altın otomobili

Anadol A1, Türkiye’nin ilk ralli otomobili olarak tarihe geçerken, Anadol Ralli Takımı ise Türkiye’nin ilk ralli takımı oldu. Renç Koçibey, Demir Bükey, İskender Atakan, Claude Nahum, Mete Oktar, Şükrü Okçu, Serdar Bostancı, Romolo Marcopoli ve İskender Aruoba, Anadol A1’in ünlü ralli pilotları arasında yer aldı. Doğduktan 2 yıl sonra, 1968’te, Anadol A1 Türkiye’nin ilk resmi rallisi olan 1.Türkiye Rallisi’nde Renç Koçibey ve Demir Bükey’i birincilikle taçlandırdı. İskender Aruoba ise 1968 Avrupa-Afrika-Asya Rallisi’ne katılarak Anadol A1 ile büyük başarı kazandı. Super Touring Coupe veya Süper Türk Canavarı unvanlarıyla tanınan ilk yerli spor otomobili Anadol STC-16 ise 1990’lı yılların başına kadar ralli pilotlarının tek favorisiydi.

O hala bu toprakların çocuğu

1984 yılında Anadol’un üretim hikâyesi, Türkiye’nin şartları ve halkın ihtiyaçlarına göre üretilen toplam 93 bin 188 adet araçla sonlanırken mutlu bir uğurlama vardı. Çünkü o artık Türkiye’nin yerli efsanesi olmuştu. Kimi çocukluk anılarımızda derin yer edinen Anadol, seri üretime geçme başarısını gösteren Türkiye’nin ilk yerli otomobili olma özelliğine sahip.