Türkiye'de yılın ilk dokuz ayında 11 bin 750 adet hibrit otomobil satıldı. Hibrit satışları bir önceki döneme göre yüzde 53.6 artı. Hibritlerin pazar payı yüzde 3 olarak gerçekleşti. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre hibrit otomobil pazarı hızla büyüyor. Hibrit otomobillere verilen teşviklerin uygulanmaya başlandığı 2016'da sadece 1010 adet olan satışlar 2017'de 4 bin 507, 2018'de ise 3 bin 899 adet olarak gerçekleşti. 2019'da bu rakam 11 bin 974'e çıktı. 2020'nin ilk dokuz ayında ise 2019'daki toplam satış rakamı yakalandı. Böylece Türkiye bugüne kadar satılan hibrit otomobil satışı 33 bin 140 adet oldu.

İZMİT'TE ÜRETİYOR
Türkiye'de BMW, Honda, Hyundai, Jeep, Kia, Land Rover, Lexus, Mercedes-Benz, Porsche, Subaru, Toyota ve Volvo gibi markaların hibrit modelleri satılıyor. Ancak hibrit pazarındaki rekabeti Türkiye'de üretilen yerli hibrit modeller tetikliyor. Toyota'nın Adapazarı tesislerinde imal edilen C-HR ve Corolla'nın hibrit versiyonları çok satıyor. Son olarak yerli üretim hibrit rekabetine Hyundai de katıldı. Hyundai Assan İzmit tesislerinden üretilen yeni i20'de 48V hafif hibrit versiyonunun satışına başlandı. Marka son çeyrekte 5 bin adet yeni i20 satışı hedefliyor. Toplam i20 satışları içindeki hibrit payının ise yüzde 10 olması bekleniyor. Ayrıca Hyundai Assan 2021 Mart'ında İzmit'te üretmeyi planladığı B-SUV modelinde de hibrit versiyon seçeneği sunacak.

SEGMENTİNDE İLK
i20'deki turbo beslemeli 1.0 litrelik benzinli motor 0,4kW gücünde 48 Volt'luk Lityumİyon bataryaya sahip. Araçtaki 48V hibrit sistemi, ilk marş harici start esnasında kayışı tahrik ederek motorun ideal yanma öncesi konumuna gelmesini sağlıyor. Normal 1.0 litre turbo motora göre yüzde 10'a kadar daha az yakıt tüketen bu sistem, B segmentinde bir ilk.

SIRADA RENAULT VAR
Toyota ve Hyundai'nin ardından yerli hibrit rekabetine katılacak marka Renault olacak. Oyak Renault Bursa tesislerinde üretilen yeni Clio'nun hibrit versiyonunun da 2021'in ilk çeyreğinde Türkiye'de satışa sunulması hedefleniyor. Hibrit motoru Bursa'da üretilen Captur E-TECH'de 2021 ikinci yarısında Türkiye'ye gelmesi planlanıyor.

171 MİLYON EUROLUK YATIRIM
HYUNDAI Assan Başkanı Ickkyun Oh, yeni i20'nin platformu üstüne geliştirilen B-SUV aracıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Üretim hattımızdaki üçüncü model olacak bu aracımızı Türkiye kadar öncelikle Avrupa olmak üzere tüm bölge için sadece biz üreteceğiz. Türkiye pazarını ön planda tutarak hazırladığımız özellikleriyle, Türk tüketicisinin istek ve beklentilerine cevap verebilecek bir araç olacağına inanıyoruz. Yeni çıkacak i20 N ve N Line modellerimizi de Şubat 2021'den itibaren yine biz üreteceğiz. Yeni i20 projesinin böylece toplam yatırım tutarı da 171 milyon euronun üstüne çıkmış olacak".