Yunus Emre Kabaoğlu

İsveç'te yayın yapan Recharge adlı otomobil sitesi, Türkiye'nin yerli otomobil projesini ele aldı. Daha önceki projeden yola çıkarak son gelişmelere yer veren site, Saab konusu da gündeme getirdi.

Tesla konusunu hatırlattı

Recharge, ilk yerli otomobil hamlesiyle ilgili ''Teknolojinin büyük kısmının eski Saab 9-3'den alınacaktı. Fikir, BMW i3 gibi küçük bir benzinli motor şeklinde genişletilebilir modeller ve elektrikli bir araba inşa etmekti''ifadelerini kullandı.

O dönem projeyi yöneten bakan Fikri Işık'ın sözlerini de hatırlatan site, Işık'ın ''Tesla şarj istasyonları kurarken, biz menzil uzatıcı motor sayesinde şarj istasyonunu içine koyuyoruz. Ayrıca kullandığımız yazılımlarla araçlarımız Tesla’dan daha güvenli olacak'' şeklindeki açıklamasına yer verdi.

Saab meselesi

Recharge, yeni projeyle ilgili gelişmelere de değindi. Site, yeni modelin Saab 9-3'ün teknolojisine sahip olup olmayacağını sordu ve 9-3'ün temel teknolojisinin üzerinden 19 yıl geçtiğini hatırlattı.

Saab ile ilgili asıl dikkat çeken ayrıntı ise, markayı satın alan NEVS adlı kuruluşun, yerli otomobil için Türkiye'ye temel destek sağlayabileceği iddiası oldu.

İsveç görünümlü Çinli

Öte yandan NEVS'in açılımı her ne kadar İsveç Ulusal Elektrikli Araçları anlamına gelse de, yönetici ekibi Çinliler'den oluşuyor. Kuruluş, halihazırda bir kaç tane elektrikli otomobil üretmiş durumda.