“2018 yılı Türkiye otomotiv pazarı ilk on aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32,5 oranında daralarak 485 bin adet olarak gerçekleşti. Fiat markası olarak aynı dönemde 52 bin adedin üzerinde satış gerçekleştirerek yüzde 11’lik pazar payı elde ettik. Satışlarımızın büyük bölümü perakende olarak gerçekleştirdi. Açıklanan vergi indirimleriyle birlikte, mevcut durumda 485 bin adetlere gelen pazarın 2018 yılı sonunda 630 bin adet bandında kapanacağını öngörüyoruz.” 

ÖTV ve KDV desteği hakkında

“Kasım ayı itibariyle devreye alınan ÖTV ve KDV indirimleri sektörümüze önemli bir moral ve hareketlilik getirdi. Bu hareketlilik, Türk otomotiv sanayisi için destekleyici bir adım olurken, önemli bir araç alım fırsatı da yarattı. ÖTV ve KDV oranlarındaki indirimler 31 Ekim itibariyle duyurulduktan hemen sonra bayilerimizin trafiği gözle görülür derecede yükseldi. Ekim ayını lider kapatmıştık; ancak pazardaki daralmaya paralel bayilerimiz de durgunluk yaşanıyordu. Kasım ayında ise bayilerimizin showroom trafiği, geçen ay ile kıyasladığımızda iki katından fazla artış gösterdi. Kasım ayında pazarın vergi indirimi öncesi öngörülerimizden yaklaşık yüzde 50 fazla gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Adet olarak ise kasımda pazarın tahminen 60 bin adeti geçeceğini söyleyebiliriz. Fiat markası olarak yerli üretici olmamızın büyük avantajını yaşıyoruz. Satışlarımızın yüzde 93’ünü Bursa’da ürettiğimiz araçlar oluşturuyor. Talep edilen veya sipariş verilen bir modeli 1 hafta içinde teslim edebilecek pozisyondayız.”

Bu yıl sonu ve gelecek yıl tahmini

“Toplam pazar 630 bin adet bandında kapanır.

Otomotiv sektörü 10 yılı aşkın süredir Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumunda yer alıyor. Açıklanan vergi indirimleriyle birlikte, mevcut durumda 485 bin adetlere gelen pazarın 2018 yılı sonunda 630 bin adet bandında kapanacağını öngörüyoruz. Uygun koşullar bir araya geldiğinde pazarın ne kadar çabuk toparlanabileceğini gördük.  2019 yılı için ise şimdiden öngörüde bulunmak kolay değil. Ancak şu an 400 binlik bir Pazar olabileceğini tahmin ediyoruz. Şu anda önümüzde çok önemli iki aylık bir süreç var. Bu süreci en iyi ve verimli şekilde değerlendirmek için gayret gösteriyoruz. Otomobil veya ticari araç satın almayı düşünen tüm kullanıcıların bu süreci en iyi şekilde değerlendirmesini tavsiye ediyoruz. “

“Türkiye’de satılan her 100 araçtan 7’si, kompakt sınıfta her 5 araçtan 1’i Egea”

“2015 yılından bu yana hem ülkemiz hem de Fiat için önemli bir konumda bulunan Egea Ailesi, üçüncü yılını doldurdu. Son üç senelik periyoda baktığımızda başarılarla dolu bir hikâye görüyoruz. 2015 yılından bu yana Egea sürekli olarak yenilendi. Gerek üründeki güncellemeler gerekse teknolojik destek ile dikkatleri üzerine çekti. Bu süre zarfında, Fiat Yol Arkadaşım Connect’i öncelikli olarak Egea model ailesinde müşterilerimize sunduk. Tüm bu süreçte Egea, toplam 117 bin adede ulaşarak, lanse edildiği 2015 Kasım’ından bu yana Türkiye’nin en çok satılan otomobili oldu. Bunun 107 bin adedini Egea Sedan, kalan 10 bin adetlik kısmı ise Egea HB ve Egea SW oluşturuyor. Egea SW ile Türkiye’deki SW satışlarını ikiye katladık, Türkiye’de satılan SW’ların yüzde 60’a yakınını Egea oluşturuyor. Kompakt sınıfta yüzde 19.5’lik pazar payı bulunan Fiat Egea’nın, toplam pazar içerisindeki payı yüzde 6.6’ya ulaştı. Şu anda satılan her 100 araçtan 7’sinin, kompakt sınıf 5 araçtan 1’inin Fiat Egea olduğunu söyleyebiliyoruz.