4 ülkeden 200 sporcunun katıldığı maraton, Avrupa'nın en yüksek dikey koşusu olma özelliği taşıyor. Zorlu arazi koşullarının yer aldığı bu maratonda yol arkadaşımız Türkiye’de Yılın Otomobili Hyundai Tucson oldu. Yeni Hyundai Tucson, yüksek donanım ekipmanları ve konforlu sürüşü ile keyifli bir yolculuk geçirmemizi sağladı. Hyundai Htrac dört tekerlekten çekiş sistemi ile donatılan Tucson, en zorlu arazi şartlarında bile taviz vermeden güvenli bir sürüş sağladı. Yaklaşık 1600 km’lik yolculuğumuzda teknoloji, kalite ve konforu deneyimledik.

2360 metre yüksekliğe kadar ulaşan yarışın pek çok etabını takip etme fırsatımız oldu. Üstün arazi yetenekleri ile donatılan Hyundai Tucson, 1.6 litrelik CRDi Smartstream dizel motoru ile yakıt ekonomisi ve performansı aynı potada eritiyor. 136 beygir güç ve 320 Nm tork değerlerine sahip olan test aracımız, tüm versiyonlarda olduğu gibi 7 ileri çift kavramalı şanzımanla kombine ediliyor.

Vites kontrolleri, opsiyonel olarak sunulan, orta konsola konumlandırılmış Elektronik Vites Paneli (Shift by Wire) kullanılarak kolayca yapılabiliyor. Bu şanzıman sarsıntısız ve hızlı vites geçişleri ile sürüş konforuna büyük oranda katkı sağlarken, doğru değişimlerle yakıt tüketimini de optimize ediyor. Bu sayede uzun yolculuğumuzda 6.3 lt/100 km’lik bir fabrika tüketimi ile eşleşen bir değere elde ettik. Gerçekten etkileyici. Bu arada, amortisörler daha iyi bir sürüş için daha fazla ayar esnekliği sunan yeni bir valf teknolojisi kullanıyor. Önde MacPherson gergi kolu ve arkada da çok bağlantılı süspansiyon bulunuyor. Bu sistem, sürücüye en iyi düzeyde konfor ve kullanım imkanı sağlıyor. Bu da ekstra konforlu bir sürüş için oldukça önemli artılardan. Tucson’un yol tutuş ve viraj kabiliyeti de oldukça etkileyici.

 

Yeni Hyundai Tucson’un özellikle dış ve iç tasarımı ile zamanın ötesinde bir görünüme sahip. Hyundai’nin “Parametrik” olarak isimlendirdiği tasarım çizgileri, Tucson’un birçok açıdan bakıldığında  farklı ve dikkat çekmesini sağlıyor. Özellikle üç boyutlu ızgaranın içerine kamufile edilmiş gündüz LED aydınlatmaları modelin ışık imzası niteliğinde. Bu asimetrik üçgen detaylar modelin tamamında kendini gösteriyor. 19 inçlik jantlar ise güçlü yapıyı tamamlıyor. Yarışın ilk günü, Erciyes dağının eteklerinde otelden start alanına gitmek için eşyalarımızı 588 litrelik (benzinli versiyonda 620 lt) otomatik bagaj kapağına sahip geniş yükleme alanına yerleştirdik.

Tabii bir kayak merkezinde havaların soğuk olması şaşırtıcı değil. Bu yüzden koltuk ve direksiyon ısıtmasını açtık. Deri koltuklar ve direksiyon çok kısa bir sürede ısındı ve yola çıktık. Ayrıca sürücü koltuğunun elektrikli ve ısıtmalı, ön iki koltuğun birden ise havalandırma özelliklerinin bulunması pek çok iklimi deneyimlediğimiz yolculuğumuzda önemli donanımlardan oldu. Yola çıktığımız Hyundai Tucson’da Eco, Normal ve Spor modlar arasında geçiş yapılabiliyor. Sürüş tarzına göre gaz tepki sürelerini, vites değişim noktalarını ve direksiyon direncini ayarlayan bu modlar, aralalarındaki geçişler sırasında 10,25 inçlik siperlik dijital gösterge bilgi ekranının grafik temasını da değiştiriyor. Bu ekran üzerinden araçla ilgili yarı otonom sürüş asistanlarından hız ve tüketim değerlerine kadar tüm bilgilere erişim de mevcut. Ayrıca sinyal verdiğiniz yöndeki kamera görüntüleri bu ekrana yansıyarak bir dikiz aynası görevi üstleniyor. Park yerinden çıkarken veya girerken 360 derece görüş sağlayan Çevre Görüş Sistemi (SVM), dört yüksek çözünürlüklü kamera vasıtasıyla güvenli bir şekilde park etmemize yardım etti.

Yine 10,25 inç büyüklüğündeki bilgi-eğlence sistemi üzerinden hedefinize ulaşmak için trafik bilgisine de yer veline navigasyon sistemini kullanabiliyorsunuz. Bu sistem üzerinden bluetooth, Aplle CarPlay ve Android Auto bağlantıları sağlanabiliyor. Ayrıca 8 inçlik Multimedya sistemini tercih etmeniz durumunda bu özelliklerin tümünü kablosuz olarak kullanabiliyorsunuz. Ayrıca, orta konsolda, iki kapı cebinde, kablosuz şarj pedinde ve harita gözünde ortam aydınlatması bulunuyor. Gece sürüşlerinde iç mekana farklı bir ambiyans kazandıran bu aydınlatma, 64 farklı renk ve 10 parlaklık seviyesi sunuyor. Krell Premium ses sistemi ise müzik keyfini zirveye taşıyor. Erciyes Dağı’na tırmanırken bir yandan da açılabilir panoramik sunrooftan arka koltuklarda zirveyi görmek muazzam. Arka koltuklarda da üç yetişkin için bir hayli geliş bir yaşam alanı olduğunu da belirtelim. Yarış esnasında pek çok etapta sporcuları takip etme fırsatı bulduk ve özellikle aklımızda kalan şey konforlu ve keyifli bir yolculuk oldu.

 

Hyundai Tucson, üklemizde Comfort, Prime, Elite ve Elite Plus donanımları ile tercih edilebiliyor. Ayrıca motor yelpazesi de geniş olan model, 1.6 T-GDI 4X2 180 HP benzinli, 1.6 CRDIi 4x2 veya 4X4 dizel ve 230 HP gücündeki 4X2 T-GDI hibrit motor ( 6 ileri tam otomatik şanzımanla) seçenekleri ile tercih edilebiliyor. Yarı otonom sürüş  olanağı sağlayan sürüş destek sistemleri, kilitlenebilir diferansiyel gibi özellikleri ile Tucson, yalnızca bir crossover değil, gerçek bir SUV yeteneklerine de sahip.

Yeni Tucson daha fazla koruma için en yeni Hyundai Smartsense aktif güvenlik ve sürüş yardımı özellikleriyle donatılmış durumda. Yeni özellikler arasında yer alan “Kavşak Dönüşlü Ön Çarpışma Önleme Yardımı (FCA)”, Kör Nokta İzleme Monitörü (BVM) ve Kör Nokta Çarpışma Engelleme Yardımcısı (BCA) sürücülerin günlük kullanımda olası tehlikelerden korunmasına yardımcı oluyor. Kavşak Dönüşlü Önden Çarpışma Önleme Yardımı (FCA), aslında bir nevi otonom fren işlevi demek. Yayaları ve bisikletlileri de algılayabilen bu sistem, sola dönerken kavşaklardaki olası çarpışmaları önlemeye yardımcı oluyor.

 

 

Teknik Özellikler

Motor: 4 silindirli 1598 cc dizel

Maksimum güç: 136 HP @4000

Maksimum tork: 320 Nm @ 2000-2250 d/d

Şanzıman: 7 ileri otomatik

Maksimum hız: 180 km/s

Hızlanma (0-100km/s): 11.6 sn

Yakıt tüketimi: 6.3 lt /100km

Bagaj hacmi: 588-620 lt

Boş ağırlık: 2110 kg