Otomobil satışlarının dibe vurduğu şu aylarda Auto Ajans DORinsight’a önemli bir anket çalışması yaptırdı. Bu anket çalışması bir çok kriterde otomobil alma tercihlerimizi öne  gözler önüne seriyor. İşte anketin öne çıkan önemli detayları…
Auto Ajans’ın yaptırdığı ankette araştırma Kantitatif Araştırma metodolojisiyle uygulanmıştır. Görüşmeler CAWI (online-anket) saha yöntemi ile DORinsight paneli olan www.napolyon.companelistleri ile gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, aşağıdaki profile uygun hedef kitle ile gerçekleştirilmiştir:

Türkiye Temsili
% 60 Erkek, % 40 Kadın arasında yapılmıştır.A,B,C1, C2 SES grubundan (SES tanımlaması, TUAD tarafından belirlenmiş olup eğitim ve meslek değişkenlerine göre belirlenmektedir) 25+ yaş arasıtoplam 300 kişi ile görüşmeler hedeflenmiş olup görüşmeler 300 kişiile tamamlanmıştır. Araştırma kapsamında görüşülen kişilerin % 46’sı 1 yıl içinde otomobil almayı planlarken % 10’luk bir kitle ise  otomobil almayı planlamadıklarını belirtmişlerdir.

Elektrikli araç menzilden sınıfta kaldı!
Dizelve benzinlimotor en fazla bilinen motor seçeneğidir. Her 10katılımcıdan 7’si elektrikli araç tercih etmeyeceklerini belirtirken «Yeterince şarj istasyonu bulunmaması» tercih etmemekteki en önemli nedendir.  Elektrikli otomobilin menzili 500 km olması durumunun tercih  edilmeyi olumlu etkileyeceği söylenebilmektedir.

Hibrit araç yakıt tüketiminden geçti!
Hibrit aracın tercih edilmeme oranı elektrikli araca nispeten daha düşük olduğu gözlenmiştir, satın almaya yönlendiren neden olarak ise «Düşük yakıt tüketimi» belirtilmektedir.

En önemli kriter yakıt tüketimi
Katılımcılar nezdinde araç alımı için en önemli kriter “Yakıt tüketimi” olmuştur, “Fiyat / ödeme seçenekleri”, “Performans” ve  “Dayanıklılık / sağlamlık”  belirtilen diğer önemli kriterlerdir. Bir sonraki araç alımlarında katılımcılar bütçeyi minimumda tutmayı hedeflemektedirler.
En güvenilir danışman arama motorları!
Arama motorlarıaraçlarla ilgili en çok bilgi alınan kanal olurken “Aile/arkadaş” en çok bilgi alınan  ikinci kaynağı olmuştur.

Auto Ajans hakkında
Türkiye’nin ilk otomotiv haber ajansı ve bilgi platformu www.autoajans.com yayın hayatına kısa bir süre önce başladı. Uzun yıllar Sabah ve Vatan gazetelerinde çalışan deneyimli gazeteci Mete Tansu’nun kurucu ortağı olduğu Auto Ajans, sağladığı haber, analiz, bülten, anket ve raporlarla üyelerinin hızlı-güvenilir şekilde dünyadaki tüm gelişmelerle ilgili bilgi sahibi olmalarını, daha sağlıklı stratejiler belirlemelerini, daha az riskle ticari kararlar almalarını hedefliyor.www.autoajans.com, otomotiv dünyasında yaşanan tüm gelişmeleri şirketlere, markalara, üreticilere ve okurlara sunuyor.