Kış kapımızda. Zorlu kış koşullarında soğuk, sisli, yağmurlu ve karlıhavalarda, otomobil kullanmak her zamankinden daha risklidir. Bu yüzden motorlu araçların, kış mevsiminde karşılaşılabilecek risklere karşı hazırlanması ve kış bakımlarının yapılması gerekir. Motor yağının değişme süresi gelmişse kış gelmeden değiştirilmelidir. Motor yağını periyodik olarak değiştirseniz de kışın motorun yağ eksiltip eksiltmediğini kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz.

Antifriz soğutma sistemini korumak için yaz-kış kullanılmalıdır. Antifriz miktarı yeterli değilse soğuk havalarda motor soğutma suyu donarak motor bloğuna zarar verebilir. Kış yaklaşırken soğutma suyundaki antifriz ölçtürülmeli gerekirse ilave yapılmalıdır. Soğuk hava araç akülerinin performansını olumsuz etkiler. Akünün ölçümü yapılmalı, gerekirse akü sıvısı ilave edilmelidir. Ya da akü değiştirilmelidir. Ayrıca elektrik sistemi de kontrol edilmeli. Arka cam ve aynalarda bulunan rezistanslar buharlaşmayı önleyip sürücünün görüşünü açar. Bu yüzden kontrol edilmesi gerekir. Cama su püskürten fıskiyeler sudaki kireç nedeniyle tıkanabilir ayrıca yönleri değişerek başka taraflara su püskürtmeye başlayabilir. Fıskıyelerin uçları bir iğne ile açılmalı ve yönleri ayarlanmalıdır.

Cam silecekleri yaz sıcaklarında deforme olmuş, olabilir. Silecekleri arap sabunuyla silerek temizleyip yumuşatabilirsiniz. Eğer bu yeterli gelmezse sileceklerin yenileriyle değişmesi gerekir. Sileceklerden sonra silecek suyuna da bakılmalı. Silecek suyu haznesine kışın çeşme suyu koyulmamalıdır. Çeşme suyu donarak püskürtme mekanizmasını bozabilir. Bu yüzden özellikle kışın antifrizli silecek suyu kullanılmalıdır. Otomobilin yolla temasını sağlayan lastiklerin mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düşen bölgelerde kış lastiği kullanılması tavsiye edilir. Kış öncesinde kalorifer ve klima bakımının yapılması gerekir. Bu temel bakımların dışında balata ve diskler, bujiler, filtreler, farlar, stop lambaları da kontrol edilmelidir.