acelik @ otomobilgazetesi.com

Bu hafta Avrupa çapında yapılmış ve Türkiye için önemli  sonuçları da içeren bir raporu haber yapmaktansa, köşeme taşımak istedim. Önemli kiralama şirketlerinden biri olan  LeasePlan’in aylık otomobil maliyeti endeksi raporu ile ilgili bu raporu 24 Avrupa ülkesinin aylık benzinli ve dizel motor ayrımıyla araç maliyetleri ortaya koyuyor.  İşte o önemli raporun önemli detayları: Dünyanın en büyük filo kiralama şirketi LeasePlan’in her yıl yayınladığı LeasePlan CarCost (Otomobil Maliyeti) Endeksi, bu yıl da otomobil kullanım maliyeti konusunda ilginç sonuçlar ortaya koydu. Çalışmanın 2016 sonuçlarına göre en yüksek otomobil sahipliği maliyeti 708 Euro ile Norveç oldu ve Norveç bu sonuçla en ucuz ülke olan Macaristan’ı ikiye katladı. Benzinli otomobil araç sahipliğinde Norveç’i 678 Euro ile İtalya izlerken, üçüncü sırada ise 673 Euro ile Danimarka yer aldı. Dizel otomobil kullanıcıları için ise en pahalı ülke Hollanda oldu. Hollandalılar dizel araçlarına ayda 695 Euro harcıyor. Dizel otomobilde ikinci sırada 684 Euro ile Finlandiya yer alırken, benzinli otomobilde yüksek maliyette lider olan Norveç ise 681 Euro ile bu alanda da üçüncü sırada bulunuyor. Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Romanya gibi Doğu Avrupa ülkelerinde, benzinli ve dizel otomobil kullanımının ayda 369 Euro’dan başlayan bedelleri önemli ölçüde düşük oluşu ile dikkat çekiyor Türkiye ise söz konusu sıralamada 24 ülke içinde 19. sırada yer alarak, küçük-kompakt sınıf otomobil sahipliği aylık maliyetinde en ekonomik ülkelerden biri oldu. LeasePlan CarCost (Otomobil Maliyeti) Endeksi’ne göre Türkiye’de benzinli otomobil kullanmanın aylık maliyeti 448 Euro iken,  dizel otomobil kullanım maliyeti ise 418 Euro oldu.

İtalya yakıtta en pahalı, Polonya en ucuz ülke

Türkiye, aynı çalışmanın yakıt maliyeti endeksi bölümünde ise yine 24 ülke içinde İtalya, Yunanistan ve Portekiz’in ardından 4. sırada yer aldı.  Türkiye’yi Avusturya izledi. Araştırma kapsamında yıllık 20 bin kilometre temel alındığında, Avrupa’da benzinli araçlarda ortalama yakıt gideri ayda 100 Euro olarak ortaya çıkarken, dizel araçlarda ise 67 Euro’luk bir ortalama elde edildi. İtalya, benzinli araçlarda, yüksek vergi oranlarına bağlı olarak, aylık 136 Euro tutarındaki yakıt maliyetleriyle liderliği elinde tutmaktadır. Ayda sadece 54 Euro ile Rusya, geniş petrol rezervlerinden ötürü en ucuz yakıt maliyetli ülkelerden biri olarak dikkat çekiyor. Dizel yakıt maliyetinde ise en ucuz ülke ayda 49 Euro ile Polonya oldu.

Bakım ve onarım maliyetinde en iyi ülke Türkiye

Türkiye, ayda 28 Euro’luk en düşük bakım ve onarım maliyetine sahip ülke olmasıyla da ön plana çıkıyor. Bu sıralamada en pahalı ülke ise 85 Euro ile İsveç oldu. Bunun sebebi olarak ise iş gücü maliyetleri olarak gösteriliyor. Zira İsveç’te saat başı çalışma ücreti Türkiye’dekinin üç katını bulabiliyor.

Rakamlar ve araştırma gerçekten enteresan. Bence son dönemde yapılan en ilginç ve etkili araştırmalardan biri