acelik @ otomobilgazetesi.com

Cenevre Otomobil Fuarı’nı takip etmek üzere 1 gece önce Lyon’dayız. Dikdörgen uzun bir masada;  otomobil gazetecileri, Tofaş yöneticileri ve  Tofaş Ceo’su Cengiz Eroldu kendine özgü sakin ses tonuyla açıklamalarda bulunuyor. Önce Cenevre Otomobil Fuarı’ndaki yeni Egea modellerinin haberini veriyor. Ardından yine sakin konuşma üslubu ile devam ediyor:

Kuzey ve Güney Amerika dahil bütün Amerika kıtasında çok güçlü bir mirasa sahip Dodge markasının da ihracat portföyümüze katıldığını duyurmaktan büyük mutluluk duyuyorum.  Dodge bildiğiniz üzere otomotiv sektöründe bilinirliği yüksek, güçlü mirasa sahip bir marka. Tofaş olarak Dodge markasına üretim yapacak olmamız çok önemli bir adım.” Bu açıklamalar masada büyük bir şaşkınlık yaratıyor. Hepimiz nedeni bilinmez bir şekilde alkışlıyoruz. Ben bunca yıllık otomobil gazeteciliğimde ilk kez bir basın açıklamasında alkışlar buldum kendimi.   

Tofaş’ı 2016 yılının bu sürpriz yatırımından dolayı kutluyorum. 

Peki, 2016 diğer markalar açısndan nasıl geçecek?

2015 yılını büyük bir rekorla bitiren otomobil sektörü, 2016’ya temkinli girdi. Ocak ayından beri katıldığım hemen hemen tüm değerlendirme toplantılarında pazarın az da olsa daralacağı yönünde. Gerçi “temkini elden bırakmayan” sektör yöneticileri her seneye böyle girer. Yıl sonunda bakaır ki, hem markaların hem de genel pazat payı artmıştır. Şimdi ise 2016’da toplam pazarın puan kaybedeceğini vurgulayan sektör yöneticileri ağız birliği yaparcasına kendi markalarının pazar payını arttırmayı hedeflediklerini söylüyorlar. Toplam pazar düşerken, markalar pazar paylarını arttırıken kim kaybedecek çok merak ediyorum. Yıl sonunda hem genel toplamı hem de markalara göre dağılımı göreceğiz…