acelik @ otomobilgazetesi.com

Geçen hafta Egea HB’nin tanıtım toplantısında Tofaş CEO Cengiz Eroldu bir grup günlük otomobil gazetecisiyle  samimi bir sohbet gerçekleştirdi. Ana hatlarıyla haberlerde okuyacağunuz mesajları veren Eroldu’nun kendine, markasına ve modeline olan özgüveni benim en çok dikkatimi çeken noktaların başında geliyordu. İtalya FIAT ile olan ilişkilerdeki Türükiye’nin artan önemi üzerinde duran Eroldu şu an bildiği ama henüz zamanı gelmediği için açıklamadığı önemli sürüpizlerinin olduğunu düşünüyorum. Yıllardır FIAT’ın da içinde bulunduğu sıkıntılı dönemin atlatılmasıyla birlikte FIAT’ın da TOFAŞ’ın da önü hayli açılmış görülüyor. Uzun bir zamandır sadece ticari araç başarılarıyla anılan, ama otomobil kısmında üretim , model zenginliği ve satış açısından sıkıntılar yaşayan Tofaş 2016 yılı itibariyle  bu yönleriyle rahatlamış… İşte bu aşamada ben özellikle otomobil model çeşitliliği ve rekabet konusunda Tofaş’ın, Renault üzerine oynayacağı izlenimine kapıldım. Bu yıl Egea’nın 3 ayrı versiyondaki  satışlarıyla rakibini zorlayacağa benziyor. Aynı şekilde üretim ve ihracat rakamlarında da bu    rekabetin yansımlarını göreceğiz.

Nissan büyük boşluğu doldurdu

Son yıllarda once Micra sonra da Qashqai rüzgarıyla önemli satış başarıları elde eden Nissan’ın elinde bu segmentte rekabet eceği bir araç yoktu. Şimdi Pulsar ile önce aileler olmak üzere özellikle de kadın sürücüler için önemli bir natif olağa benziyor. Avantajlı bir fiyatla da pazara çıkmaya hazırlanan Pulsar’ın Micra ve Qashqai başarısını yakalayıp yakalayamayacağına tanık olacağız.

Ramazan faktörü

Haziran ayında başlayacak olan Ramazan nedeniyle firmalar tüm lansmanlarını Mayıs ayına sıkıştırdılar. Ramazan ayında lansman olmayacak ama sanki satış için büyük rekabet yaşayacağız. 3-4 yıl öncesine kadar Ramazan ayında durulan satışlar son yıllarda pek de hız kesmeden devam ediyor. Şimdi Ramazan kampanyaları başlar ve bşr ay da bu rekabet ile geçirilir. İlk 5 aya bakınca yine otomobil satışlarında işler yolunda gidiyor.  Bakalım Ramazan ayı faktörünü en iyi hangi firma fırsata çevirecek?