Mutlu kanala 2.el otomotiv pazarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Otomobil Gazetesi Youtube kanalından derlediğimiz haberi sunuyoruz. İşte Melih Mutlu’nun analizleriyle 2.el otomobil pazarımızın son durumu…
“2020 yılı ortalama pazarda hafif ticari ve otomobillerin satışları yaklaşık 8.1 milyon gibi bir hacimle kapandı. Bunların içerisinde tabi ki birbirini takip eden satışlar var. Fakat elimizdeki en değerli istatistik noterlerdeki yapılan satışlar. Bunların dışında elimizde grafik olmadığı için bu grafikleri ve adetleri baz alarak ilerliyoruz. Bu bağlamda 2020 yılını baz aldığımızda 2019 yılına göre pazarın yüzde 4 büyüdüğünü görüyoruz. Bunun 6.4 milyonunu otomobil satışları gerçekleştiriyor. Temelde bizim konsantre olduğumuz taraf otomobil satışları. 2019’un son çeyreğinde pazar hareketlenmişti. Faiz indirimleri ve çeşitli kampanyalar vardı. 2019 ‘un son çeyreğinde hızlı başlayan pazar 2020’nin Mart’ına kadar hızlı bir şekilde devam etti. Covid, Nisan-Mayıs aylarında ciddi bir düşüşe sebep oldu. Fakat Covid arkasında kimsenin beklemediği ve tahmin edemediği bir şekilde Avrupa’daki pazarın yansımasının tam tersine çok ciddi taleple yükseldi. Bazı sebepler vardı. Kurların ani ve hızlı artışı. Mayıs sonu Haziran başı itibariyle pazarda yüzde 93,6 civarında öneki yıla göre arttı.
2020’den nasıl gelindi?
Kasım 2020’de pazarda bir durgunlaşma gerçekleşti. En çok konuşulan konulardan bir tanesi 2021 yılında fiyatlardaki artışın olmasıydı. Bununla ilgili elimde birkaç rakam var onları sizinle paylaşmak istiyorum. Temelde biz ve sektör fiyatlama yaparken neyi baz alıyor, aracının sıfır fiyatını baz alıyor en temelde. Bir otomobilin en yenisinin ne olduğuna bakıyor. Farklı modellere ve segmentine bakıyor. Yaşına göre çeşitli yaşlandırma metotları uyguluyor. Daha sonra otomobilin kendi kondisyonuna bakıyoruz. Kilometresine ve geçmişteki hikâyesine bakıyoruz. Servis bakımları tam mı, üzerinde bir kusuru var mı ve servis kayıtları v ar mı bunlara bakılıyor. Talep artınca, araçta bulunamayınca piyasa da kendi fiyatlamasını yapmaya başladı. Çok konuşuldu fiyatlar çok arttı diye ama 2019’un sonuna kadar ikinci el ile sıfır arasındaki makas çok açıktı. Piyasada çok iyi gitmiyordu işler. İşler artınca bu makas biraz daralmaya başladı. Arkasından Mart’ta 2020’sindeki kur fiyatları dolar 6.30’u geçmiş. Euro da 7.02 imiş. Kurlar kasım ayında Dolar 8.48’e, Euro 10.10’a çıkmış. Ağustos ayında da ÖTV artışı gelince aslında bambaşka bir fiyat tablosu gördük. Kurumsal satıcılar fiyatları çok fazla belirleyemiyor.
Pazarın yarısı kişiden kişiye yapılan satışlardan
Çünkü bizlerin almış olduğu pay toplam satışlarda yüzde 4-5 civarlarında. Pazarın yüzde 50’si kişiden kişiye yapılan satışlardan oluşuyor. Geriye kalanı ise küçük ve büyük ölçekli galerilerden oluşuyor. 8 milyonluk satışın yüzde 50’sinin kişiden kişiye yapılan bir satış ortamında özellikle bu araçların yaklaşık yüzde 80’nin 5 yaşından büyük araçlar olduğunu var sayarsak kurumsal satıcılarda 0-6 yaş araçlara konsantre oldukları için asıl pazarın fiyatlarını biz belirmiyoruz. Fiyatları otomobillerin sahipleri belirliyor. Şöyle bir istatistik var TUİK’ten aldım. 13.2 milyon otomobil var pazarda 2021 Mart ayı sonu itibariyle. 13.2 milyon otomobilin 6.4 milyonu satılmış. Tabi ki her iki otomobilden biri satılmış oluyor değil ama böyle bir istatistik var.
2021’de neler oluyor?
2021 yılına girdiğimizde ise geçtiğimiz kasım ve aralık aylarında olduğu gibiydi. Bunun nedeni distribütörler sıfır tarafında farklı motorizasyon seçenekleri getirdiler. Emisyon seçenekleri yüzünden üreticiler dizelden vazgeçtiler. Küçük hacimli ve benzinli otomobiller üretiyorlar. Elektrikli ve hibrit seçenekleri var. Bir taraftan ÖTV’nin de baskısı olunca farklı otomobiller yani benzinli küçük hacimli otomobiller pazara girmeye başladı. Bununla birlikte bir fiyat avantajı yakalamaya çalıştı üreticiler. Bunların hepsi ikinci el tarafına negatif yansıdı. Yüzde 20-25 fiyat düşüşü oldu diyebiliriz ikinci el sektöründe. Şu an bir dengeye oturdu. Mart ayındaki pazarın rakamları şubat sonu ile elimizde var. Ocak ayında yüzde 53, Şubat ayında ise yüzde 48 bir daralma var pazarda bir önceki yılın aynı dönemlerine göre.
Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, geçen hafta Otomobil Gazetesi Youtube kanalında Ahmet Çelik’in sorularını yanıtladı…