Geçen hafta Dolu Batarya tarafından haber yapıldı. Dendi ki; “İşte KGM ısı pompası ile alakalı bilirkişi raporu ve firmaya verilen ceza”. Önce kendi Youtube kanalında yaptığı videoada kendi ağzından “Bu araçta ısı pompası var ben ikna oldum” diyen Dolu Batarya editörü Bilal Akgündüz, daha sonra ne olduysa bu kararından vazgeçmiş ve “ısı pompası yokmuş” demişti. Biz de Otomobil Gazetesi olarak bir gazetecinin yapması gereken hareketi yapmış, konunun tek muhatabı olan Şahsuvaroğlu patronu Nihat Şahsuvaroğlu’na gitmiş ve “ısı pompası var mı yok mu diye sormuştuk. Bütün bunlar Youtube kanalımızdan da yayınlanmıştı.
Şimdi konuyla ilgili bir kaç şikayet olmakla birlikle sadece Konya’daki bir başvurucu yargıtay tarafından kabul görülmeyen usulde yetersiz bir yöntemle alınan basit bir görüşü bilirkişi raporu diye kamuoyuna duyurmaya çalıştılar. Özellikle belirtmek isterim ki ortada bir mahkeme kararı yok ve ne mahkemeler tarafından ne de yargıtay tarafından tespit edilmiş yönteme göre alınmış bir bilirkişi raporu bulunmamaktadır. Ama sürekli algı peşinde olan ve konuları kendine göre yorumlayan Bilal Akgündüz, yine aynı şeyi yaptı. Konuyu asıl muhatabı olan markaya sormak yerine doğru olmayan bilgilerle takipcilerine yanlış bilgi verdi. Çıkan sanki mahkeme kararıymış gibi…
Oysa marka geçen hafta aşağıdaki açıklamayı yaptı.
KAMUOYUNA DUYURULUR
***“Şirketimiz aleyhine yayın yapmayı ve yalan yanlış bilgilerle tüketicileri aldatmayı yayın politikası haline getirmiş bir sosyal medya kanalının bazı sosyal medya platformlarında ısı pompası ile ilgili şirket aleyhine mahkeme kararı varmış gibi paylaşımlar yaparak geçmişte suç teşkil eden fiillerini haklı gösterme çabası içine girdiği ve henüz mahkeme kararı ile kesinlik kazanmamış hatta mahkeme karalarına dahi konu olmamış işlemleri referans göstererek kendilerini aklamaya çalıştığını ibretle takip etmekteyiz.
Yapılan yayın içerik, bu yayını yapanlar da bilgi ve yetkinlik olarak zayıf ve yetersiz olsa da kıymetli müşterilerimizi doğru şekilde bilgilendirmek ve gerçeğe olan saygı nedeniyle iş bu açıklamayı yapmak zorunlu hale gelmiştir.
Isı pompası iddiaları ile ilgili şirketimiz aleyhine verilmiş herhangi bir mahkeme kararı bulunmadığı gibi, bu iddialarla farklı illerdeki Tüketici Hakem heyetlerine yapılan başvuruların reddine dair birçok karar bulunmaktadır. Sosyal medyada paylaşılan tüketici Hakem heyeti kararı kesin bir karar olmamakla birlikte hem usul hem de içerik olarak 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanuna, özellikle bu kanunun 11. Maddesine açık bir aykırılık taşımaktadır. Özensiz bir değerlendirme ile usul kuralları ve kanunların emredici hükümlerine aykırı olarak verildiği anlaşılan bu karar, Yargıtay’ın yerleşik hale gelmiş içtihatlarıyla da çelişmektedir. Ayrıca aynı konu hakkında Tüketici Hakem Heyetleri tarafından verilen ve emsal teşkil edecek nitelik ve nicelikteki kararlar karşısında, henüz kesinleşmemiş tek ve hatalı bir kararın hukuken ve vicdanen hiçbir bağlayıcılığının olmadığını da bildirmek isteriz.
Bazı mecralarca maksatlı bir şekilde gündemde tutularak şirketimizin ticari itibarına hukuksuz saldırıların kaynağı haline getirilmeye çalışılan bu konu, otomotiv alanında son sözü söyleme yeterliliğine ve yetkinliğine sahip üniversite ve otoritelerce yapılan inceleme sonucu hazırlanan raporlarla açıklığa kavuşmuştur. Bu nedenle hem şirketimiz hem de Ssangyong KGM ailesinin kıymetli bir parçası olan duyarlı ve aklıselim müşterilerimizin haklarını konuma adına, haksız ve hukuksuz eylemlerine devam edenlerle hukuk alanındaki mücadelemiz baki kalmak kaydıyla geride kalmış konularla değil geleceğe dair yeni umut ve projelerle huzurunuzda olmaya devam edeceğimizi siz kıymetli kamuoyuna saygı ile duyururuz.” ***
Ayrıca Şirket tarafından yetkililerden aldığım ayrıntılı bilgide de; işin esası tarafıma açıklandı. Özellikle bilirkişi raporunun mahkeme tarafından atanmış bir yargılama neticesinde seçilmiş uzman kişilerce verilmiş bir rapor olmadığını, sosyal medyada paylaşılan Tüketici Hakem Heyeti kararının ise bir mahkeme kararı değil, idari bir kurul kararı olduğu, ayrıca bu karara dayanak yapılan raporun da bir bilirkişi raporu değil, aksine tek taraflı ve başvurucu tarafından alınan basit bir uzman görüşü olduğu, bununla birlikte bu rapordaki iddialar hiçbir şekilde hiçbir mahkeme tarafından bilimsel kritiğe tabi tutulup hukuken geçerlidir şeklinde tasdik edilmediği için hukuki bir değeri de yoktur. Basit bir uzman görüşünü mahkeme tarafından onaylanmış bilirkişi raporu olarak gösterip tüketicilerin kafasını karıştırmaya yönelik maksatlı bir çaba içine giren Dolu Batarya yöneticileri hakkında SsangYong KGM müşterilerinin de bu kişilerin iftira ve yalanlarından dolayı uğradıkları zarar nedeni ile bireysel olarak Dolu Batarya aleyhine dava açacaklarını belirttiklerini tarafıma belirttiler.
**
“TEKRAREN İFADE ETMEK GEREKİR İSE HALEN ŞİRKETİMİZ ALEYHİNE ISI POMPASI NEDENİ İLE ALEYHE VERİLMİŞ HİÇBİR MAHKEME KARARI OLMADIĞI GİBİ MAHKEMELERCE ALINMIŞ ALEYHE BİR BİLİRKİŞİ RAPORUDA BULUNMAMAKTADIR. BU BEYAN DOLU BATARYANIN KAMUOYUNU ALDATMA VE YANILTMA ÇABASINI BOŞA ÇIKARMIŞTIR.
KÖTÜ NİYETLİ HAREKET ETTİKLERİNİN DE ISPATIDIR.”
**
Kısa bir geçmişe dönelim…
Dolu Batarya benim ilk yazımdan sonra kanalında canlı yayın yaparak, benim ve yayınlarım hakkında da yalan yanlış bilgiler verdi, aşağıladı… Ahlaki olmayan ifadeler kullandı. Ben bunlar üzerine 2 küçük yazı daha yazdım. Hiç birine yanıt veremedi!.. İşte onları okumayanlar için Dolu Batarya ve patronu Bilal Akgündüz için yazdığım yazılar toplu halde…
Dolu Batarya’yı Kim dolduruyor… (1)
Şimdi az önce; teknoloji sitesi, yüksek etkileşim falan dedim ya aklıma geldi. Dolu Batarya oluşumundan da söz edeyim. Sitesi ve Youtube kanalı bulunan Dolu Batarya sosyal medyasını da etkin kullanan yeni bir haber kaynağı olarak karşımıza çıktı. Dolu Batarya’yı ve kurucusu Bilal Akgündüz’ü biz otomotiv camiası, medyası “agresif ve saldırgan” haberleriyle tanıdık. Kısaca anımsayalım; “Toyota Türkiye ile hakaretten mahkemelik olması, BYD’ye anlamsız yere fiyat suikasti yapması ve saldırganlığı, Nihat Şahsuvaroğlu’na da Ssang Yong Torres EVX modeline ısı pompası vardı yoktu nedenleriyle yine aşırı agresif ve saldırgan yayınlarıyla… Hele hele aylar önce yaptığı testte “bu arabada ısı pompası var ben ikna oldum” dedikten 6 ay sonra ne olduysa “aydım caydım” diyerek “ısı pompası yokmuş marka herkesi kandırıyor” demesinden sonra mahkemelik olması gibi… Dolu değil doldurulmuş batarya sanki… Bilal Akgündüz; Çince mütercim tercümanlık eğitimi almış ve Türkiye Gençlik Vakfı TÜGVA’da gönüllü Üniversite Temsilciliği ve İstanbul Üniversiteler Koordinatörlüğü yapan genç girişimci bir arkadaş… Dolu Batarya’yı kurduktan 2 sene sonra yani 2024 yılında Hayat Kimya’nın Finans Bankası Hayat Finans’tan 1 milyon dolarlık yatırıma değer görülmesiyle dikkat çekmiş. AKP’ye yakınlığı ile bilinen ve bir çok çalışanını Fetöcü iddiasıyla işten çıkartan Hayat Kimya, uzun bir süre boykot edilen şirketlerin başında gelmişti. Hayat Finans ise Hayat Kimya’nın dijital bankacılık şirketi. Şu ana kadar Dolu Batarya dışında hiçbir medya kuruluşuna böylesine milyon dolarlık bir yatırımı söz konusu değil. Hayat Kimya’ya da bunu nedenini merak ettiğim için sordum. Hani araştırmacı gazeteciyim ya? Gelen yanıt aynen şöyle; “Dolu Batarya çevrimiçi çözümleri desteklediği için finansman sağladıkları” bir şirketmiş…
25 yıldır otomotiv haberciliği yapan bir gariban olarak “çevrimiçi çözümleri destekleyemediğim” için Allah beni bildiği gibi yapsın! demekten başka bir sözüm yok. Bu anlamda Dolu Batarya ve kurucusu ve tek çalışanı Bilal Akgündüz’ü de kutluyorum.
Bilal Akgündüz’ün TÜGVA yakınlığı bu yaklaşık 40 milyon TL’yi bulan yatırımda etkili oldu mu pek sanmıyorum, ama söylentiler bu yönde. Toyota’ya, BYD’de, Ssangyoung’a spekülatif bir şekilde saldıran Dolu Batarya’yı kim dolduruyor diye düşünürken bunlar çıktı karşıma…
Ben şimdi kara kara, “çevirici çözümleri desteklemeyi” nereden bulacağımı düşünüyorum…
Daha sonra 2. Yazımda şunları dile getirmiştim.
Masum bir soru konuyu nerelere getirdi?
Bugün Kurban Bayramı’nın 4. Günü… Bu vesileyle bu satırları okuyan herkesin bayramını kutluyorum… İşte bu nedenle bayramda kimsenin kalbini kırmama adına geçen hafta yaşananlardan sadece “insani gözlemlerimi” ve kafamda oluşan “insani soruları” sorarak geçiştireceğim. Önümüzdeki haftalarda tabi ki konuya daha derinlemesine ineceğiz. Beni tanıyan herkesin bundan şüphesi yoktur zaten… Evet; geçen hafta yazdığım yazıda haber kanalı Dolu Batarya hakkında şimdiye kadar hiç kimsenin bilmediği ama merak ettiği konuları işlemiş bazı sorular sormuştum. Bunun üzerine Dolu Batarya kurucusu Bilal Akgündüz “çok da önemsemediğim bir yazı” dediği konu için akşam kanalında 1 saatlik canlı yayın açtı. Üstelik 24 saat öncesinden kurarak… Kibarlığını bozmayacağını söylese de; hakaret, aşağılama, itibar suikastliği, kibir, artık ne derseniz diyebileceğiniz bir üslupla “Dolu Batarya’yı kim dolduğunu açıklamaya çalıştı. Yalan ve iftira dediği iddialarımdan her şeyi doğrulayarak. Benim de yazdığım gibi üniversite zamanlarında TÜGVA (Türkiye Gençlik Vakfı) temsilcisi olduğunu, hatta aktif olarak yer aldığını, Çin’e kadar giderek orada TÜGVA adına faaliyetlerde bulunduğunu kendi de açıkladı. AKP’ye yakınlığı ile bilenen hatta Bilal Erdoğan’ın kuruluşunda yer aldığı TÜGVA’nın içinde onun bir parçası olduğunu kendi söyledi... Daha sonra da, benim de yazdığım gibi; AKP’ye yakın şirketlerden biri olan Hayat Kimya’nın İslami dijital bankası Hayat Finans’ın da 1 milyon dolarlık (40 milyon TL) değerlendirme ile daha 2-3 yıllık bir medya şirketine yatırım yaptığını, onların yatırımlarıyla stüdyoyu kurduklarını, ekipmanlarını aldıklarını anlattı... Buraya kadar benim yazdıklarımla onun söylediği her şey örtüşüyor yani yalan ve iftira yok. Buraya kadar olan her şey kimseye ilginç gelmiyor mu, normal mi yani? Ben aslında Hayat Finans’ın neden böylesine yeni bir şirkete daha kurulur kurulmaz böylesine yüksek bir değerlendirme bedeli ile yatırım yaptığını sormuştum. Ama Dolu Batarya’dan o canlı yayında yeterli bir yanıt gelmedi. Umarım Hayat Holding bünyesinde bulunan Hayat Kimya ve dijital banka kuruluşu Hayat Finans’dan resmi bir açıklama yapılır. Çünkü konu çok dikkat çekti. Ve yanlış anlamalara neden oldu. Yorumlara bakarsanız oradan da anlaşılıyor… Hayat Finans’ın hangi nedenle bu şirkete hayat verdiği merak ediyor doğal olarak…
Dolu Batarya takipçileri tarafından da yoğun bir aşağılanma ve eleştiri yağmuruna da tutuldum. İlk defa bir “haber sitesinin” sanki bir siyasi oluşummuş gibi, sanki bir tarikatmış gibi, sanki bir takımmış gibi tutulmasına tanık oldum. Neyse bugün bayram burada keseyim. Daha sonra devam edeceğimiz gibi duruyor…
Ama şunu konunun kısaca altını çizmekte yarar var. Bilal Akgündüz canlı yayında “Bana her şeyi de Fetöcü deme” (yazımda bunun imasında bile bulunmadım neden böyle dedi onu da anlamadım.) “Bunu söylettirenler de Sülaymancılar bak.” (Hayatımda, varsa eğer “Süleymancılar” diye bir oluşumu ilk defa duyuyorum) “Daha fazla detayına girmeyeyim. Onlar da her halde bayramdan sonra bir tokat yiyecekler! O zaman göreceğiz.”
Dolu Batarya yazımın böylesi bir yere geleceğini tabi ki tahmin etmezdim. Ama demek ki siyasi islamın içindeki tarikatların bir çatışması varmış ve Bilal Akgündüz de nedense bunun içindeymiş… Bayramdan sonra yapılacak operasyonları bilmesi enteresan değil mi? Bunu da onun canlı yayınında öğrenmiş olduk. Gerçi şu anda kanaldaki videoda bu bölüüm nedense silinmiş ama bu açıklamasını bir takipçisi onla paylaşmış… Ben masum bir iki soru sormuştum, konu Süleymancılara nasıl geldi bilemedim… Akgündüz’ün bu sözleri benim ve Otomobil Gazetesi’nin twitter hesabından izleyebilirsiniz…
*
Gelelim 3. Yazıma;
Dolu Batarya islami siyasi bir oluşum mu?
Yazdığım bir yazıdan sonra beni linç etmek üzere Youtube’da canlı yayın yapan Dolu Batarya editörü Bilal Akgündüz canlı yayında konuyu nedense Fetö’ye getirdi ve oradan da “bana saldıranlar Süleymancılar” dedi. “Daha sonra da devletin Süleymancılara (onlar kimse ilk defa duyuyorum) bayram sonunda bir tokat atacağını söylemişti. Dediği çıktı, sosyal medyada bu tarz haberler yer aldı! Canlı yayındaki bu sözleri şimdi kanalındaki bu yayında yok. Nedense çıkartmışlar! Benim de ortak bir takipçimizin uyarmasıyla haberim oldu. Otomotivi yazarken bir anda tarikatları ve islami çekişmeleri yazar oldum ama tüm bu detayları Dolu Batarya’ya sorarsanız daha iyi olur. Lansmanlara çağıracak olan, işbirliği yapan markaların da bu islami tarikatlara da dikkat etmesinde fayda var.
Bu arada beni Bilal Akgündüz’ün babası (olduğu iddia edilen) hakkında bir çok olumsuz haber linkine boğan takipçilere şunu söylemem lazım. Bilal Akgündüz beni canlı yayında fütursuzca linç ederken “bunun çoluğu çocuğu varsa rahatsız olabilir” demedi. Ama ben; aynı karakterde değilim. Bu linkleri haber olarak aleyhte kullanmayacağımdan emin olabilir… Babasının attığı iddia edilen twitleri ve altına yazılan yorumları okumasını öneririm. Ben okurken kendi adıma çok utandım… Tabii söz konusu kişi gerçekten babasıysa…
Neyse Dolu Batarya islami siyasi bir oluşum mu, bu olacakları nereden biliyor bilemem? Umurum da değil, konum da değil. Ama Dolu Batarya’ya 1 milyon dolarlık değerlendirme ile yatırım yapan ve ana sponsor olan Hayat Kimya ve islami dijital bankası Hayat Finans yöneticileri biliyordur mutlaka…
Kalite kokan açıklamalar!
Otomotiv yorumculuğuna “Benim mabadım da ısı yayıyor, o da mı ısı pompası” seviyesinde “kalite” katan Bilal Akgündüz’ün bu fütursuz tavrındaki güç, kuşkusuz ona işe başlar başlamaz nedeni anlaşılmaz bir şekilde maddi can suyu veren Hayat Holding kuruluşu Hayat Kimya ve Hayat Finans sayesinde oldu sanırım… Söylemleriyle tarikatların gölgesinde olduğu sanılan şahsın bir başka gücü de oralardan sağladığı düşünülebilir… Neyse bunca yıldır otomotiv gazeteciliği yapıp da bunca tecrübe ile şimdi tarikattan, mabada kadar uzanan bir yelpazede yazı yazmak da varmış.
Ve sonuç;
Evet ortada bir bilirkişi raporu var. Onlar kanaatlerini açıklamışlar. Marka yetkilileri ortada bir mahkeme kararı olmadığını söylüyor. Ben de bir gazeteci olarak tabloyu size özetliyorum. Gelişmelere göre haberlerimiz yorumlarımız sürecek…