MTV ÖDEMELERİ SON ÖDEME TARİHİ

Motorlu Taşıt Vergisi ilk taksit ödemeleri Ocak ayında yapıldı.Bu Tarih Şubat ayına kadar uzatılmıştı. İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında başlıyor. Eğer yine uzatma kararı alınmazsa son ödeme tarihi ise Temmuz sonu olarak belirlendi.

MTV ÖDEMESİ İÇİN ANLAŞMALI BANKALAR

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Akbank, Aktif Yatırım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatifbank, Anadolubank, Asya Katılım Bankası, Citibank, Denizbank, Burgan Bank, Fibabanka, Finansbank, HSBC, ING, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Odea Bank, Şekerbank, Ziraat Bankası, Tekstilbank, Turkishbank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Vakıflar Bankası ile Yapı ve Kredi Bankası'na vergi tahsil yetkisi verildi.

Ayrıca vatandaşlar Akbank, Asya Katılım Bankası, Denizbank, Finansbank, HSBC, Ziraat Bankası, TEB, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ile Yapı ve Kredi Bankası'nın internet şubesi üzerinden de MTV ödemelerini kredi kartlarıyla gerçekleştirebilecek.

MTV NEDİR?

Araç sahipleri bir yılda iki kez olmak üzere Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemeleri gerekiyor. Kara taşıtlarının dışında uçak, helikopter ve motorlu deniz taşıtları da bu vergiye tabi olan araçlar arasında yer alıyor. Motorlu taşıtlar vergisi her yıl zorunlu olarak ödenmek zorunda. Motorlu taşıtlar vergisi, Karayolları Trafik Kanunu'na göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları; Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler, liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtlarının tabi olduğu vergilendirmedir. 

MTV MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ HESAPLAMA

Bir çok vatandaş MTV olarak kaç TL ücret ödeyeceğini merak ediyor. En belirleyici husus aracın türü olmaktadır. Otomobil, motosiklet, minibüs, otobüs, kamyon, tır gibi araç tiplerine çeşitli oranlar uygulanır. Bu şekilde farklı tip araçlardan farklı miktarda vergi alınır. Bunun yanında otomobil ve motosiklette, aracın yaşı ve silindir hacmine göre de ödenecek miktar değişmektedir. Otobüslerde ise yine aracın yaşı ile oturma kapasitesine bakılır. Kamyonlarda aracın yaşı ile taşıyabileceği azami yüke de bakılır. Ödenecek olan MTV öncelikle, aracın cinsine göre kanunda belirtilen tarifelere göre belirlenmektedir. Örneğin aracın otomobil, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs, panelvan olmasına göre belirlenmiş olan kanunda belirli tarifeler bulunmaktadır. Vergi dairesine gidildiğinde, aracın yaşına ve silindir hacmine göre bu tarifelerde belirtilen oranlarda belirlenmiş olan vergi tutarı sistemde karşımıza çıkmaktadır. Kamyon ve kamyonet ile otobüslerde ise aracın yaşının yanında azami toplam ağırlığına da bakılmak suretiyle motorlu taşıtlar vergisi hesaplanmaktadır.

ARACIN YAŞINI HESAPLAMA

Aracınızın yaşını ilgili MTV ödemesinin ait olduğu yıldan, aracınızın modelini çıkartıp sonuca 1 ekleyerek bulabilirsiniz. Örneğin 2010 model bir aracınız varsa 2015 yılı MTV ödemesi için araç yaşını 6 (2015-2010+1=6) olarak seçmelisiniz.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Motorlu taşıtlar vergisi, Gelirler İdaresi Başkanlığı Internet Vergi Dairesini kullanarak kredi kartıyla ödenilebiliyor.