S&P Global Mobility tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, tüketicilerin araç içi bağlantılı hizmetler için ödeme yapmaya istekli olduklarını, ancak yalnızca net bir fayda sağlayan veya ücretsiz deneme sürümüyle sunulan hizmetler için ödeme yapmaya istekli olduklarını ortaya koyuyor. Bununla birlikte, kullanmayacakları veya akıllı telefonlarında zaten mevcut olan özelliklerle daha az ilgileniyorlar.
BMW ve Mercedes-Benz gibi otomobil üreticileri, araçlarında abonelik tabanlı ürün ve hizmetler sunarak tepkiyle karşılaştı. Ancak S&P Global Mobility anketine göre, tüketiciler yeni özellikler ve teknolojiler sunduklarında aboneliklere genel olarak olumlu yaklaşıyor. Yeni araçlarda ücretsiz deneme sürümleri veya mevcut abonelikler sunulduğunda, ankete katılanların yüzde 82'si gelecekteki yeni araç alımlarında abonelik tabanlı hizmetleri satın almayı düşüneceklerini söyledi.
Anket ayrıca abonelikler aracılığıyla faydalı hizmetler sunmanın önemini de vurguladı. Ücretli işlevsel yükseltmeler, özellikle de gelişmiş navigasyon ve gelişmiş sürücü destek sistemi işlevselliği oldukça arzu edilir. Uzun far asistanı ve araç içi video kaydedici gibi güvenlik özellikleri, bağlı hizmetler arasında en yüksek memnuniyet derecelerini aldı. Ancak, ısıtmalı koltuklar veya uzaktan çalıştırma gibi özellikler daha az ilgi gördü çünkü tüketiciler bu öğeler için opsiyon paketinin bir parçası olarak ödeme yapmaya alışkın.
GM'nin Apple CarPlay ve Android Auto'yu kendi yerel bilgi-eğlence sistemi lehine ortadan kaldırma kararı, aboneliği sürdürmeyi artırarak ve daha fazla tüketici kullanım verisine erişim sağlayarak bu eğilimden yararlanmayı amaçlıyor. S&P Global Mobility anketi, tüketicilerin veri gizliliği konusunda endişeleri olsa da, katılımcıların yüzde 74'ünün ücretsiz hizmetler için veri paylaşmaya istekli olduklarını ve otomobil üreticilerini Google veya Meta gibi teknoloji şirketlerinden daha güvenilir bulduklarını vurguladı.
Ankette belirgin olmayan şey, çoğu tüketicinin daha fazla performans için aylık bir abonelik ödemeye istekli olup olmadığıydı. Mercedes-Benz, elektrikli araçlarında otomobilin gücünü yüzde 20 ila 24 oranında artıran bir performans aboneliği olan Hızlanma Artışı'nı sunuyor. Ancak BMW'nin gelecekteki elektrikli araçları için havadan performans yükseltmeleri sunma niyeti yok. Bunu yapmakta herhangi bir sorun gördüğü için değil, abonelik ücretlerinden elde edilen gelirin teknik gereklilikleri ve düzenlemeleri karşılayacak kadar karlı olmayacağına inandığı için.