Sıkıştırılmış doğalgazın (CNG) iletim hattına uzak istasyonlara da iletilerek kullanımının yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkililerinden alınan bilgiye göre, yapılması planlanan yönetmelik değişikliğiyle CNG (Otogaz) lisansına sahip şirketler, CNG dolum istasyon ve tesislerine satış yapabilecek.

Plana göre, söz konusu CNG lisansı sahibi şirketler, mevcut şartlarda doğalgaz iletim şebekesi üzerinden temin edilen CNG'yi şebekeye uzak istasyonlara da gönderebilecek. Büyük tüpler içinde karayolu üzerinden taşınacak CNG, gerekli mevzuatını yerine getiren akaryakıt istasyonlarında natif bir yakıt olarak satışa sunulacak.

MALİYETİ DAHA UYGUN

CNG ile çalışan araçlar, LPG kullanan araçlara göre yüzde 15, dizel yakıtla çalışan araçlara göre ise yüzde 8 daha az karbon salınımı yapıyor.

Diğer akaryakıt türlerine göre birim maliyeti daha ucuz olan CNG'nin akaryakıt istasyonlarında kullanımı, Türkiye'de CNG uyumlu çalışan araç sayısını da artırabilir.

Öte yandan, gerekli şartları yerine getiren CNG lisans sahipleri, herhangi bir bedel ödemeden lisanslarını CNG (satış) veya CNG (Otogaz) lisansına dönüştürülebilecek.