General Motors, yeni nesil Chevrolet Bolt EV'den 340.000+ dolarlık Cadillac Celestiq ultra lüks amiral gemisine kadar pazarın hemen hemen her segmentini kapsayacak şekilde tasarlanan Ultium mimarisi tarafından desteklenen çok iddialı bir elektrifikasyon planına sahip.
Ancak GM'nin elinde Ultium tabanlı pek çok elektrikli araç olsa da, bunların çoğu henüz üretime girmedi. Üretime geçenler de istenen üretim kapasitelerine ulaşmakta zorlanıyor.
Reuters'in haberine göre General Motors'un finans müdürü, şirketin elektrikli araç üretimini artırmakta hala zorlandığını söyledi. GM CFO'su Paul Jacobson, 9 Ağustos'ta JP Morgan yatırımcı konferansında yaptığı açıklamada, otomobil üreticisinin Cadillac Lyriq'ten Brightdrop Zevo 600 minibüse kadar elektrikli araç üretiminin, batarya modüllerinin montajıyla ilgili bir sorundan etkilendiğini söyledi.
Sorun ilk olarak geçen hafta CEO Mary Barra tarafından ikinci çeyrek kazanç çağrısında dile getirildi. GM, Temmuz ayında batarya sıkıntısı nedeniyle fabrikalarından birini (Ontario, Kanada'daki CAMI Assembly) iki hafta süreyle kapatmak zorunda kalmıştı.
Jacobson, GM'nin Temmuz ayında 1,000'den fazla Lyriq SUV ürettiğini ve bunun otomobil üreticisinin ilk beklentilerinin hala çok altında olduğunu söyledi. Şirketin geçen yıl Lyriq için 25.000 adetlik bir üretim hedefi vardı, ancak Spring Hill, Tennessee fabrikası sadece 8.195 adet üreterek bu hedefe ulaşamadı.
Bu yıl da işler iyiye gitmedi, tam tersi oldu. GM, batarya ve diğer tedarik sorunları nedeniyle 2023'ün ilk altı ayında 2.400'den az Lyriq SUV teslim etti. GM Hummer elektrikli pikap ve SUV için de işler daha iyi görünmüyor çünkü otomobil üreticisi 2023'ün ilk yarısında sadece 49 adet teslim etti.
GM, 31 Temmuz'da Ingersoll, Ontario'daki fabrikasında BrightDrop Zevo 600 minibüsünün üretimine yeniden başladı ve 2024'ün ikinci çeyreğine kadar Ultium pillerin yerinde montajını sağlayacak tesiste bir genişleme başlattığını söyledi.
Batarya hücreleri GM'nin Ultium Cells tesislerinden temin edilecek, CAMI'de batarya paketlerine monte edilecek ve BrightDrop minibüslerde kullanılacak ya da diğer elektrikli araç tesislerine gönderilecek.
GM'nin ABD'de ortak girişim ortağı LG Energy Solution ile birlikte üç Ultium Cells fabrikası var, ancak şu anda yalnızca Lordstown, Ohio'daki fabrika hücre üretiyor. Spring Hill, Tennessee ve Lansing, Michigan'daki diğer iki pil hücresi tesisinin önümüzdeki yıl faaliyete geçmesi bekleniyor.