Çin'deki şarj edilebilir elektrikli otomobil satışları şaşırtmaya devam ediyor ve pazarın bir kez daha genişleyerek tüm zamanların rekoruna ulaştığı Haziran ayı da bir istisna değildi.
EV Volumes'un Jose Pontes tarafından paylaşılan verilerine göre, Haziran ayında Çin'de 713.932 yeni binek şarj edilebilir elektrikli otomobil tescil edildi. Bu şimdiye kadarki en yüksek sonuç ve bir önceki yıla göre yüzde 28'lik bir artış.
Sadece bu da değil, şarj edilebilir otomobillerin pazar payı toplam yeni binek otomobil satışlarının yüzde 38'ine yükseldi. Bu oran Avrupa (yüzde 25) ya da Amerika Birleşik Devletleri'nden (muhtemelen yüzde 7'nin üzerinde) çok daha fazla.
En önemli ölçüt, Çin'in küresel elektrikli otomobil payı içindeki payının ne kadar büyük olduğudur - son kayıt rakamlarına göre yüzde 57'ye yakın. Ayrıca Çin'de satılan elektrikliaraçların çoğunun Çin'de üretildiğini, dünyanın geri kalanının ise genellikle Çin'den otomobil ithal ettiğini de not edelim.
Bir başka ilginç nokta ise tamamen elektrikli modellerin geçen ay Çin otomobil pazarının dörtte birini temsil etmesi. Şarj edilebilir hibritler ise yaklaşık yüzde 13'lük bir paya sahipti.
Ayın sonuçları:
Elektrikli araçlar: *470.000 adet ve %25 pay
Şarj edilebilir hibrit araçlar: *244.000 ve %13 pay
Toplam: 713.932 (bir önceki yıla göre %28 artış) ve %38 pay
Bu yıl şimdiye kadar Çin'de 3,2 milyondan fazla yeni elektrikli otomobil tescil edildi (bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 38 artış) ve bu da toplam hacmin yaklaşık yüzde 35'ine denk geliyor.
Haziran ayında, Çin'de satılan ilk beş otomobilden dördü şarj edilebilir nitelikteydi; Tesla Model Y bir numara olurken, onu BYD Song, Qin ve Yuan takip etti. Nissan Sylphy (en popüler içten yanmalı model) ise beşinci sırada yer aldı.
Tesla Model Y'nin Haziran ayındaki yükselişine rağmen, yılın ilk yarısında en popüler otomobiller BYD'ler oldu: Song ve Qin aileleri. Model Y üçüncü sırada yer alırken, onu iki BYD daha takip etti: Yuan ve Dolphin.
Bununla birlikte Tesla Model Y, Çin'deki en popüler tamamen elektrikli model olmaya devam ediyor.
BYD, Çin'deki en popüler marka ve otomotiv grubu ve bu durumun yakın zamanda değişmesi beklenmiyor.